Bugün sizlere mükemmel bir konuyla geldim. Hazır ramazan olayları başlamış ve müslüman alemi oruç ile münakaşa halindeyken aklıma ilginç bir soru takıldı: Osurmak orucu bozar mı? Ben de ufak bir araştırmayla hem ilginç hem de yüzleri gülümseten bir yazı yazmak istedim. Sonuçlar ilginizi çekecek.
Neden Osuruyoruz veya Gaz Çıkartıyoruz?
Öncelikle neden gaz çıkarıyor veya osuruyoruz sorusuna yanıt vererek ufkumuzu genişletelim. Aslında gaz hayatımızın normal bir parçası ve sağlıklı bir sindirim sisteminin parçalarından biri. Şunu bilmelisiniz ki, vücudunuzdaki gaz mutlaka dışarı çıkarılmalı. İster osurun ister geğirin ama o gazı çıkartın. Yoksa fazla hava basılmış balon gibi şişersiniz. Bu konuda gayet ciddiyim dalga geçtiğimi düşünmeyin.
Özellikle ramazan ayında çoğu kişi gazı içinde tutmak için kendini sıkıyor ve gerçekten de başarılı oluyor. Normalde çoğu insan günde 14 ile 23 kez osuruyor. Eğer içinizde tutarsanız karın ağrısı ve sonrasında o baskıyla kalbinize gitmesine sebebiyet vererek kalp krizi geçirdiğinizi düşünebilirsiniz. Bu olay başıma geldi test edildi ve kesinlikle osuruğu tutmamanız gerektiğini söyleyebilirim.
İçimizdeki Gaz/Osuruk Nereden Geliyor?
İçimizde biriken gazın çoğunluğu nefes almamızla birlikte içimizde birikiyor. Gün içerisinde yemek yerken veya bir şeyler içerken havayı yutuyoruz. Diğer kısım ise yemek yedikten sonra sindirim sistemimizin yediklerimizi sindirirken ortaya çıkardığı gazlardan oluşuyor. Bu kadar şeyi içimize gün içinde aldık ve bir şekilde bunların dışarı çıkması lazım.
Osurukların Yapısı ve Oluşumları
Osuruklar temel olarak kokusuz olan karbon dioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metandan oluşuyor.
Peki Osurmak Orucu Bozar mı?
Oruç da tutsanız herhangi başka bir durumda da olsanız mutlaka osurmalısınız. Osurmak sadece abdestinizi bozar. O da bağırsaklardaki istenmeyen parçacıkların dışarı atılması ile vücudun kirlenmesine sebebiyet verdiği için. Doktorunuz osurma demediği sürece dilediğinizde osurun arkadaşlar.
Daha Az Osurmak İçin Ne Yapabilirsiniz?
Kısaca ne yaparsanız daha az osurursunuz onun da bilgisini vereceğim. Daha detaylı bir yazı da yazacağım bunun hakkında fakat öncesinden birkaç önlem için bu yazıda da belirtmekte fayda var.
Yavaş ve insan gibi yemek yiyin.
Ramazan klişesine düşüp ezanı duyar duymaz bir kuzuyu mideye indirmeyin. Zaten ufaktan başlayınca çabuk doyacaksınız. Vücuda hızlı ve büyük lokmalar sokarak fazladan gaz almayın.
Sakız çiğnemeyin.
Neden? Sürekli hava alıyorsunuz vücuda sakız çiğnerken. Bunu istemeyiz. Ağzım kokar oruç tutuyorum tribine girenler için ağız bakım sularını denemekten çekinmeyin.
Gaz üreten gıdalardan uzak durun
Bazı gıdalar normalden daha fazla gaz üretmesiyle meşhurdur. Muhtemelen bir çoğunu biliyorsunuz fakat ben ufak bir özet geçeyim.
Kompleks şekerler: fasulye, lahana, brokoli, kuşkonmaz, brüksel lahanası, tam tahıl içeren gıdalar
Fruktoz: Soğan, enginar, alkolsüz çoğu içecek, meyve suyu ve diğer meyveler
Laktoz: Bütün günlük ürünler, süt, peynir, dondurma
Nişasta: patates, makarna, mısır, buğday
Çözünemez lifler: Bezelye, fasulye, yulaf kepeği, çoğu meyveler
Sigara içmeyin
Her ne kadar bunu desem de bırakmak zor. Eğer gaz problemi yaşarsanız biraz kısın. Yoksa tabii ki bıraksanız mükemmel olur. Çünkü her nefeste havayı da içeri çekiyoruz ve bu da osurmanın bahanesi biliyorsunuz ki 🙂
Hareket edin
Hareket etmek sindirim sisteminin hareket geçmesini sağlar. Ufak ufak haftada 4-5 gün egzersiz yapmak veya yürümek osurmanızı düzenleyecektir. Artık yürürken osuracağınız için problem de kalmayacak 🙂 Son olarak sakın yemekten hemen sonra yürümeye kalkmayın, ufak bir oturun vücut bir kendine gelsin.
Bunlara uymanıza rağmen hala kusma, ağrı, ishal veya mide bulantısı hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sakın milletin verdiği saçma ilaçlarla iş yapmayın yedeği olmayan vücudunuzu tehlikeye atmayın.