Profesyonel Stajyer Kimdir? Staj Dönemleri Nasıl Değerlendirilmelidir?
Stajyer kimdir, nedir, ne iş yapar gibi sorular bir yana dursun; stajyerin profesyoneli nasıl olur, sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Bu bağlamda, yazı boyunca da zorunlu stajlara yer vermeyeceğim. Bence stajyerlik iki ayrı dönemi kapsayan şekliyle ele alınmalı; üniversitenin ilk yıllarında ve üniversitenin son yıllarında yapılan stajlar olarak.
Üniversitenin İlk Yıllarında Neden Staj Yapmalıyım?
Stajlar, sadece neyi istediğimizi değil neyi istemediğimizi ya da neyi daha çok istediğimizi görmek ve anlamak için mükemmel fırsattırlar. Üniversitenin ilk yıllarında staj arayışınızı da bu doğrultuda şekillendirmenizi, olabildiğince çok staj deneyimi yaşamanızı tavsiye ediyorum, bu nedenle.
İlk yıllarınızı sadece tek bir alanda staj yaparak ilerletmek size daha sonrasında psikolojik birtakım bariyerler örebilir; ‘Bu kadar zamandır öğrendiklerim boşa mı gitsin şimdi!’, ‘Birçok insan tanıdım, mezun olur olmaz kendimi sağlama alır, kapağı bir yere atarım’, gibi…
Stajlar ve Kişisel Gelişim
Stajları, kişisel gelişiminizin bir parçası olarak görün, amacı olarak değil. Yani; bütün bir yaz tatilini sadece staj yaparak geçirmek, hele ki üniversitenin ilk yıllarında, diğer tüm kişisel gelişim araçlarından ve aktivitelerinden (İngilizce, Almanca, Fransızca vb Dil Kurslarına gitmek gibi) uzak tutacaksa sizi; bu dönemdeki staj hakkınızdan feragat edin ve kişisel gelişiminizi bütünüyle değerlendirin.
Erasmus ile Yurtdışında Staj Yapmak
Bu bağlamda; mutlaka yurt dışı stajı yapmaya çalışın ve asla pes etmeyin. Erasmus ile bu imkana ulaşabileceğiniz gibi daha birçok yol ile stajlarınızı deniz aşırı ülkelere taşıyabilirsiniz. Erasmus ile gerçekleştirmiş olduğum İspanya stajımı ise bir yazıda kaleme almıştım; onu da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Bu stajlar sayesinde kendinize mezuniyet sonrası için yeni kapılar açabileceğiniz gibi uluslararası bir çevrede geçireceğiniz staj döneminin faydasını tüm iş hayatınız boyunca görebilirsiniz. Yabancı dilinize yapacağı katkıyı söylemiyorum bile.
Üniversitenin Son Yıllarında Neden Staj Yapmalıyım?
Üniversitenin ilk yıllarında edindiğimiz tecrübeler sayesinde artık neyi istediğimizi ya da en azından neyi istemediğimizi biliyoruz; ya da ideal bir dünyada öyle olmasını umuyorum. Bu noktada artık tüm benliğinizle birlikte kendinizi ‘’istikbal’’ olarak gördüğümüz sektöre atmalısınız. Bu; finans, bilişim, lojistik, medya vb. her alan olabilir; önemli olan sizin bu alanda karar kılmış olmanız. Artık sıradaki adımları takip edebilir ve kariyerinize açılan kapıyı biraz daha aralayabilirsiniz.
Staj Ararken / Staj Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisin?
- Çalışmak istediğin sektöre karar ver.
- Sektörün en iyi firmalarını listele. Nasıl başlarsan öyle gider; unutma!
- Linkedin profiline ‘’profesyonel’’ bir görünüm kazandır. Linkedin kullanmıyorsan yazıyı okumayı burada bırak; önce o işi hallet. 🙂
- Profesyonel bir CV(özgeçmiş) hazırla; yardıma ihtiyacın varsa buraya tıklayarak bana ulaş!
- Kariyer.net, SecretCV vb. sitelere özgeçmişini yükle; hiçbir detayı atlama.
- Ailen, arkadaşların, dostların…Herkese haber sal; sana referans olabilecek herkesi haberdar et. Şans kapını daima açık tut, ne zaman geleceği belli olmaz!
Ayrıca referans ne ola ki; bu düpedüz torpildir diyorsan buraya tıklayarak bu konuda yazmış olduğum bir yazıya da göz atmanı tavsiye ediyorum.
- Staj görüşmelerine gir, çık ama asla ilk kabul edene sadece kabul ettikleri için ‘’evet’’ deme. Ne istediğini biliyorsun; duygusallığa gerek yok. Daha iyi bir fırsat daima olacak. Aramaya devam…
- Başarısız geçecek staj görüşmelerinden sonra asla moralini bozma; unutma, sen stajyersin ve bu da bir staj. Girip çıktığın her staj görüşmesi; yaptığın her yanlış ya da olumlu etki yarattığını düşündüğün her hareket bir sonraki görüşmenin daha olumlu geçmesini sağlayacak.
- Her zaman verilenden fazlasını iste, beklenenden fazlasını ver! Pazarlık gücün olmayabilir ama sen de sıradan bir stajyer değilsin; Profesyonel Stajyersin.
Aday Stajyerler için Son Sözler
- Yapamazsın diyenlere kulak asma!
- Staj dönemlerinde tüm dikkatini işine ve öğrenmeye ver!
- Sadece kendi biriminin değil, tüm birimlerin kapısında ol; öğrenmek için ısrarcı ol!
- İyi ilişkiler kur, utangaçlık yapma! Staj süren sona erdikten sonra da bağlantıları ara, sor!
- Akademi’nin bu ayki tüm içeriklerini oku, aklına takılan her şeyi sor!
Denemekten asla vazgeçme!