Röportaj: İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Röportaj: İş Başvurusu Yaparken Özgeçmişinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Soran: Merhaba Mrs. M. İş başvurusu yapmak, işi kapmak önemli bir konu ve ülkemizde iş başvurusu konusunda çok bilinçli  olmadığımızı düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Mrs. M.: Merhaba. Ülkemizde iş başvurusu yapma ve özgeçmiş oluşturma konusunda sıkıntılar olduğuna katılıyorum. Ben 23 yıldır iş hayatının içindeyim. Son 8 yılımı  İnsan Kaynakları konusunda çalışmaktayım. İlan da oluşturuyorum, başvuruları da değerlendiriyorum, mülakatlara da katılıyorum. Bu deneyimlerden çok şeyler öğrendim. Adayların başvuru yapmaları esnasındaki hataları da doğruları da tecrübe etme şansına sahip oldum. 

Soran: Bir aday iş başvurusu yaparken özgeçmişinde nelere dikkat etmeli? 

Mrs. M.: İnternette birçok özgeçmiş hazırlama şablonları bulunmaktadır. Burada önemli olan özgeçmişin şekillisi değil, anlatmak istenileni çarpıcı bir şekilde anlatıyor mu anlatmıyor mu kısmı önemli. Özgeçmişde mutlaka sağ veya sol üst köşelerde mutlaka kılık kıyafet kurallarına uygun çekilmiş fotoğrafınız olmalı. Öyle abuk sabuk fotoğraflar gördüm ki, görüşmeye çağırasım bile gelmedi. Şoför arıyoruz adam okey masasında çekildiği selfiyi koymuş, kadın boya küpünün içine girmiş çıkmış gibi rengarenk, giyinmiş payetli bir gece elbisesi ve selfie yapmış eklemiş özgeçmişe. Oysa ki biz yönetici sekreteri arıyoruz. Bunun gibi çeşitlerimiz var maalesef. 

Resmi ekledik. Sağ üst köşeye güncelleme tarihini de ekledik. sıra geldi “Sen Kimsin” kısmına. Bana göre en güzel özgeçmiş sağ veya sol köşede fotoğrafınızın yerleştiği ve tam ortaya ad ve soyadın büyük puntolarla yazıldığı ve hemen altına iletişim bilgileri ile kısaca hangi semtte oturduğunun yer aldığı özgeçmişlerdir. Çünkü, özellikle adayın ikamet lokasyonu işveren için önemliyse ilk görmeyi beklediği bilgi bunlardır. Giriş kısmından sonra sol tarafa dayalı şekilde diğer bilgilerimizi yazmaya devam edebiliriz. Bunlarda sırasıyla; Doğum, medeni durum, askerlik durumu vb. gibi bilgiler yer almalıdır. 

İş deneyimleri ve eğitim bilgileri sırasıyla düzenli bir şekilde devam etmelidir. Ancak bu iki bölümde ayrıntılara dikkat edilmeli. İş Deneyimlerini yazdığımız bölümde en son çalıştığımız yerden eskiye doğru gidilmeli ve ne iş yaptığınız ayrıntılı şekilde yazılmalıdır. Örneğin; siz bir elektrik teknisyenisiniz ve başvuru yaptığınız pozisyonun ilan şartlarında yüksek gerilim panolarını bilen/bilgi sahibi olan, chilleri bilen vb. gibi teknik koşullar mevcutsa deneyimler kısmında bunları biliyorsanız özellikle belirtmeniz bir adım öne geçmenizde faydalı olacaktır. Ancak, yaptığınız işlerin içinde evrak dağıtımı da varsa bunun gibi küçük işleri yazmanıza gerek yoktur. İşiniz neyse ve ilanda özellikli bir konu hakkında deneyim aranıyorsa siz de bunu yapıyor veya biliyorsanız mutlaka belirtin. Çok önemlidir bu. Eğitim bilgilerinizde ise yüksek lisans ve üzerini yapmış veya yapıyorsanız mutlaka uzmanlık alanınızı ve tez konunuzu belirtin.

Soran: Adayların yaptığı işi ayrıntılarıyla yazmalarını söylediniz. Küçük işleri yazmamalarını. Bu da işlerinin bir parçası olmuyor mu?

