Online sertifika eğitimleri son dönemde yaşanan pandemiden dolayı fazlaca gündeme gelmiş bir konudur. Her alanda sağlanan izolasyon ile toplumun her kesiminden bireylerin süreci ‘uzaktan’ yürütmesi bu dönemin online olarak aktifleşmesini sağladı. Ve aslında mini bir deneme dönemi geçirdik diyebiliriz. Online sertifika eğitimlerinin tecrübe edinilen bu durumlardan pek bir farkı yoktur.
Duyanların oh ne ala, alalım elimize bilgisayarı gelsin sertifikalar moduna çabuk adapte olması ve kabul edilmesi keplerini bile online şekilde atan mezunlardan sonra aslında şaşırılmadık bir durum. Online eğitim veren platformlar, bu dönemde eldeki boş vakti kişisel ve mesleki gelişimine adayan kesimin çokça uğradığı bir ‘mekan’ haline geldi. Birde üstüne sertifika kazanımının eklenmesi ile yeme de yanında yat düzeyine bile çıktı.
Sertifika, günümüz iş başvurularında kişisel yeterliliklerimizi kanıtlamak için kullandığımız araçlardan bir tanesidir. Ve etkili bir CV sunmak isteyen adaylara çok cezbedici gelir. Online platformlarda sürdürülen eğitimlerin sonunda hazırlanan sınavın geçilmesi halinde sertifika verilmektedir. Kafaların karıştığı, alelade alınan sertifikanın değerinin ne olacağı, bu kurumların eğitiminin ne kadar sağlam olduğu gibi birtakım sorular muhtemelen kendini belli etmeye başladı. O zaman sorularımızı cevaplandıralım.
Online Sertifika Eğitimleri Üzerinde Merak Edilenler
- Nerede gerçekleşir?
Aslında cevabını hepimizin bildiği ama illa kesinleştirmek için sitelerin bilgiler kısmını güzelce bir taramamıza neden olan o soru karşısında bu dönemden sonra artık ne ile karşılaşacağımızı az çok biliyoruz. Bu eğitimler adı üstünde online gerçekleştirilen yani çevrimiçi olarak sunulan eğitimlerdir. Öğretmeni görürsünüz ama canınız sıkıldığında durdurabilir veya bazı kısımları geçebilirsiniz. Kısaca bu eğitimler için sadece bir internet bağlantısı ve uygun bir cihaz yeterli olacaktır.
- Devam zorunluluğu var mı?
Bu kurumdan kuruma değişmektedir. Bazı kurumlar örneğin %70 devam edilmesini isterken bazıları devam zorunluluğu aramamaktadırlar. Ama rahat olun online sertifika eğitimlerinin genelinde devam durumu aranmıyor. Zaten sonunda yapılan sınav ile bilginiz ölçüleceği için yazılı bir kriter olarak belirtilmese de bir nevi buna uymuş oluyorsunuz.
- Online sertifika eğitimleri sonunda edinilen sertifikalar ne işe yarar?
Ve işte nefeslerin tutulduğu o an. Sertifikaların ne işe yaradığı konusunda bir çok tartışma halen daha sürerken birde online olarak elde edilen sertifikaların değeri iyice güvenilmez bir alt yapı oluşturuyor olabilir. Sertifikayı biraz daha açmak gerekirse, bir konu veya alanda başarılı olunmuş ve bunun üzerine yetkinliğinizi gösterecek olan bir belgedir. İlla kendi alanınız üzerinde değil merak ettiğiniz başka alanlar üzerinde de edinebilirsiniz. Günümüzde iş başvuruları yaparken CV’lerimizde çok şık durur. Ve işverene kendimiz hakkında ayrıca bir fikir sağlar.
Bu belge ile bir konu veya alan üzerinde olan ilginizin değerini gösterirsiniz. Bir konu ile ilgileniyorsunuz, bu küçük bir merak olmaktan çıkmış ve uzman kişilerden birikim elde ederek profesyonel olma yolunda ilk adımları atmışsınız.
