Sıra Dışı 10 Mimari Yapı

sıra dışa mimariye sahip yapılar

Sıra dışı ve birbirinden ilginç 10 mimari eserle karşınızdayım. Alışılmışın dışına çıkmaya hazır mısınız? 

sıra dışa mimariye sahip yapılar

Dünyanın En Sıra Dışı 10 Mimari Yapısı

WONDERWORKS

YER: PIGEON FORGE, ABD

Sıra dışı görünüşü ile gözleri üzerine toplayan Wonderworks.

Hepimiz bodrum kat, zemin kat, 1. 2. kat olmak üzere aşağıdan yukarı yükselen binalara alışığız değil mi? Wonderworks tüm alışılageldiklerin ve kuralların dışında bir yapı olmakla ünlü bir müze; Güzel Sanatlar Müzesi. Sanatla ilgili bir yapının; ” Hayal gücünü özgür bırak!” diye bağırıyor olması çok hoş bence. 

LONGABERGER BİNASI

YER:OHIO, ABD

Yukarıda gördüğümüz sepeti pikniğe giderken kullanırız herhalde. Sepet şeklinde bina mı olur? diye soranlara evet niteliğinde bir cevap; Longarberger Binası. Binanın dış görünüşü içerisinde yapılan işle çok alakalı aslında, burası dünyanın en büyük el sepeti üretici firması olan Longaberger firmasına ait. Firma sahibi Dave Longaberger sepet şeklindeki bina hayalini çalışanları ile ilk paylaştığında hepsi bunun bir şaka olduğunu düşünmüşler. Sonucu yukarıdaki görselde görüyorsunuz.

THE HAINES SHOE HOUSE

YER: ABD

Ayakkabı ev benim çok sempatik bulduğum bir yapıdır. ABD’li milyoner Albay Mahlon Haines tarafından 1948 yılında inşa ettirilmiştir. Ev şuan müze olarak kullanılmaktadır.

KRZYWY DOMEK

YER: POLONYA

Bu gördüğünüz bina dünyanın en yamuk binası olarak biliniyor. The Village of Joy Portal’ın yayınladığı listeye göre dünyanın en sıra dışı yapıları içerisinde birinci sırada yer alıyor. Yapının tasarımında; Polonyalı sanatçı ve çocuk romanları ressamı Jan Marcin Szancer ve İsviçreli ressam Per Dahlperg’in resimleri ve boyamalarından esinlenilmiştir. Masallardan çıkıp gelmiş gibi görünmesinin nedeni de bu olsa gerek.

RIPLEY’S BUILDING

YER: KANADA

Binayı ilk gördüğünüzde, depremden dolayı hasar gördüğünü düşünebilirsiniz. Fakat bu yapı 1812 yılında gerçekleşen 8.0 şiddetindeki depremin etkisini yansıtmak amacıyla tasarlanmıştır.

PIANO HOUSE

YER: ÇİN

Alt katı konser salonu, üst katıda müzik okulu olarak hizmet veren bina, dış görünüşü ve atmosferi ile müzikle özdeşleşmiş bir yapıdır.

CASA MILA

YER: BARSELONA

Casa Mila dünyanın en ilginç eserleri arasında yer almakla birlikte mimarı Gaudi’nin de en ilginç ederidir. Barselona’nın zengin iş adamlarından Pere Mila’nın siparişi üzerine Gaudi tarafından tasarlanmış ve 1906-1910 yılları arasında yapımı tamamlanmıştır. Yapıldığı dönem konut olarak kullanılan yapı 1984 yılında UNESCO Kültür Mirasları arasına alınarak turistik ziyaretlere açılmıştır. 

DANCING HOUSE 

YER: PRAG

Vlado Mılunuc ve Frank Gehry tarafından tasarlanan binanın inşası 4 sene sürdü. Sanat ve mimarlıkla ilgilenenler tarafından yeni barok olarak nitelendirilen yapı şehrin kültür merkezi olarak düşünülmüştür fakat ilginç tasarımı ile yapı şehrin odak noktası haline gelmiştir.

STONE HOUSE

YER: PORTEKİZ

Taş Evin, ünlü çizgi film Taş devrinden esinlenilerek yapıldığını söylesem ne derdiniz?  İki kayanın arasına yerleştirilen taş ev, 1974  yılında Rotrigues ailesi tarafından Portekiz’in kuzeyine inşa edilmiştir. Elektrik bulunmayan evde aydınlanmak için mum ışığı kullanılıyor. Bina turistik amaçla yapılmamasına rağmen her sene binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

WALDSPIRALE

YER: ALMANYA

2000 yılında tasarlanan bina, 105 daire, yer altı otoparkı, kafe ve barı ile konut kompleksi olarak hizmet vermektedir. Sizce de masal diyarını andırmıyor mu?

Yazıyı keyifle okuduğunuzu ümit ediyorum. Görüşmek üzere.

Kişisel bloğum aytiti.com’dan diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz! 🙂

Aysel Kocabaş
Merhabalar, ben Aysel Kocabaş. İç Mimarım, kişisel web sitem de; kitap, film, belgesel, güncel konular ve mimari üzerine yazılar paylaşıyorum. Sitemi incelemek isterseniz; http://Aytiti.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Müjde! Sonunda Hayvan Hakları Yasası Geliyor
kedi ve köpek birbirine sarılıyor

Müjde! Sonunda Hayvan Hakları Yasası Geliyor

Sonraki
Cilt Tipimizi Nasıl Anlarız?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.