Şiddet Döngüsü Nedir?

Kaynak belirtilmedi

Şiddet içeren ilişkilerde kadınların ilişkiyi bitirmelerini zorlaştıran bir  şiddet döngüsü vardır. Bu şiddet döngüsü 3 aşamadan oluşur:

1.Aşama: Gerginliğin had safhada olduğu aşamadır. Genellikle şiddetin sinyalleri bu aşamada görülür.

2.Aşama: Şiddet aşamasıdır.

3.Aşama: Barışma aşamasıdır. Şiddet uygulayan erkek, mağdura kendisini affettirebilmek için çeşitli adımlar atar. “Pişmanlığını” gösterir. Mağdura çeşitli hediyeler alır, sözler verir.

Şiddet içeren ilişkilerde ilk aşama gerginliğin tırmandığı aşamadır. Bu aşamada kadın durumu fark edip partnerini sakinleştirmeye, “huyuna gitmeye” çalışabilir ancak burada unutulmaması gereken bir nokta var: şiddetin sebebi mağdur değildir, şiddet uygulayandır. Yani kadın, partnerini sakinleştirmek için ne yaparsa yapsın yine de şiddet söz konusu olabilir.

İkinci aşama, “patlamanın” yaşandığı aşamadır. Bu aşamada şiddet görülür. Genelde şiddet uygulayan bu durumu tek seferlik bir öfke patlaması olarak gösterip durumu “şirinleştirmeye” çalışabilir ya da “Bak görüyor musun senin yüzünden oldu.” gibi ifadelerle mağduru suçlayabilir.

Üçüncü aşamada ise şiddet uygulayan kendini affettirmeye çalışır. Çok pişman olduğunu, bir an kendini tutamadığını ve öfke patlaması yaşadığını bir daha asla tekrarlanmayacağını vs söyler. Sözler verir, hediyeler alır, güzel sözler söyler ancak bu geçici bir durumdur. Döngüde bu aşama son bulduktan sonra tekrar gerilim aşamasına geçilir ve olaylar tekrarlanır.

Şiddet faili, şiddete hep bir bahane bulur. Psikolojik sorunları vardır, bir anlık öfke patlaması yaşamıştır, tedavi olacaktır vs. ancak şiddet bir tercihtir ve bir düşüncenin ürünüdür. Kimse kimseye yanlışlıkla şiddet uygulamaz. Dolayısıyla failin “tedavi olma” fikrini mağduru oyalamak ve ilişki içinde tutmak için kullandığı bir bahane olarak yorumlayabiliriz. Bunun yanısıra şiddet faili mağduru da suçlayabilir ancak şiddetin sebebi mağdur değil faildir. Mağdur şiddete engel olamaz. Şiddetin sebebi de mağdur olamaz.

Ne Yapılmalı?

Duygusal ilişkilerde mağdur ilişkiyi bitirmekte zorlanabilir, fail tarafından manipüle edilebilir. Bunun yanısıra ekonomik, sosyal, psikolojik birçok sebepten ötürü mağdur ilişki içinde kalmaya devam edebilir. Bu gibi durumlarda ilişkiyi bitirmediği için mağduru suçlamak, mağdura karşı cephe almak doğru değildir. 

Şiddet içeren ilişkilerde bu döngüyü kırmak zaman zaman zor olabilir ancak bu döngü kırılmadıkça olaylar tekrarlanabilir. Dolayısıyla güvenli bir planla bu ilişkiye son verilmeli ve mağdur korunmalıdır. 

 

Eliinnn
beteri yok uslanmaktan.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Uçmakdere Yamaç Paraşütü Fiyatları 2024

Uçmakdere Yamaç Paraşütü Fiyatları 2024

Sonraki
Ben Geldim Öyleyse Uyanalım

Ben Geldim Öyleyse Uyanalım

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.