Almış olduğunuz sertifika ister online olarak ister yüz yüze alınmış olsun tek başına uzun süreli fayda sağlamaz. Sadece bir belgenin kapıları açacağı noktasında aldanıyoruz. O eğitim kapsamında alınan bilgiyi kullandığımızda bir işe yaramış olacaktır. Yani sonunda edineceğiniz başarı simgesinden çok o yoldan kazandıklarınız işinize yarayacak olanlardır. Sertifika edindiğiniz bilgilerin kanıtı niteliğindedir.
Günümüzde çokça karşılaştığımız sadece almış olmak için alınan sertifikalar büyük ihtimalle hiçbir işinize yaramayacaktır. Bu sertifikaları CV’nize eklersiniz. Ve işverenin veya İK uzmanlarının ilgisini çekip ön elemeleri geçebilirsiniz. Bazı kurumlar alacağı adayı kesin kararlaştırmak için yeterlilik düzeylerini ölçmek isteyebiliyorlar ve burada alınan sertifikanın altının doldurulması gerekecektir. Unutulmamalıdır ki karşı tarafı aldatıyor olmak gerçekten vermiş olduğunuz diğer emeklerinde çöpe gitmesine sebep olacaktır. Uzun lafın kısası işveren ve çalışan arasındaki güvene önem gösterin.
- Ücretli veya ücretsiz olması sertifika değerini etkiler mi?
Bazı kurumlar, alanlarındaki en iyi kişiler ile kaliteli bir eğitim sunmak isterler. Eğitimlerin içeriği ve eğitim saati kapsamında da belli bir ücret talep ederler. Aslında belli bir ücret ile hem siz istikrarlı bir şekilde devam sağlarsınız çünkü para vermişsinizdir ve bundan sonra o eğitimi başarmak zorunda hissedersiniz. Hem de eğitmen maddi ve manevi harcamalar yapıldığı için en kaliteli eğitimi sunmaya çabalar. En azından bilginin değerini bilen ve alanında uzman olan paylaşımcı eğitmenler böyle yaparlar.
Bir eğitimi almaya karar vermeden önce iyi bir araştırma gereklidir. Aynı eğitimi sunan farklı kurumlar arasında kurum geçmişi, eğitmenler, eğitim materyalleri, sertifika geçerliliği, öğrenci yorumları gibi konular göz önüne alınarak değerlendirme yapılmalı. Sertifikanız üzerinde ücreti yazmaz. Sizler belgelenmiş olan bilgi yükünüzü göstererek eğitimin kalitesini ve verilen ücretin hak edildiğini ortaya koyarsınız.
Online Sertifika Eğitimi Avantajları
Online sertifika eğitimleri için şahsi olarak gördüğüm avantajlarını şöyle sıralıyorum;
- Her yerden katılım sağlama imkânı
- Yurtiçi veya yurtdışı olarak katılım sağlanabilecek olması yani eğitim çeşitliliğinin fazlalığı
- Kaçırılan bir dersin tekrarını izleme imkânı ve bu en sevdiğim 🙂
- Materyallere dijital ortamda ulaşım ve kâğıt tasarrufuna büyük katkı
- Canlı dersler imkânı ile anlık olarak hocalara soru sorma
- Online olduğu için uygun indirimler
- Sertifika ücreti zorunluluğu olmaması (ücret ödemeden alınan kod ile de CV’ye ekleme yapılabiliyor)
Online Sertifika Eğitimi Dezavantajları
- Sınıf ortamı etkileşiminin düşmesi yani sosyalleşmenin düşmesi: çoğu zaman arkadaşlarınızı görmüyorsunuz ve tanımıyorsunuz. İnsan sohbet edecek birilerini aramıyor değil.
- Öğrenci-öğretmen temasının azalması
- Öğrencinin dikkatinin hızlı dağılabilmesi: ders sırasında kendinizi normalde hiç fark etmediğiniz bir şeye pür dikkat odaklanmış halde bulabilirsiniz. Hele ki normalde de dikkati çabuk dağılan biriyseniz tavsiyem dersleri bölerek izlemeniz olacaktır.
