Merhaba.Ben Parzival. Bugün sizler için bir soru yağmuru hazırladım. İstediğiniz soruları cevaplayıp yorumlarda buluşabilirsiniz ama bunu yapmak zorunda değilsiniz. Cevapları içinizden de verebilirsiniz. Ama cevaplayabilmeniz çok önemli. Belki bir açık buluruz, belki önlem alırız, belki de insan olduğumuzu hatırlarız, belki birinin hayatını kurtarırız belki de birinin davranışlarına tesir ederiz. Belki de bir olayın gidişatını değiştiririz.
Hazırladığım soruları sanki o anın içindeymiş gibi düşünmelisiniz. Bazı sorular da eğer ” Ben burada ne yapacağımı bilmiyorum” derseniz yetenek kazanmanız ya da bilgi edinmeniz gereken yeni bir alan var demektir.
Uyarı : Sorular genel olarak simülasyonlara dayalı.
İpucu: Soru yağmurunda sizin için 20 soru hazırladım.
Simülasyon nedir?
Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sistemin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri rasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir
Sistem nesnelerimiz insanlar olacak. Ve simülasyon hayali olacak. Yani sanki o anla karşılaşmış gibi tepkiler vereceksiniz ya da vermeye çalışacaksınız.
Öyleyse bol şanslar!
1-Arkadaşların var ama gerçek dostların bir elin parmağını geçiyor mu? ( Dost Analizi – Arkadaş ve gerçek dost ayrımını yapın.Size göre gerçek arkadaş nedir tanımlamayı deneyin. Mesela zor anlarınızda kimler yanınızdaydı? Bir düşünün.)
2-Gerçek dostum dediğin bir kişi senin için 6 ay boyunca bir hastane de sana refakat eder mi? ( Dost Analizi – Böyle bir durumla karşılaştığınız da sizin yanınızda kimler olurdu? Eğer simülasyonunuzda biriyle karşılaştıysanız o kişilere sımsıkı sarılın.)
3-20 kişiden fazla bir topluluğun tanık olduğu bir başarın var mı? ( Başarı Analizi – Bu hayatta neler yapıyoruz. Onu analiz ediyoruz. İnsanlar tarafından taktir edildiğiniz bir başarınız oldu mu? Yoksa başarılı olmak için bazı planlar yaparsınız belki.)
4-Umutsuzluğa düşüp, yolun sonuna geldik dediğin bir andan nasıl sıyrılabilirsin? (Meydan Okuma -Çözümünüz intihar olmamalı. Gerçekçi çözümler üretmeye çalışın. Şehri terk edip yeni bir hayata başlamak bile olabilir.)
5-Bir yakının aniden kalp krizi geçirmeye başladı ya da boğazına bir cisim kaçan bir vatandaş gördün. Yere yığılmak üzere ya da yığılmış yatıyor. Ve buna tanık olan sadece siz varsınız. Onu yaşama döndürmek için nasıl müdahale edeceksiniz? ( Müdahale Et 1.Bana asla denk gelmez demeyin. Ne zaman ne olacağını asla bilemeyiz.
6-Bir şeyi yapmadan ya da söylemeden evvel iki kez düşünür müsün? (Ani hareket etme,karar verme ve seçim yapma yeteneğizi analiz edin..Söz ağızdan uçar ve bir daha onu yakalayamayız. Eylemleriniz bazen geri dönülemeyecek yollara sokabilir sizi. Burada ki cevabınız en az iki kere düşünmenin önemini gözler önüne serecek.
7-Kendi başına hayatta kalabilir misin? ( Olgunlaşmak. Sorumluluk alma becerilerini test et. Bu soru özelikle hala aile bireyleriyle yaşayan kişiler için geçerli. Bir anda yanınızda hiç kimsenin olmadığını hayal edin. Ne yapacaksınız?
8-Olası bir yangınına nasıl müdahale ederdin? (Müdahale Et 2 – Öğrenme becerilerini geliştirmek için bir müdahale sorusu daha. Yangın simülasyonunu canlandır ve ne yapacağını düşle.)
9-Biri sana saldırsa ve bıçak çekse bıçaklı kişiyi nasıl etkisiz hale getirirdin? ( Müdahale Et 3 – Bazı durumlarda kaçmak en iyi hareket olacaktır. Belki seçimin polis istasyonuna dogru olabilir. Mantıklı bir hareket. Peki saldırgana doğru bir eylem gerçekleştirir miydin?
