NOT : Bu konu soru sorularak ilerletilecektir.
Liseden beridir teknoloji ve yazılım ile iç içe sayılırım.Teknolojiyi de elimden geldiğince yakından takip ederim.Gerçekten de hayatımızı kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçek fakat dün bir film izlerken aşağıdaki sahneye denk geldim ve uzunca düşündüm.Öncelikle bu film sahnesini inceleyelim.
Bu sahnede “Kim yönetiyor sizleri?” sorusunu soran aslında bir şeytan.Konuştuğu kadın ise Şeytana “Tanışmak ister misin?” diye bir soru yöneltip bir sunucu veya bilgisayar odasına götürüyor karakterimizi.Şeytan tekrar soruyor. “Bunlar mı yönetiyor insanları?”
Ardından kadın şu kafaları karıştıracak konuşmayı yapıyor.
“Bunlar ve bunların ardındaki çok uluslu binlerce ortaklı büyük sermaye grupları.Bankalar, Holdingler , göze görülmeyen patronlar , CIA , Robotlar, Computer’ler. Kıyamet günü geldi.”
Bu sahneyi tekrar tekrar izledim.”Robotlar ve bilgisayarların ne gibi bir zararı olabilir ki?” diyerek uzunca düşündüm ve biraz araştırdım.
Adı Star olan robot bir cerrah müdahalesiz bir ameliyat gerçekleştirmiş.
https://www.dunyahalleri.com/robot-cerrah-star-ilk-ameliyatini-yapti/
Gerçekten bir robota kendinizi emanet edebilir miydiniz? Yani aslında buna hazır mıyız? Robotlar kötü amaçlar için kullanılamaz mı? Daha da distopik düşünelim.Şöyle bir mizah yapılıyordu bir ara. “Robotlar dünyayı ele geçirecek!” Sizce bu mümkün olabilir mi?
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abdde-robot-dehseti-yasli-kadini-oldurdu-40399497
Yazı şöyle : Amerika‘nın Michigan eyaletinde bir araba parçaları üreticisindeki Robot, kontrolden çıktı ve 57 yaşındaki teknisyen kadının kafatasını ezdi.
Oldukça ürkütücü aslında.Günümüze baktığımızda insana en yakın robotlar yapılmaya çalışıldığını görmekteyiz.Hatta insani duygular besleyen robotlar bile üretilmek için uğraşılıyor.Peki ne için yapılıyor bunlar? Cevabı iyi niyetli verelim. “Sıfır hata ve sıfır işgücü.”
Burdan çeşitli mesleklerin robotlar tarafından üstleneceğini anlayabiliriz ki şimdiden tıp alanında bile robotlar cerrahların yerini alıyor.Yukarıdaki ameliyat örneği üzerinden gidersek sıfır hata ile bir ameliyat gerçekleşmesini bekliyoruz o halde.Peki makineler bu ve bunun gibi meslekleri yapacaksa , insanlara ne kalacak? İlerisi için ne gibi bir planlama yapıldı?
Yapay zeka kavramını da son zamanlarda sıklıkça duyuyoruz.Oldukça iyi bir teknoloji ve çoğu alanlarda faydasını görüyoruz.Örneğin netflixte bir film arıyorsunuz ve karşınıza ilgi alanınıza ve sevdiğiniz türlere yakın filmler çıkıyor.Oldukça işinizi kolaylaştırıyor.Film aramak yerine zaman kazanmış oluyorsunuz.Savunma sanayisi gibi oldukça kritik alanlarda da kullanılıyor ülkemizde yapay zeka.Buraya kadar güzel fakat şunu hiç farkettiniz mi?
Geçenlerde kardeşim ile bir kitap hakkında konuştuk ve internette bu kitabın resmini gösterdim ona.Birkaç dakika sonra karşıma bu kitabın reklamları çıkmaya başladı.Bu duruma mutlaka sizde denk gelmişsinizdir.Peki ne düşünüyorsunuz? Bu bizleri korkutmalı mı? Yoksa işimizi kolaylaştırdığı için sevinmeli miyiz?
Mailleriniz , gittiğiniz yerler , siyasi düşünceniz , din tercihiniz hepsini dolaylı veya doğrudan paylaşıyoruz. Instagram ve Snapchat gibi programlarda videomuzu çekip resimlerimizi paylaşıyoruz.
Cem Yılmaz’ın bahsettiği gibi CIA peşimizde değil belki ama teknolojinin sınırlarının olmaması ve bu kadar hızlı gelişmesi beni biraz korkutuyor.Bundan 50 yıl önce yaşasaydık ve bize “Bir cihaz olacak.Karşınızdaki ile anlık görüntülü konuşacaksınız.Yüzünüze çeşitli efektler eklenecek ve bunu milyonlar ile paylaşacaksınız” denseydi bunun bir ütopya olduğunu çoğumuz söylerdik bence.
Kısacası teknoloji cezbedici olduğu kadar tehlikeli de.
Bu bir iç dökme yazısıdır.