Öncelikle bu yazıda hepsinden kısaca bahsedeceğim ( kendime göre bir özet çıkardım). Daha detaylı öğrenmeyi dilerseniz, arama motoruna “Psikososyal Gelişim Kuramı” veya “Theory of Psychosocial Development” yazarak araştırabilirsiniz.
- TEMEL GÜVENE KARŞI GÜVENSİZLİK
Genellikle 0-1 yaş aralığını kapsar. Bu evrede bağlanma ve duygusal yakınlık ön plandadır. Güvenin temelleri bu evrede atılır.
- ÖZERKLİĞE KARŞI KUŞKU VE UTANÇ
Genellikle 1-3 yaş aralığını kapsar. Çocuk iç işlerinde bağımsız olmak isterken bir yandan da denetlenmek, izlenmek ve geri bildirim almak ister. Eylemleri ise kendi yapmak ister. Bu duruma ‘özerklik’ denir. Çocuk birey olduğunu hisseder.
- GİRİŞİMCİLİĞE KARŞI SUÇLULUK
Genellikle 3-6 yaş aralığını kapsar. Çocuklarda meraak ön plandadır. Size yöneltilen sorulara basit ve sade cevaplar vermelisiniz. Merhamet, sorumluluk, acıma ve empati duyguları oluşur. Bu dönemde evcil hayvan beslenmesi faydalıdır.
- BAŞARIYA KARŞI AŞAĞILIK
Genellikle 7-11 yaş aralığını kapsar. Kendi varlığımızı hissederiz. Akademik özgüven, plan yapma, ekip ruhu ve başarı bu dönem için dikkat edilmesi gerekn bir husustur ve önem taşır.
- KİMLİK
Genellikle 11-17 yaş aralığını kapsar. Fiziksel değişimlere ayak uydurmak gereklidir. Sağlıklı bir kimlik açısından ‘Ben Kimim’ sorusunda yanıt alınmalıdır. Bu soruya yanıt bulan bireyler bir sonraki dönemde daha sağlıklı olurlar. Ayrıca bu dönemde karşı cinsin fiziksel ve zihinsel onayını almak isterler. Birey, bu dönemde üstünde otorite hissettiğinde isyan eder. Bundan kaynaklı tartışmalar yaşanabilir. Yani aslında bu dönem kimliğimizin sınırlarının çizildiği dönemdir.
- YAKINLIĞA KARŞI YALITILMIŞLIK
Genellikle 17-30 yaş aralığını kapsar. Bu dönemde ilişkiler çıkarsız olmalıdır. Karşı tarafın çıkarsız yaklaştığını hissedince yakınlık hissedilir. Kimliği oluşan genç, kimliğini başkalarıyla paylaşır. Dostluk önemlidir.
- ÜRETKENLİĞE KARŞI DURGUNLUK
Genellikle 30-60 yaşı kapsar. Hayatın en derin sorgulandığı dönemdir. Bunlar çözümlenmezse durgunluk yaşanır. Ancak kişi, tecrübelerimi aktarayım, mesleğimde birşeyler yapayım, sanatsal faaliyetlerde bulunayım der ise üretkenlik oluşur.
- BENLİK
Genellikle 60+ yaş aralığını kapsar. Yaşanılan hayat değerlendirilir.
NOT: Cümlelerin başında ‘genellikle’ kelimesini kullanmamın sebebi kişiden kişiye farklılık gösteren durumlar olmasıdır.
İyi ya da yapıcı yorumlarınızı bekliyorum 🙂