Günümüzde hızlı bir şekilde artan şiddete karşı sizleri bilinçlendirmek istedim. Şiddet eğilimin temeli çocukluktan başlıyor. Cocukken evde kendine uygulanan baskı, fiziksel şiddet, sözlü şiddet , aile bireylerinin birbirine şiddet uygulaması, okulda şiddet görmesi ilerleyen dönemlerde çocukta şiddet eğiliminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çünkü çocuklar bizleri bir model olarak görmektedir biz ne yaparsak, yaptıklarımızı kendilerine alırlar. Şiddettin bir kaç türü vardır. Bunlar;
1-) Duygusal (Psikolojik) Şiddet
Kisinin duygularinin ve duygusal gereksinimlerinin suistimal edilmesidir. Sevgi, merhamet, saygı, ilgi gibi duygusal ihtiyaçların göz ardı edilmesi, kişinin küçük görülmesi, kişinin sürekli aşağılanması, kişiye baskı yapılması, kişinin sosyallesme gibi ihtiyaçlarının engellenmesi,tehdit edilmesidir.
2-) Fiziksel Şiddet
Kaba kuvvetin bir araç olarak kullanıldığı şiddettir. Genelde aile içindeki bireylerin birbirini korkutma, tehdit amaclı birbirine uyguladığı siddettir. İtme, vurma, tokat atmak , ısırmak, tekmelemek, yumruk atmak , kisiye eşyaları fırlatmak, fiziksel kuvvet kullanarak kişiyi zorla tutmak, silah bıçak gibi delici aletleri tehdit etme amaçlı kullanmak fiziksel şiddete girmektedir.
3-) Sözlü Şiddet
Sözlerin cezalandırma korkutma tehdit etme amaçlı kullanılmasıdır. Kişinin önemsediği şeylere kişiye yönelik, kişiyi ruhen yaralamak amaçlı ağır hakaretler ve sözler söylemektir. Kişiye istemediği halde lakap takmak , küçük düşürücü şeyler söylemek , kişiyi ağır bir şekilde eleştirmek sözlü şiddete girmektedir.
4-) Ekonomik Şiddet
Ekonomik kaynakların tehdit, kontrol aracı olarak kullanılmasıdır. Kişinin çalışmasına engel olmak,ailesinin ekonomik ihtiyaçlarını karşılamamak, kişinin iş yerinde karşına çıkan fırsatlara engel olmak, kişiye kısıtlı harçlık vererek daha fazla para isteyen işleri yapmasını istemek yapamadiginda kızmak, evin ekonomik ihtiyaçları ile ilgilenmemek ekonomik şiddete girmektedir.
5-) Cinsel Şiddet
Kişinin isteği dışında zorla cinsel ilişkide bulunmak, zararlı cinsel davranışlara zorlamak, hamile kalmaya hamileyse doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, erken yaşta evlendirilmek cinsel şiddettir.
Şiddetin psikolojik etkileri vardır. Bunlardan bazıları korku suçluluk, utanç, yalnızlık ve çaresizlik hissetme, kendine olan saygıyı kaybetme, endişeli olma, tekrar eden kendine zarar verme davranışları, intihar düşünceleri ve teşebbüsleri, madde bağımlılığı, uyku bozuklukları, kendini tamamen değişmiş, kaybetmiş gibi hissetmedir.