Günümüzde artık pek çok iş kolu yavaş yavaş otomasyon sistemlerinin kontrolü altına girmeye başladı. Birçok imalat firması sadece otomasyon sistemlerini kullanmakta ve böylece işçi yükünü üstünden neredeyse tamamen kaldırmış durumdadır.
Peki, otomasyon nedir ve bu otomasyon dediğimiz sistem gelecek hayatlarımızı ne şekilde etkileyecektir? Gelin, hep birlikte bir göz atalım!
Otomasyon Nedir?
Otomasyon, insan gücünü azaltmak amacıyla işlerin makineler tarafından kontrol edilip yapılmasını sağlamak için yapılmış imalat sistemlerine verilen isimdir. Peki, bu sitem nasıl işlemektedir?
Otomasyon sistemlerinde bütün işin paylaşım yüzdesi, o sistemin kendi düzeyini gösterir. Aslında bu sistem Sanayi Devrimi ile dünyaya yayılmaya başlamıştır. Üretimin artması, Pazar koşullarını tamamen değiştirdi Zaman ilerledikçe insan gücüyle üretim yapmak maliyeti arttırmaya başlayınca bu otomasyon sistemine ihtiyaç duyulmaya başladı. Böylece insanın yerini makineler almaya başladı.
Günümüz, 21. Yüzyılda işler çok daha büyük bir boyuta taşındı. Şimdilerde ise bu sistemin her sektörde yaygınlaşmasıyla insan gücü en aza indirilmiş ve otomatik sistemle yapılan imalatlar baya bir çoğalmıştır. Tabi ki tamamen otomasyon sistemleriyle imalat olduğu gibi otomasyon sistemleri ile insan gücünün bir arada kullanıldığı imalatlar da bulunmaktadır. Bunlar; insan gücünün ve otomasyon sisteminin bir arada bulunan imalatlara yarı otomasyon, makine gücünün neredeyse tamamen bulunduğu otomasyon sistemlerine ise tam otomasyon olarak isimlendirilmiştir.
Hızlı ve Ekonomik Bir Üretim İçin Otomasyon Sistemleri Tercih Ediliyor
Üretici firmalar; bu sistemleri hem hızlı olması hem de ekonomik bir üretim yapabilmek için kullanmaktadırlar. Böylece hedeflenen üretime hızla ulaşılacak ve piyasa rekabetinde daha fazla güç elde edebilecek ve ayrıca daha kaliteli hizmet verebileceklerdir. Mesela; bir üretim fabrikasında otomasyon sistemleri kullanılıyorsa üretilen ürünü bilgisayar ekranında işleyişini görebilir, sistemde herhangi bir arıza varsa arızayı tespit etmeyi, imalat miktarını, malzemelerinin yeterliliği ve kullanımını görebilirsiniz. Aslında bu bütün işler için pek çok insana ihtiyaç vardır. Fakat otomasyon sistemleri sayesinde bir veya iki kişiyle kocaman bir sistem takip edilebilir ve sistemi incelemek için tamamen yeterli olur.
Otomasyon Sistemleri Hangi İş Alanlarında ve Sektör Kullanılır?
- İmalat sektörleri
- Tekstil sektörleri
- İnşaat sektörleri
- Sanayi sektörleri
- Elektrik – Elektronik sektörleri
- Geri dönüşüm sektörleri
Şu anda ise inşaat sektöründe kullanılan otomasyon sistemlerine örnek olarak akıllı ev teknolojilerini gösterebiliriz. Şimdilerde duyduğumuz bu teknoloji çok yaygınlaştı. Yaşadığımız binada olası yangın, merkezi ısıtma, çimleri sulama, hırsız alarmı ve klimaları kendimiz kontrol edebilmekteyiz.
Otomasyon Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
İmalat fabrikalarında bu sistemin en önemli dezavantajı ilk yatırım maliyetidir. Bu maliyet sıkıntısı çoğu sistemde kendini amorti etmektedir. İnsan için dezavantajı ise fabrika işçilerini sayısındaki ciddi azalımdır. Örnek vermek gerekirse, önceden bir işi yapabilmek için 10 kişi gerekirken şimdi bu sistem sayesinde belki 1 kişiye belki kimseye ihtiyaç olmuyor.
Tabi ki fabrikalar otomasyon sistemlerinin hayatımıza girmesiyle pek çok avantaj kazanmıştır. Bu avantajların en başında ise tek tip ve hatasız ürünler üretebiliyor olmalarıdır. Bu yolla kolaylıkla kurumsallaşılabilir ve müşteri memnuniyetleri arttırılabilir. Ayrıca üretim sırasında ham madde ne az ne de fazla kullanılır, çünkü otomasyon ile tam gerektiği kadar kullanılır. Hem israfın önüne geçilmiş olur hem daha fazla üretim yapılabilir. Enerjinin en doğru şekilde kullanılması sağlanır. Ürün, henüz üretim bandıydayken herhangi bir sorunda hemen uyarı alınır ve gereken müdahale yapılır. Ayrıca bu sistem sayesinde yeterli raporlamalar ve takipler yapılarak ürün için oluşabilecek her türlü hata ortadan kaldırılmış olur.