Ruhsal Daralma – Stres

Birçoğumuzun aniden içine düşen kötü bir his olur. Darılırız, duvarlar üstümüze üstümüze gelir, bunalırız…  Bu durumda ne yapmalıyız? Öncelikle sizlere yaptığım araştırmalardan elde ettiğim bilgileri aktarmak istiyorum.

”İç sıkıntısı şikâyeti, tanım olarak net ifade edilemeyen sebepsiz endişe, üzüntü, keder, karamsarlık, korku gibi hislerin duyulması halidir. İç sıkıntısı, fiziki açından kişide kalp çarpıntısı, solunum hızlanması veya solunum yavaşlaması, astım nöbetlerine benzer nefes alıp verme nöbetleri, sindirim zorluğu, kramplar gibi şikâyetlere sebep olabilir. Kişide herhangi bir hastalık yoksa ruhsal sorunların akabinde veya birden gelişen korku ve heyecan durumlarından sonra iç sıkıntısı yaşanabilir. Bu tip vakalarda kimi zaman iç sıkıntısı dışında kalp ve akciğer gibi önemli diğer organlarda bir hastalık olabilir. Bu sebeple kesiş teşhis için elektrokardiyografi ve radyografi gibi tetkikler yapılmalı ve organik bir hastalık olup olmadığı tespit edilmelidir. ”

İçimizin daralması için birçok sebep birçok konu olabilir. Ailemizle tartışma, erkek arkadaşımızla tartışma veya sınavlarımızdan kötü almış veya yolunda gitmeyen bişeler olabilir hayatımızda ama bunlar bilindik sebepler ve bunları bir şekilde çözebiliriz Peki hiçbişe yokken  durduk  yere gelen daralmalarımız bunları nasıl atlatıcaz?

Evdeyiz, yapacağımız bi işimiz bi görevimiz  yok ve gine sıkıldık gine içimiz daralıyor bu durumda ne yapalım hemen söyliyim sizlere.

Canım sıkılıyor’, ‘Canım hiçbir şey yapmak istemiyor’ deriz sık sık… İnsanın meşgul olacağı bir işinin olmaması, bazen yaptığı işten tatmin olmamak can sıkıntısı yaratabiliyor. Kendinize, mutlu edecek bir meşgale bulmak yeterli.

Meselaa size örnekler vereyim.

Fal baktırın

“Ben fala inanmam” da deseniz, falsız kalmamanızı tavsiye ederiz! Hayatınıza küçük bir renk katmak adına, sayıları gün geçtikçe çoğalan fal kafelerden birine uğrayın ve bir köpüklü kahve ısmarlayın. Sonrası falcının hünerine kalmış…

Yazı yazın

Ne de olsa söz uçar, yazı kalır! Siz de kendinizden bir şeyler bırakın kağıtlara… Günlük tutmak, kendine mektup yazmak ya da içinden geldiği gibi hayata dair notlar almak rahatlatır insanı.

İyilik yapın

Pek sık görmediğiniz yaşlı bir akrabanızı ziyaret edin. Yaşlılar, hatırlanmaktan mutlu olurlar. Bir huzurevine ya da çocuk yuvasına da gidebilirsiniz. Hatta bu ziyaretten önce arkadaşlarınızla organize olup onlar için hediye paketleri de hazırlayarak onları mutlu edebilirsiniz.

Film izleyin

İçinde bulunduğunuz ruh haline uyan film ya da filmlerin DVD’sini alın, kendinize patlamış mısır hazırlayın ve televizyonun karşısına geçin.

Yürüyüş yapın

Evde tıkılıp kaldığınızı düşünüyorsanız, neden kendinizi yollara atıp kısa bir yürüyüş yapmıyorsunuz? Sevdiğiniz şarkıları dinleyerek tempolu adımlar atmak, sıkıntınızdan eser bırakmayacak.

Diyorsanız ki ben hiçbir şey yapmak  istemiyorum sizlere bilimsel önerilerde bulunmak istiyorum. Mesela süt ve süt ürünleri, çikolatalar, asitli meyveler, sebzeler, doğal çaylar da stresimizi  yatıştıracak şeylerdir.

Yoğurt ve süt ürünleri: Süt ve süt ürünlerinin içerisinde tirosin isimli bir madde bulunur. Bu madde beyinde serotonin salgılanmasını tetikler. Serotonin, mutluluk hissi uyandıran, rahatlatan ve strese karşı yanınızda olan bir hormondur.

Siyah Çikolata: Çikolatanın mutlu edici etkisini hepimiz biliyoruz. Biraz doğal siyah çikolata yiyerek siz de stresten kurtulup gülücükler saçabilirsiniz.

Asitli meyveler: Bu meyvelerde doğal şeker bulunur. Doğal şekerler beyin fonksiyonlarını geliştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirecek C vitamini desteği sağlar.

Sebzeler: Brokoli ve sarımsak gibi sebzeler vücut direncini arttırır.

Doğal çaylar: Papatya, yeşil çay ve yasemin gibi bitki çayları düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini düzenler.

kardelen-berksoy
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İNSAN MIDIR İNSANI HASTA EDEN ?

İNSAN MIDIR İNSANI HASTA EDEN ?

Sonraki
Tuhaflık

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.