Röportaj: İş İlanı Nasıl olmalı?

Röportaj: İş İlanı Nasıl olmalı?

Soran: Merhaba Mrs. M. İlk röportajımızın arkasından yeniden beraberiz. Bugünkü konumuz iş ilanları. Bir ilan nasıl olmalıdır?

Mrs. M. Merhaba. Burada bilgi ve deneyimlerimden edindiklerimi aktarmaya çalışıyorum. Mutlaka herkes birşeyler biliyordur. Ama biz insanlar başımıza gelen ve deneyim ettiğimiz olaylar kadar bilgiliyiz. Bu nedenle bu platformda da anlatarak bildiklerimi aktarmak istiyorum. 

Bir şirketin personel arama ihtiyacı doğduğunda bunu ilan yoluyla başlatmaktadır. Büyük ve gerçek kurumlaşmış şirketler öncelikle bunu şirket içine yayınlar ve çalışanların bildiği varsa referans ile alım yolunu seçer, bulamazsa ilana çıkar. Ama genelde de şirket içinde bu iş halledilir. Biz şimdi ilana çıkılma ile başlayalım. 

Eleman ihtiyacı bir birimde doğduğu an isteğini İnsan Kaynaklarına bildirme yoluyla süreç başlar. İK, hangi pozisyona eleman ihtiyacı varsa ilanı hazırlamaya başlar. Günümüzde ilanlar şirketin web sayfasının İnsan Kaynakları başlıklı bölümün altında “Açık Pozisyonlar” kısmında ve iş arama portallarından birinde ilana çıkılır.

Bir ilanda neler olmalı? Öncelikle aradığınız kişi ne iş yapacaksa onun gerçek görev tanımının özetini “İşin Tanımı” başlığı altına yerleştirmelisiniz. Bu alan 4-5 satırı geçmemeli. Fazlasına burada gerek olmayacaktır. Sonrasında “Aranılan Koşullar/Nitelikler” başlığı gelir. Bu kısımda sırasıyla; 

Okul koşulu: Mezun olduğu derece (Lütfen daha fazlasını istemeyin. Ne gerekiyorsa onu isteyin. Sadece işi telefonlara bakmak-bağlamak-aramak olacaksa üniversite mezunu aramak anlamsız olacaktır. )

Deneyim: İlana çıkılan pozisyon durumuna göre değişebilecek bir madde bu. A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı arıyorsanız deneyim önemli. Ancak, getir-götür işi yapacaksa deneyim gerekli değildir. 

Dil koşulu: Yabancı dil mutlaka önemli. Ama pozisyonuna göre. Yabancı bir ülkeyle iş yapmıyorsa, yabancı dil gerektiren bir müşteri grubuna hitap etmiyorsanız hangi pozisyon olursa olsun yabancı dil bilme şartını koyamazsınız. Ama olur ya ilerde ihracata başlarım diye genişleme hedefiniz varsa “Tercihen …. dili bilen” maddesini en son satıra koyabilirsiniz.

Bilgisayar bilgisi: Günümüzde bilgisayar programları kullanımı önemli bir konu. Her iş arayan elemanın bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle hangi pozisyona hangi program bilinmesi gerekiyorsa onun yazılması gerekmektedir.

Lokasyon: İş yerinin nerede olduğu önemli. Mutlaka çalışma yeri bildirilmeli ve aranılan elemanın da yakın çevrede oturması önemlidir. 

Soran: Teşekkür ederim.

Görsel alıntıdır:

Mrs. M.
Önceki
Röportaj: İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Röportaj: İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Röportaj: İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sonraki
Lagom

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.