Şantiye Günlükleri – Film Gibi – Bölüm 2

Şantiye Günlükleri - Film Gibi - Bölüm 2

2

Bilirsiniz yağmur boruları, çok da önemsenmezler. Mimarlar, cephelere istenilen sayıda yağmur inişini yerleştirirken dış köşelere, iç köşelere denk getirmeye dikkat ederler o kadar. Hele de cephede mekanik montajlı bir kaplama mevcutsa, pencere, kapı önünden de geçmiyorsa hiç kimse ilgilenmez bu boruların tam konumlarıyla. Bu proje de farklı değildi. Ancak boruların dairesel değil dikdörtgen kesitli olması zorunluluğu, boru kesitini küçültünce, boru sayısının artmasına sebep oldu. Kesit değişikliğinin sebebi de, mekanik kaplamanın sadece alt katlarda olması, bir seviyeden sonra cephede sadece mantolama yapılmasıydı. Yağmur borularını olabildiğince cepheye yapıştırmak gerekiyordu ki, borular mantolama içinde kalabilsin. Bu durum, mevcut borular için düşünülmüş ve sıvada gerekli yuva yapılmış, hatta boruların arkasına gelen sıvalarda çimento esaslı sürme izolasyon uygulanıp, olası su kaçaklarına karşı cephe korumaya bile alınmıştı.

Ancak bu yeni borular, hiç hesapta olmayan bir sorunu ortaya çıkardı. Borulardan iki tanesi, terasa iniyor, ancak terasın suyunu atan gider borularıyla buluşamıyordu. Bunu sağlamak için çatıdan cepheye yapışık inen boru terasa iniyor, sonrasında verilebilecek minimum eğimle teras gider borusuna bağlanıyordu. İşte bu bağlantı borusu sorunun kaynağıydı. Mekanikçilerin isteği olan eğim, parapet kotu aşılacağı ve harpuşta kaplama detayına uymadığı için verilemiyor, ayrıca istenilen bağlantı açısı standartlara uymuyordu. Yapılabilecek en doğru şey, bu bağlantıyı standart boru yerine özel üretim paslanmaz bir adaptör boru ile sağlamak, kesiti genişletmek, açıyı herkesi memnun edecek kadar artırmak olsa da, mevcut koşullarda bu çözüm de uygulanamadı.

Mekanikçilerin, yağmur borularının üzeri kapanmadan önce yaptıkları tüm testler sorunsuz geçti. Bu işi takip eden, teras döşemesinin izolasyonu da sorunsuz atlatıldıktan sonra, olanlar teras parapetlerinin prekast harpuştalarının kaynakları sırasında oldu. Hayır, kaynak izolasyonu delmedi. Delse de tamiri kolay, üzerine yama yaparsınız kolayca tamir olur. Hayır, hayır prekast harpuşta, yağmur borusunu da sıkıştırmadı. Olan sadece, prekast ekibinin, montaj demirini keserken spirali kaydırıp borunun üst yüzünü berelemesinden ibaretti. Evet, sadece bir kesikten bahsediyoruz.

Küçücük bir kesik. Yağmur suyu tesisat borusunu döşedikten sonra yeterince dikkatli korumaz, testlerden sonra özen göstermezseniz, hadi bunları yaptınız, delik boruyu şu veya bu zorluk yüzünden değiştirmez ve yamarsanız, hadi yamadınız, bu işi tam anlamıyla kitabına uygun yapmazsanız o delik bir gün gelip canınızı sıkar.

Bu hikayede de böyle oldu. Bu küçük kesik, küçüklüğüne ters oranda ihtişamlı ve büyük bir dert açtı.

devamı için tıklayın…

birhan
içimden ne geliyorsa paylaşıyorum.
Önceki
Şantiye Günlükleri – Film Gibi – Bölüm 1
Şantiye Günlükleri - Film Gibi - Bölüm 1

Şantiye Günlükleri – Film Gibi – Bölüm 1

Sonraki
Şantiye Günlükleri – Film Gibi – Bölüm 3
Şantiye Günlükleri - Film Gibi - Bölüm 3

Şantiye Günlükleri – Film Gibi – Bölüm 3

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.