1970’lerde özellikle “Afrika” kökenli bireylerin yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerinde bir diğer deyişle “Ghetto”lara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır.
MC’ler Kimdir?
Rap çoğunlukla orta, hızlı ve bazen de Gangsta tarzı yavaş bir ritim ile söylenir. Bu şekilde müziğin temposuna uygun olarak kafiyeli kelimelerden oluşan sözler söylemek de MC’lik olarak adlandırılmaktadır. MC’nin açılımı olarak Master of Ceremonies (Seremoni Ustası), Microphone Control ya da Mic Check (Mikrofon Kontrol) gibi terimler söylenebilir. Rap terimi 1979 yılında keşfedilen iki kayıt sayesinde Hip hop ile özdeşleşmiştir. Bunlardan ilki King Tim III’nin Personality Jock’u Hip-Hop’un bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçmiştir.
Günümüz Türkiye’sinde ise “Rap” adı altında ikiye ayrılmıştır.
1.Newschool Rap
2.Oldschool Rap
Peki bunların anlamları ve türleri neler gelin hep beraber bakalım.
1.Newschool Rap
Popüler Kültürün de beraberinde getirdiği bir Rap’in alt katmanıdır. Newschool genel olarak
2002 yılı ve sonrası için denir. ancak 2003 veya 2004 yılında yapmaya başlamış kişilere oldschool denmiştir. Günümüz de Newschool rap yapan kişilere örnek olarak; Enes Alper, CRT, Uğur Yeter örneklerini verebiliriz.
2.Oldschool Rap
Genel olarak “Karşıt” Müzik olarak bilinse de oldschool rap yapılan ülkede ki problemleri, sorunları, Sokakta olan olayları konu alıp tabiri caiz ise “Acı Gerçekleri” ortaya çıkartan bir şekli vardır. oldschool rap’e örnek verecek olursak Ceza, Sagopa Kajmer, Hidra, Allame, Joker, Fuat Ergin, Sansar Salvo, Saian gibi örneklere ulaşabiliriz.
Kendi Şahsi Fikrimi Soracak Olursanız;
Günümüzde maalesef her kafiye yapan kişinin kendisine “Rapçi” dediği bir dönemdeyiz bunun gibi bir çok örneği youtube üzerinden de bulabilirsiniz. “Popüler Kültür Köleleri” diye medya da geçen bireylerin genelde Newschool Rap dinlediğini görebiliyoruz ancak benim sevmediğim tek şey ise sözlerin hayalden ibaret olup hiçbir gerçeğe sahip olmaması ve artık insanın değil sadece bir Robotun sesinin duyulduğu müzik türü gibi geliyor Autotune Müziklerde olmayacak diye bir şey yok tabii ki ancak çok fazla yapıp ayarını kaçırıyorlar ve bu da kulağa çok kötü geliyor.
Ancak yeniliğe açık olmayan kişiler piyasadan teker teker silindiğini fark edebiliriz. ancak yeniliğe uyum sağlamak için kendini çok değiştiren bir insan var örnek verecek olursam Şehinşah, Şehinşah 2012 yıllarında Freestyle King Yarışmasında 1. olmuştu ancak Popüler Kültürle müziği değişse de karakteri değişmemiş bu güzel bir şey, bir diğeri ise Hidra, Hidra’nın eski Diss Track’lerini dinlediğim zaman kulağımda resmen bir şölen oluyordu. En çok bilinen Diss Track olarak “Beyaz Diş, Yenilmez” gibi parçaları varken yaklaşık 7 ay önce çıkardığı “Sniper” şarkısının arasında dağlar kadar fark olduğunu siz de görebilirsiniz, tabii ki zaman yıpratıyor aynı şekilde Hidra sigara bağımlılığı olan bir insan bu yüzden de sesi eskisi kadar tiz ve tonlu değil.
Oldschool Rapler benim kulağımın pasını siliyor, peki siz ne tür dinliyorsunuz?