Plan Güncellemesi ve Kişisel Farkındalık

Plan Güncellemesi ve Kişisel Farkındalık

Plan Güncellemesi ve Kişisel Farkındalık

Ocak ayının ortasına gelmiş bulunuyoruz. Benim bu ay için gerçekleştirmek istediğim planlarım arasında ukulele de şarkı çalabiliyor düzeye gelmek ve minimum beş kitap okumaktı. Eşimle belirlediğimiz yıl sonunda altmış kitap okumuş olma hedefi için ayda en az beş kitap okumuş olmamız gerekiyor. Bundan bahsettiğim yazımı okumak isterseniz; http://aytiti.com/yilin-ilk-kitabi-kardesimin-hikayesi/

Ay ortasında bu plan ve hedeflerime baktığımda, ayı ortaladığım gibi onları da ortaladığımı görüyorum. Ukulule de Cem Karaca’nın Deniz Üstü Köpürür, Pinhani’nin Beni Al ve bir kaç çocuk şarkısını çalabiliyorum. Fakat ukulele gibi enstrümanlarda sağ el ve sol el başka çalıştığı için, buna ek olarak bir de şarkıyı söylemek bu ilk aşamalarda kafamı karıştırıyor. Şarkılarımı ben çalarken eşim eşlik ediyor şuan. Ay sonuna kadar daha çok şarkı çalıyor ve söyleyebiliyor durumda olacağımı tahmin ediyorum. Kitaplara gelirsek; şimdiye kadar Zülfü Livaneli’nin Kardeşimin Hikayesi, İhsan Süreyya Sırma’nın Tarih Şuuru ve William Golding’in Sineklerin Tanrısı kitaplarını okudum. Sineklerin Tanrısı ile ilgili yazmaya başlamadan önce kendimde fark ettiğim bir eksiklikten ve çözüm sürecimden bahsetmek istiyorum.

Zamanımı plan yaparak ve istediklerimi belirleyerek geçirmek benim için çok verimli oluyor. Eksikliğini fark ettiğim konu ise; kitap okurken ve belgesel izlerken genelde o an canımın istediği rast gele seçimler yapmak. Hal böyle olunca çoğu zaman, okuduğum kitabın yazarı hakkında ve diğer kitapları hakkında bilgim olmuyor. Bunun da kitapları anlamam ve içselleştirmem konusunda bana engel teşkil ettiğini fark ettim bu durum belgeseller de aynı sonuca sebep oluyor. Buna çözüm olarak aylık okuma ve izleme planı oluşturup, okuduğum kitapların yazarları, yazıldığı dönem ve ortamları ile ilgili daha çok bilgi edinmek, izlediğim belgeselleri de daha derin araştırmalar yaparak seçmek olacak. Kitap okumaya başlamadan önce yazarı hakkında araştırma yapmak, yazar odaklı okumak olarak geçiyormuş. Yeni aldığım kararlar gösteriyor ki; bundan sonraki okuma serüvenimi yazar odaklı yaşayacağım.

Sineklerin Tanrısı

Sineklerin Tanrısı kitabının yazarı William Golding; 1911 yılında İngiltere’de doğmuş. Oxford Üniversitesinde fen bilimleri ve İngiliz edebiyatı üzerine eğitim almış. İkinci Dünya Savaşı sıralarında ve sonrasında öğretmen olarak görev yapmış. Savaşta da deniz eri olarak çalışmış. Savaş gören ve o ortamda insanların birbirlerine nasıl kıydıklarını gözleri ile gören biri olarak, onların psikolojilerini ve insancıl dürtülerinin farkında olan yazar, kitabı yazarken de eminim bundan fazlaca yararlanmış.

William Golding, insanların tamamen kötü ya da tamamen iyi olmadıklarına inanan biri ve kitaptaki karakterlerden yalnızca ikisi hariç diğerlerinin bunu ifade ettiğini görüyoruz. Roger karakteri yüz de yüz kötüyü, Simon karakteri de yüzde yüz iyiyi simgeliyor. Diğer tüm karakterlerde iyilikte var kötülükte, birbirlerinden kötü yönü ağır basan ve iyi yönü ağır basanlar olarak ayrılıyorlar.

Kitap ilk okunmaya başlandığında çocuk kitabı gibi algılansa da, ilerledikçe, çocukların aslında tamamen iyi melekler olmadığını, neticede onları insanların yetiştirdiğini ve onlarında birer insan olduğunu anlıyoruz. Ve bu küçük insanları bir adada kendi hallerine bıraksanız, büyüklerden gördükleri, öğrendikleri ne ise onlarda aynısını orada yapıyorlar. Kitabın insana verdiği mesajlar o kadar fazla ki, okumanızı mutlaka tavsiye ederim.

aytiti.com’ da Plan Değişikliği

Planlarımı ve gidişatımı gözden geçirirken, çok severek açtığım ve kendisiyle gurur duyduğum bir şey var ki; kişisel web sitem aytiti.com . Siteyi ilk açtığımda kendime yayın planlaması yapmıştım aslında, ama süreç ilerledikçe bazen tarihler şaşmaya başladı, bazen farkında olmadan ve istemeden bir kategori üzerine ağırlık vermeye başladım. Bu yüzden siteyi de bir düzene koymak ve daha verimli olabilecek yazılar yazmak istiyorum. aytiti.com’un yayın tarihini, haftanın her cumartesi öğlen 12.00 olarak belirledim. Her cumartesi, saat 12.00 da aytiti.com da görüşmek dileğimle, kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.

ilginizi çekebilir; http://aytiti.com/atalet-erteleme-hastaligi/

Aysel Kocabaş
Merhabalar, ben Aysel Kocabaş. İç Mimarım, kişisel web sitem de; kitap, film, belgesel, güncel konular ve mimari üzerine yazılar paylaşıyorum. Sitemi incelemek isterseniz; http://Aytiti.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Lagom
Sonraki
Vapurda

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.