Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimleri son yılların en kritik seçimleri olacak burada herkes hemfikir. 20 yıldır olan bir iktidar ve kazanmaya aç olan bir muhalefet var siyasi arenada. Fazlaca matematik hesabının yapılacağı bir seçim olacak. Daha şimdiden şu aday bu kadar, o aday bu kadar gibi söylemler mevcut gündemde. Seçimlere 2 yıl öncesinden hesap kitap başladıysa, anlayın ki bir daha ki seçimler Türkiye’nin tarihinde ki en gergin ve uzun geçen seçimler olacak. İktidar kendine güveniyor. 20 yıldır seçimlerden zafer ile ayrılan Erdoğan, bu seçimde de zafere ulaşacağını düşünüyor. Karşı taraf ise bir hayli kalabalık. Chp, İyi Parti, Hdp, ,Gelecek,Deva,Saadet kimi ararsanız muhalefette yerini almışlar. İlk kez Türkiye tarihinde bir lidere karşı 6 parti muhalif olarak konumlanmış vaziyette. Kısacası 1 vs 6 karşınızda…
Erdoğan Gitsin Anlayışı
Muhalefet öyle bir şekilde konumlanmış durumda ki, tek amaç Erdoğan gitsin. Ama nasıl giderse gitsin. Yani yöntemi de fark etmez. İster cunta, ister demokrasi, isterse işgal her ne olursa olsun tek amaç Erdoğan’ı göndermek. Beşli muhalifler Erdoğan’ı gönderme istekleri dışında herhangi bir siyasi proje açıklamıyorlar. Ekonomiyi nasıl düzelteceksiniz? Hangi ekonomik politikaları izleyeceksiniz? Dış politika, eğitim, gençlik bu alanlarda somut olarak neler yapacaksınız? Bunlara dair herhangi bir tez şuanda altılı muhalifler tarafından ortaya koyulmadı. Sadece iktidarın olumsuzlukları üzerinden halkı örgütleyip, tepki oylarıyla Erdoğan’ı yollamak istiyorlar. Yolladıktan sonra kuracakları siyasi anlayıştan da bahsetmediler. altılı muhalif dediğimiz bu ittifakın Erdoğan’ı yollamak haricinde koymak istedikleri bir proje yok. İdeolojik olarak bile asla yan yana gelemeyecek 6 partinin birleşme amacı kısa ve net: Erdoğan Düşmanlığı!
Proje ittifakı ile ülke yönetilir mi?
Beşli muhaliflere proje ittifakı demek yanlış olmaz. Amerika’nın beyin takımlığını yaptığı bu ittifak iktidarı yollamak üzerine kurulmuş vaziyette. Bu proje gerçekleştikten sonra, ülkenin bürokrasisinde ve politikasında yapılacaklara dair bir plan yok ortada. Ayrıca olası iktidar değişiminde Türkiye’yi istikrarsız ve buhramlı günler bekliyor olacaktır. Evet başkanlık sisteminde koalisyon yok. Ama olası bir parlamenter sisteme dönüşte; ne CHP, ne İYİ Parti, ne de bir başkası tek başına iktidar olabilecek güce asla sahip değil. Bu sebeple parlamenter sisteme dönüş mantıklı bir istek değil. 90 sonu, 2000 başı siyasi dönemde oluşan koalisyonlu hükümetler Türkiye’ye derin yaralar açmıştı. İnanılmaz bir ekonomik buhran ve siyasi istikrarsızlık bunun sonuçları olmuştu. Koalisyondan bıkan halk AK Parti’yi iktidar yapıp, koalisyoncuları meclisten atmıştı. Bu yüzden iktidar değişiminde, parlamenter sisteme bir dönüş uygulanırsa 2000’li yılların başına dönme ihtimalimiz yüksek. Beş partinin bir adayı Cumhurbaşkanı yapması demek, görünmez bir koalisyon demek aslında. Bu Cumhurbaşkanı, 6 parti içinden hangisinin politikalarını uygulayacak? Hangisinin çizgisiyle ilerleyecek? Bunlar hep soru işareti. Sadece iktidar gitsin amacıyla oluşan ve çıkar duygusu taşıyan bir proje ittifakının ülke yönetimine nasıl hakim olacağı gerçekten merak konusu…
1 kişi 6 kişiyi yenebilir mi?
Normal şartlarda 1 kişinin 6 kişiye karşı yarışması adil değildir. Spor müsabakalarında olsun, sınavlarda olsun adil bir mücadele isteriz. Ama siyaset adilliğin ve eşitliğin olmadığı bir arena. Burada çıkarlar bir olsun gerisi önemli değil. Erdoğan kendisine nefretle bakan ve çıkar amacıyla birleşmiş beşli muhalefete karşı yarışacak. Benim tabirimle Erdoğan Türk siyasi tarihinin en iyi siyaset yapan lideri. Devlet adamı demiyorum. O sıfat Atatürk’e ayrıldı ve onunla bitti. Ama siyaset yapan kişiler içerisinden Erdoğan farklı bir lider. Bunu istatistikler açıklıyor. 20 yıldır sayısız seçim ve sayısız zafer. Geçmişte onun kadar uzun süre iktidarda kalan lider yok. Bu seçim önceki zaferlerden farklı olacak. Çünkü kendisine 20 yıllık yenilgilerin hasameti ile saldıracak beşli muhalifler var. Erdoğan nefreti üzerinden siyasi anlayış koyan, ortaya somut olarak vaat koyamayan beşli muhalife karşı Erdoğan kazanmayı deneyecek. Kolay olmayacak. Çünkü iktidarında ülke yönetiminde gözle görülür yanlışları ve zayıflıkları oldu. Ayrıca 20 yıllık hakim parti iktidarı ülkede ki insanları da sıkmaya başladı. Onun için Erdoğan’ı zorlayacak bir siyasi ortam var şuan. Yazının en başında da demiştik; Türkiye’nin en gergin ve uzun seçimi olacak. Beşli muhalefete karşı, tek başına ayakta duracak Erdoğan. Kazanır mı? Bunu söylemek şuan için çok erken. 1 vs 6 yarışmak ve kazanmak gerçekten zor bir durum. Erdoğan tek başına gibi gözüküyor. Düşmüş gibi gözüküyor. Ama şöyle bir gerçek var ki :
Senden ümit kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili…