Romanov Koyunu: Biri Bine Bedel Olan Kuzu Makinesi

romanov koyunları otlanıyor

Romanov koyunu ile alakalı tüm soruları ele aldığım yazım ile buradayım. Ülkemizde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği gerek coğrafi koşullar gerek devletin bu alana yaptığı teşvikler ile yükseliştedir. Küçükbaş denilince yaygın olarak akla gelen türler koyun, koç, keçidir. Ama bu türlerin ırkları konusunda çok bilgi sahibi değiliz.

romanov koyunları otlanıyor

Romanov Koyunu Nedir?

Ülkemizde kırmızı et tüketiminin tamamına yakını büyükbaş hayvanlar ile karşılanmaktadır. Bu durumun en büyük sebebi ise koyun etinin kendine has bir kokusunun olmasıdır. Koyun etinin bu kokudan ötürü kırmızı et tüketimde kendine yer bulamamasından ötürü ülkemizde kırmızı et üretiminde arz talep dengesini bozmaktadır. Ama son yıllarda yerli hayvan yetiştiricilerinin de dikkatini çeken Romanov ırkı koyunlar bu durumu değiştirebilir. Bu ırkın tüketenlerin ve yetiştirenlerin de özellikle belirttiği bir özelliği var. O da bu ırkın diğer koyun ırkları gibi bir kokuya sahip olmayışı. Ama yerli koyunlardan ayrıştırıcı olan tek özelliği bu değil elbette. Aynı zamanda üreme kapasitesi olarak da yine diğer türlerden ayrışmaktadır. Romanov ırkı üreme kapasitesi ile yetiştirenleri kokması ile de tüketenleri memnun eden bir durumdadır. Hızlı üretkenlikleri sebebiyle kısa zamanda çoğalıp büyük bir sürü haline gelebilirler.

Romanov Koyunu Özellikleri

romanov koyunu yavruları ve özellikleri

Romanov koyunu üreme konusunda oldukça verimli bir ırktır. Yetişkin erkek romanovların ağırlıkları 50-70 dişiler ise 45-50 kilo civarındadır. Fiziki olarak oldukça hızlı bir gelişim gösteren bu ırk 3-4 aylıkken doğum yapabilecek duruma gelirler. Yerli ırklarda bu durum 2 ile 2,5 yaşlarında gerçekleşmektedir. Romanovlar yılda iki kez doğum yapabilirler. Doğurganlıkları oldukça yüksek olan bu ırk tek seferde altız doğurabilme özelliğine sahiptir. Bu özellik safkan romanovlar için geçerlidir. Melezleme ile oluşan romanovlar ise çok rahat bir şekilde üçüz dördüz doğurma yetisine sahiptir. Yerli koyunlar ise tek veya ikiz doğum yapmaktalardır.

Romanov Koyununun Anavatanı Neresidir?

Anavatanı Rusya olan romanov koyunu Volga Vadisi’nden dünyaya yayılmıştır. Adı ise eski bir kraliyet ailesinden gelmektedir. Bu ırkın şöhreti hızlıca yerel bölgelerde yayılınca Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç edilmiştir.

romanov koyunları anavatanında otlanıyor

Romanov Koyunu Yetiştiriciliği

Kuzu makinesi namıyla bilinen romanov ırkına ait koyunlar. Yüksek döl verimi ve yine yüksek analık iç güdülerinden ötürü Türkiye’de de olduğu gibi birçok ülkede melezleme faaliyetlerinde kullanılıyor. Kızgınlık yani çiftleşme arzularının mevsimlere göre fark göstermemesi nedeniyle her mevsimde doğurabilmelerine olanak sağlamaktadır. Etinin diğer koyun türlerine göre çok daha lezzetli olması ve en önemlisi etinin kokması yetiştiricileri bu ırkı yetiştirmeye iten en önemli özelliktir.

Romanov Koyunu Kaç Kuzu Yapar?

Romanov koyununun safkan ırk olanları tek sefer 3 ile 6 kuzu doğurabilmektedir. Melezleme ile meydana gelen romanovlar ise 3 ile 4 kuzu doğururlar.

Romanov Koyunu Yılda Kaç Kez Doğurur?

Romanov koyunu üç dört aylıkken gebe olabilir. Uzmanlar ise altı aydan önce gebe kalmamasını önermektedirler. Bu ırk yılın her dönemi gebe kalma özelliğine sahiptir.

Romanov Koyununun Eti Kokuyor Mu?

Roman koyunu eşsiz lezzeti yanında en büyük özelliği ise etinin kokmayışıdır. Yetiştirilmesindeki en büyük etken ise etidir. Ülkemizde henüz yaygın olmayan bu türün yaygınlaşması ile birlikte kırmızı et tüketiminde küçükbaş hayvanların oranı yükselecektir. Bu da beraberinde bolluğu ve fiyatların düşmesine sebep olacaktır.

Romanov Koyunları Türkiye’ye Ne Zaman Geldi?

Üretkenliği ile bilinen romanov koyunları Türkiye’ye ilk olarak 2019 yılında geldiler. Ukrayna bölgesinden ithal edilen 489 romanov çiftçilere dağıtıldı. Projeyi Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve çiftçiler finanse ettiler.

Romanov Kuzusu Türkiye’de Nerede Yetişir?

Romanovlar çiftçilere dağıtıldıktan sonra hangi bölgeye daha uyumlu olacakları merak konusuydu. Gelinen noktada Giresun iklimi romanovlara iyi geldi ve Ocak 2020 itibariyle 138 baş romanov kuzusu dünyaya geldi.

Romanov Koyununun Fiyatı Ne Kadar?

Romanov koyunları yaşlarına göre değişkenlik göstermekle birlikte 2000 liradan satılmaktadır.

Romanov Koyununun Kızgınlık Süresi Ne Kadardır?

Romanovlar üretkenliği ve erken dönemde gebe kalabilmeleri ile diğer tüm koyun ırklardan üstündürler. Bu üstünlükleri kızgınlık sürelerine de yansımıştır. Romanov ırkının kızgınlık süresi yaklaşık 60 saat civarındadır bu süre diğer tüm koyun ırklarından daha uzundur.

Romanov Koyunu Ne Kadar Süt Verir?

Süt verimi diğer tüm özellikleri gibi üstündür. Laktasyondan sonraki 100 günlük süre zarfında 150 kiloya kadar süt verebilen romanovlarda bu miktar 200-250 kilo seviyelerine kadar çıkabilmektedir. Folik asit miktarına bakıldığında diğer tüm koyun ırklarından daha yüksek değerlere sahiptir. Sütündeki yağ oranı ise %7’5’dur.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4 

Kurdeşen Jack
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Mutluyum Ama Birazdan Geçer
Sonraki
Narsist Ne Demek? Narsist İnsanları Nasıl Anlarız?
narsist film karekteri kevin spacey

Narsist Ne Demek? Narsist İnsanları Nasıl Anlarız?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.