- İnternet bağlantısı sorunları
- Sanal bir ortam oluşturulduğu için kuruma karşı güven sorunu
- Dolandırılma endişesi
- Deneme derslerinin olmaması
Online Sertifika Eğitimi Siteleri
Online sertifika eğitimi için oluşturulan sitelerden eğitim almak isteyen kişilerin bir takım beklentileri olur. Bu sitelerin alt yapılarının güçlü olması önemlidir. Canlı ders imkânı sunuluyorsa teknik sorunlar en aza indirilmelidir. Önceden paylaşılan videolu materyaller var ise videonun görüntü kalitesi önemlidir. Ayrıca verilecek olan materyallerin ders ile ilişkisi ve içerik olarak uygun hazırlanıp denetlenmesi gerekir. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında online olarak sorun çözüm ekibine ulaşım sağlanmalıdır. Tüm bunlar ile aslında eğitimin kalitesi artarak öğrenci memnuniyeti sağlanmaktadır.
Kendim bu süreçte deneyimlediğim 2 site ve kurumdan bahsedeceğim. Ayrıca ilgilenenler içinde ekstra birkaç seçenek ekliyor olacağım.
Sertifikalı Yurtiçi Online Eğitim Siteleri
İstanbul İşletme Enstitüsü, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden alanlarında etkin hocalar ile eğitimlerin hazırlanıp sunulduğu bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Ücretli ve ücretsiz olarak birçok konuda haftalık canlı dersler ile birlikte sertifika imkânı sunuyor. Ve merak etmeyin eğer canlı dersinizi kaçırırsanız 4-5 saat sonra sistemden izleme imkânınız bulunuyor. Bazı eğitimleri dönemlik olarak verilmekte ve ücretleri ona göre düzenlenmiş durumdadır. Kısaca fiyatları daha yüksek oluyor çünkü normal eğitimler 1 hafta sürerken uzun dönem eğitimler bazen 1 yıl kadar erişim imkânı veriyor.
Dikkat edilmesi gereken noktalardan birincisi bazı eğitimlerin canlı ders seçenekleri bulunmuyor. Kayıt ol bölümünün altında belirtilen ders saatleri ile canlı olarak yapılacak ders gününü ve saatini öğrenebiliyorsunuz. Böyle bir bilgi yoksa o hafta canlı ders olmayacak demektir. Ve o hafta dersler önceden kaydedilmiş videolar üzerinden ilerliyordur.
İkincisi belli bir kişi sayısı üzerinde kayıt alınca ücretliye dönen eğitimler de var. Yani aslında zamanında yakalarsanız ücretsiz olarak o eğitime katılma şansınız bir hayli yüksek.
Üçüncüsü ve can alıcı noktası sertifika konusu. Sertifikalarınızı kargo ile almanız mümkün. Her sertifikanın ücreti oluyor ve varsa başta ödenenden bağımsız olarak ortalama 70-80 TL arası bir ücret isteniyor. Bazı dönemlerde sertifika indirimleri de yapılıyor. Ama sertifikanızı almadan da sertifika kodunuza ulaşmanız mümkündür. İlla almak zorunda bırakılmıyorsunuz.
Ben şimdiye kadar aldığım derslerden keyif aldım. Canlı ders seçenekli eğitimleri seçmeye özen gösteriyorum. Hocalar da zaman ayırdıkları ve öğrenciler ile birlikte aynı anda bir sınıf oluşturulduğu için daha verimli geçtiğini düşünüyorum.
Ve ayrıca sertifikalı online eğitim sunan sitelerden birkaçı;
Sertifikalı Uluslararası Online Eğitim Siteleri
Ve tabi ki adet yerini bulsun diye ben de Coursera‘dan bahsedeceğim. Çünkü kendisi son zamanlarda online sertifika eğitimleri denilince üst sıralarda karşımıza çıkan bir platform. Sunulan imkânlar insanı ister istemez heyecanlandırıyor. İlk defa duyanlar için yurtdışında bir üniversiteye gitmeden, dahası yatağınızdan kalkmadan o üniversitede bulunan hocalardan dersler alabileceğinizi ve sınavda başarılı olmanız halinde bunu belgeleyebileceğinizi söylesem. Sanırım yurtdışı ve dünyaca ünlü üniversitelerden sertifika alma düşüncesi, dolar bugün kaçtan işlem görüyor acaba sorusunu da beraberinde getirdi. Hemen vazgeçmeyin. Çünkü bu kurumun sunmuş olduğu güzel iki imkân var.
