”Proje Yönetimi disiplinler üstü bir alandır.” – Proje Yönetimine Bir Bakış

Proje Yönetimi & Yöneticiliği

Hayatımızda, özellikle de iş hayatına atıldığımızda duyduğumuz en çok kelimelerden birisidir Proje. Organizasyonlar artık her geçici ve özgün işlerini projelerle gerçekleştiriyorlar. Çünkü projeler küreselleşen dünyada ve artan rekabet ortamında kurumlara farklı avantajlar sağlıyor. Diğer bir deyişle projeleri önümüzdeki yıllarda daha da fazla duymaya devam edeceğiz.

Her şeyimiz proje ile yapılmaya başladıysa bizler projeleri yönet(ebil)mek ile ilgili ne durumdayız? Hangimiz orta öğretimde, lisede ya da üniversitede artık hayatımızın bir parçası olan projeleri nasıl yöneteceğimizle ilgili bir ders aldı? Eminim çoğumuz bu konuda hayata hazırlıksız atılıyoruz. ODTÜ, TEDU, Çankaya Ün., Başkent Üniversitelerinde farklı yıllarda Proje Yönetimi dersleri verdim. Kendi mesleklerinde son sınıfa donanımlı gelen genç arkadaşlarımın proje yönetimi dersi sonrası bakışlarının nasıl değiştiğine ve geliştiğine şahit oldum. Herbirimiz, hangi yaşta ve hangi meslekte olursak olalım, proje yönetimini öğrenmeliyiz. Sadece başarılı bir iş hayatı için değil, kendi özel hayatımız için de…

''Proje Yönetimi disiplinler üstü bir alandır.'' - Proje Yönetimine Bir Bakış

Proje Yönetiminin 2 Boyutu Vardır

Sosyo-kültürel Boyut:

Teknik boyut projenin bilgi alanlarını ve süreçlerini içerir. Proje nasıl başlatılır, planlama nasıl yapılır, zaman, maliyet ve kapsam nasıl planlanır ve yönetilir, ekipler nasıl oluşturulur, paydaşlar nasıl yönetilir, planlardaki değişim nasıl yönetilir, iletişim nasıl planlanır, belirsizlik ve riskler nasıl yönetilir, proje nasıl monitor ve kontrol edilir ve nasıl kapatılır … teknik boyutta öğrenilmesi geeken temel alanlardır. Sosyo-kültürel boyutta ise ekiplere liderlik etmek, çatışmayı yönetmek, etkin iletişim kurmak, değişimi yönetmek gibi “soft skills” dediğimiz yetenek ve yetkinliklere odaklanılır. Başarılı bir proje yönetimi için her iki boyut da gereklidir.

Teknik Boyut:

Teknik boyutu öğrenmek, sosyo-kültürel boyuta göre daha kolaydır. Bu kapsamda birçok kitap, ders, eğitim bulmak mümkün. Diğer taraftan sosyo-kültürel boyutta kendimizi geliştirmek için daha çok gayret sarfetmeliyiz. Ekipleri yönetebilmek, çatışmayı yönetebilmek, etkin iletişimde bulunmak, insanları motive edebilmek, gerektiğinde paydaşları ikna edebilmek… bu boyutun içeriklerinden bazıları olup bu konularda kendimizi geliştirmek mümkündür. Nasıl mı? Bunun için bir yolculuğa çıkmamız gerekiyor, sonu olmayan bir yolculuk.

''Proje Yönetimi disiplinler üstü bir alandır.'' - Proje Yönetimine Bir Bakış

Çünkü gelişimin bir sonu yoktur, hangi yaşta olursak olalım değişen koşullarda biz de kendimizi bu koşullara uyumlandırmalıyız. Bu yolculuğa kendinizi tanıyarak başlayabilir, güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfederek ilerleyebilir ve çevrenizden, arkadaşlarınızdan, kitaplardan, tecrübelerden, sivil toplum kuruluşlarından destek alarak yürüyebilirsiniz.

Proje Yönetimi disiplinler üstü bir alandır. Hayatınızın her alanında değer katacak bu alana lütfen her biriniz dahil olun, pişman olmayacaksınız.


Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

mustafa-h
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
A’dan Z’ye Proje Yöneticisi Kimdir, Nasıl Olunur?

A’dan Z’ye Proje Yöneticisi Kimdir, Nasıl Olunur?

Sonraki
Proje Yönetimi Eğitiminde Sinema Etkisi

Proje Yönetimi Eğitiminde Sinema Etkisi

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.