Mrs. M.: Her çalışanın bir görev tanımı vardır. Kurumsal şirketler işe ilk girdiği gün çalışana görev tanımını yazılı olarak verir/bildirir. Ama kurumsal olmayan şirket/kurumlarda görev tanımı net belli değildir. Bir çalışana senin işin bu denir, ancak ardından diğer başka işlerde tabiri caizse yüklenir. Bu nedenle benim asıl işim neyse ve bu konuda da ne kadar bilgim varsa onu özgeçmişimde yazmalıyım. Yaptığım her işi yazarsam değerlendirme yapan kişi şunu düşünür; bu aday asıl konusunda uzmanlaşmak yerine ona ne iş verilmişse yapmış, kaba tabirle ayakçılık yapmış gözüyle bakılır. 

Soran: İş ve eğitimlerimizi yazdık. Sonraki sırada hangi bölüm olmalı?

Mrs. M.: Yabancı dil bilgisi. Bence önemli. Ama şöyle de bir eleştiri yapmak istiyorum. Bazı şirket/kurumlar o pozisyonda gerek olmasa da yabancı dil şartı koyuyorlar ki bu saçma bence. Yabancı dil gerçekten gerekiyorsa istenilmelidir. Ama günümüzün yeni mezunlarının bence bir değil iki dil bilmeleri gerekmektedir. 

Daha sonra alınan diğer sertifika ve kurs bilgileri gelmelidir. Bu da önemlidir. Örneğinaday  Elektrik Mühendisliği lisans mezunu. Ama bu alanın hangi bölümünde kendisini yetiştirmek veya uzmanı olmak istiyor? Bunlar önemli. Mesela bir aday Elektrik Yöneticiliği Sertifikasına sahip. Başvuru yapacağı ilanda da böyle bir aranılan koşul var. O adayın özgeçmişinde bunu belirtmesi çok önemli. Bu adayın bir adım öne geçmenize sebep olacaktır. 

Bunlardan sonra referanslar ve ilgi alanları kalıyor. Referans konusu önemli. Şöyle ki; referans vermek o şirketin/kurumun o kişileri arayıp sizin hakkında bilgi toplamak demektir. Bir de yaptığınız işleri referans göstermek vardır. Örneğin Grafikersiniz ve freelance veya şirket bünyesinde birçok iş yaptınız. Yaptığınız bu işlerden bir portfolyo yada cd hazırlayıp, iş görüşmesi yaptığınızda sunabilirsiniz. Bu sizin işinize hakim olduğunuzu gösterecek bir referans sayılabilir.

Soran: İş ilanlarının yayınlandığı portalalr var. Buralarda tek tip özgeçmiş hazırlanabiliyor. Bu portallarda nelere dikkat edilmeli?

Mrs. M.: Bu internet sitelerini faydalı buluyorum. Adaylar buralarda özgeçmiş hazırlarken genelde üstünkörü dolduruyorlar. Çoğu şeyi belki üşengeçlikten yazmıyorlar. Oysa ki çok önemli. Mesela ben bu portallardan biriyle çalışıyoruz ve buradan ilana çıkıyorum. Sonra aday arıyor ve ben özgeçmişimi mailinize göndersem olmuyor mu diye soruyor. Oradan göndermesini söyleyince verdiği tepkilerden anlıyorum ki hesabı yok ve girip, doldurmaya üşeniyor. Mesela kimisi çalıştığı yerlerin sadece ismini yazmış. Orada ne yapmış, neleri öğrenmiş, kendi kontrolündeki işler nelerdir hiçbiri yok. İşinde çok iyi de olsa maalesef ki yetersiz bilgiden değerlendirmeye alamıyorum. 

Soran: Sayın Mrs. M. bize zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür eder, başka bir konuda buluşmak üzere iyi günler diliyorum.

Mrs. M.: Ben de teşekkür ediyorum. Görüşmek üzere.

Görsel alıntıdır.

Mrs. M.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Ekmek Aslanın Neresinde?
Ekmek Aslanın Neresinde?

Ekmek Aslanın Neresinde?

Sonraki
Röportaj: İş İlanı Nasıl olmalı?
Röportaj: İş İlanı Nasıl olmalı?

Röportaj: İş İlanı Nasıl olmalı?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.