İlki derslere ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Bu seçenekte sınavlara girme ve ödev değerlendirme hakkınız bulunmadığı için sertifika seçeneğiniz de olmuyor. Yani pasif öğrenci olacaksınız ama ben bunun da bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bizler yine de o eğitime katılabiliyoruz.
İkincisi finansal destek bölümü. Buradan sonuç alamazsanız ilkinden devam.
Bu bölüm açılan bir kursa kayıt yaptıracağınız zaman hem bir ücret ödemeyeceğiniz hem de sertifikaya sahip olabileceğiniz bölüm. Nasıl yani soruları kafanızı karıştırmadan açıklıyorum. Burada yapacaklarınız basit. Coursera yılda 4 veya 5 kere bu bölümden yararlanmanıza izin veriyor. Belli başlı soruları cevaplıyorsunuz. Sorular şu şekilde;
- Eğitim durumunuz?
- Gelirinizin ne olduğu? Burada biraz kısıtlamaya gidebiliriz.
- Kursa ne kadar ödeyebileceğiniz? Burada direk 0 dolar diyerek değerini düşürmeyelim 1 2 dolar atıverin ortaya.
- Neden finansal destek istiyorsunuz? Burası en önemli bölümden birisi. En az 150 kelime istiyorlar. İzin verseler de hayatımızı yazsak dediğimiz o an geldi. İstediğiniz yerden başlayabilirsiniz. Türkiye’de dolar etkisinden çokça bahsetmeyi unutmayınız.
- Ve diğer önemli bölüm, bu kursu almanız dâhilinde sizin kariyer amaçlarınıza ne gibi kazanımları olacak? Gerçekçi olmanız önemlidir. Burayı doldururken gerçekten düşünün.
Bu desteğin geri bildirimini 14 gün sonra sağlıyorlar. Eğer kabul edilmiş ise yani 0 dolar ile kabul almışsanız artık sorunsuz bir şekilde eğitim sayfasına girebiliyorsunuz. Eğitimler canlı dersler şeklinde değil. Önceden hazırlanmış videoları izleyerek aşama kaydediyorsunuz. Her video sonunda video içeriği ile ilgili quizler oluyor.
Sınavlar genelde vize ve final şeklinde oluyor. Ders devamlılığı sağladıysanız sınavlar zor değil. Ayrıca bir sınavdan başarısız olursanız 3 kere daha denemenize izin veriliyor.
Ve sizden bir ödev hazırlamanızı da isteyebilirler. Bu ödevi genelde öğrenciler yorumlayıp notlandırıyor ve sizden de aynı şekilde öğrencilerin ödevlerini notlandırmanız isteniyor. Ayrıca tartışma forumları bulunuyor. Burada dünyanın her yerinden bu eğitime katılmış kişilerle tanışma ve sohbet etme şansınız oluyor. Bence en keyifli kısmı burası.
Son olarak tüm gereklilikleri yerine getirdiğinizde sertifikanıza ulaşıyorsunuz. Ücretsiz olarak kabul edildiğiniz eğitim için bu bölümde de herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Online olarak görüntüleyip indirebiliyorsunuz. Ayrıca sertifika numarasını CV’nizin başköşesine iliştirebiliyorsunuz.
Diğer sertifikalı uluslararası sitelerden birkaçı;
Çok uzun lafın kısası eğitimler hoştur birde sertifikalı ise daha bi hoştur. Ne olursa olsun kendinizi yeşillendirmeyi ihmal etmeyin.
Bu iki site haricinde diğer siteleri deneyimleme şansım olmadı. Eğer bu siteleri kullananlar varsa veya farklı site deneyimleri olan varsa yorumlardan bilgilendirebilir. Buna çok sevinirim.
Sağlıkla kalın.