10-Hoşlandığın birine onu beğendiğini dile getirebilir misin? (Utangaçlık Analizi. Eğer evetse cesaretine şüphe yok. Ama hayırsa zaten alabileceğin koca bir hayır. Daha fazla ne olabilir ki? Dünyanın sonu mu?
11-Denizde -fazla uzakta olmayan yakınlarda olan- boğulma tehlikesi geçiren bir yetişkine nasıl müdahale edersin? (Müdahale Et 4 – Sizin göreviniz olmayabilir. Kulede bir cankurtaran olabilir. Ama işler kötüye gitti ve tek tanık sizsiniz ve tehlikeyle yüzleşen bir yakınınız olduğunu hayal edin.)
12-Tartışan ve kavga etme ihtimali olan iki tarafa nasıl müdahale edersin? (Müdahale Et 5 – İletişim Becerileri. Tarafların kavga etmesini nasıl engelleyeceksiniz. Hem de kimse hasar almadan. Onları nasıl sakinleştirirdiniz? Birinin kavgaların sadece yıkım getireceğini kimseye yararı olmayacağını ve derin nefes almanın önemini bildirmeli.)
13-Sokak ortasında kadına, erkeğe ya da hayvana ya da canlı bir varlığa ( doğa vb.) şiddet gösteren ve yahut tahrip eden, zarar veren birey ya da topluluğa nasıl engel olabilirsin ya da engel olur muydun? (Duyarlılık Analizi. Sekansı başlat ve eylemlerini kontrol et.)
14-Siber zorbalık yapan biriyle nasıl baş edersin? (Müdahale Et 6 – İnternet genel olarak insanları dijital olarak gizleyen ama kimsenin aslında gizli olmadığı bir yer. Size zorbalık yapanlarla mücadele etme yoluna mı yoksa göz ardı etme yoluna mı gireceğinizi test edin.)
15-İstismara uğradığınız bir anda ne yapmanız gerekir? ( Müdahale Et -7 – Karşı Koyma Becerileri. Eğer çocuğunuz varsa ona bu durumlarla karşılaşması halinde ne yapması gerektiğini muhakkak öğretin. (yüksek sesle çığlık atmak gibi.) Yoksa bu suça istemeden ortak olacaksınız. Ona vücudunun hangi bölgesi güvenli hangi bölgesi rızası olmadan dokunulamaz bölgeler olduğunu uygun bir dille öğretin. Eğer siz karşılaşırsanız ne yapacaksınız? Simülasyonu canlandırın ve en etkili eyleminizi seçin. (yakın dövüş sanatları, biber gazı, caydırıcı ama ölümle sonuçlandırmayacak silahlar vs.)
16-Gerçek hayatta zorbalığa uğrarsanız nasıl başa çıkabilirsiniz? ( Müdahale Et 8 – İletişim Becerileri. Çoğu zaman iş konuşularak çözülür. Karşı tarafımı suçlayacaksınız yoksa onun bu hamlesinin sizde oluşturduğu duyguları mı ona aktaracaksınız. Ya da kaçacak mısınız ? Unutmayın bu tür olayları zarar vermeden etkili bir şekilde halletmeye çalışacaksınız.)
18-İnsanlara güveniyor musun? (Güven analizi. Biri güveni kaybederse diğer insanlarda mı öyledir? )
19-Birisi size hoşunuza gitmeyen bir şey söylerse ne yaparsınız? (İletişim Becerileri – Simülasyonu başlatın ve kendinize nükteler hazırlayın. Eylemleriniz insanları kırmadan olmalı. Karşı taraf size kötü davranıyorsa siz ona iyi davranmayı öğretebilirsiniz. Saçma geliyor değil mi? Bu yaşına gelmiş daha öğrenememiş diyebilirsin. Peki.. sen ne yapacaksın?
20-Bir birey olarak amaçlarınız neler? ( Hedef Analizi – Çoğu zaman göz ardı edilir ve siz bu dünyanın ve insnalığın bir parçasısınız ve yaşamınız boşa olmayacak çünkü nedenleriniz var. Peki neden buradasınız? Neden yaşıyorsunuz? Kendiniz bir amaca adadınız mı? Ait olduğunuz yeri keşfettiniz mi? Mutlu olduğunuz ya da olacağınız o yeri buldunuz mu? Neler değişti ya da neler değişecek ya da siz neleri değiştireceksiniz? Hayali simülasyonuzu başlatın ve yollarda ilerlemeye çalışın.)
Umarım güzel bir yazı ve çalışma olmuştur. Eğer beğendiyseniz paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazılarda görüşmek umuduyla. Hoşçakalın O/ <3