Merhaba, bugün sizlere gerçek hayattan uyarlanmış bir belgeselden bahsedeceğim. Belgeseli anlatmadan çekildiği yer hakkında kısa bir bilgi aktarmak istiyorum. Filmin çekildiği yer olan Whakatane, Yeni Zelanda’nın kuzeyinde yer alan Plenty bölgesinde doğal güzelliği ile kendisine hayran bırakan bir kasaba. Kasaba halkının en büyük geçim kaynağı turizm diyebiliriz. Muhteşem bir doğa güzelliğine sahip olması ve volkanik turları bölgeyi cazip hale getirmiş.
Yönetmenliğini Rory Kennedy’in yaptığı belgesel, sıradan insanların olduğu kadar aralarında adrenalin tutkunu turistlerinde yer aldığı turist kafilesinin ve tur ekibinin Whakatane’nin 48 kilometre açıklarında beyaz ada’da yer alan Whakaari yanardağına yaptıkları turu anlatıyor. Film felaketten kurtulan turistler ve tur ekibi tarafından çekilen videolar, fotoğraflar ve onların anlatımlarıyla desteklenmiş.
The Volcano rescue from Whakaari Konusu
Turist kafilesi onları Yeni Zelenda’ya getiren gemiden ayrılıp 1 saatlik bir yolculuk sonrasında Whakante’ye ulaşıyorlar. Onları bekleyen tur ekibi (Hayden Marshall-Inman,Tipene Maangi, Jack Milbank ve Kelly Waghorn) tarafından bir kısmı Tee Puia bir kısmı Phoneix adlı teknelere transfer edilip Beyaz adaya doğru 1,5 saatlik bir yolculuğa çıkıyorlar.
Kısa süren aralıklarla adaya varan turistler video kameraları ve fotoğraf makinalarıyla fotoğraf çekmeye başlıyorlar. Adanın pek çok yerinden çıkan buhar, gaz ve sülfür dikkatlerini çekiyor tur rehberlerinin eşliğinde adayı gezmeye devam ediyorlar. Phoneix adlı tekneyle gelen turistler önce geldikleri için adadan ayrılıyor. Tee Puia ile gelen ilk grup dönüş yoluna girdiğinde 2. grup arkadan geldiği için turuna devam ediyor.
Tüm patlamalarının gece gerçekleşmiş olduğu gözlenen Whakaari, o gün beklenmeyen bir anda yoğun bir buhar ardından da dumanla birlikte patlıyor. Durumu fark eden rehber turistleri kıyıya götürmeyi başarıyor. Daha önce adadan ayrılan Phoneix teknesi volkanın patladığını anladığı anda yardım için geri dönüyor. Filmde yardıma gelen teknede video çekenler tarafından adaya ait görüntüler dikkat çekiyor.
Belgeselin son kısmı sağ kalabilenlerle adadan Whakante’ye kadar geçen zorlu 1,5 saati, yetkililerin yardım çabaları ve hastanedeki yaşama tutunma mücadeleleriyle sonlanıyor.
“Doğa ananın bu ışıltısı onun en güzel ve en ölümcül hali ”
Geof Hopkins (Turist)
Film Hakkındaki Düşüncelerim
Filmin gerçek bir yaşam hikayesi olması oldukça üzücü ve ürkütücü. Kurtulan insanların aslında merak duygularının yanı sıra kadar içten içe de bir korkuları olduğunu hissediyorsunuz. Tabi bu çekimler patlamadan çok sonra yapıldığı için bu korkudan şimdi bahsedebiliyorlar. Tatil planı yapılırken yaptıkları incelemeler onları güven konusunda ikna etmiş olma ki bu yolculuğa çıkılmış.
Oysa ki bu ürkütücü bir doğa olayı ve daha önce Tsunami yada deprem yaşanmış bir bölgeye yolculuk değil. Hala aktif olan bir volkanı yakından görmek. Hayattaki herşeyin bir anlamı olduğuna inanan biri olarak bu yolculuğun cesaretten çok akış planı olduğu kanısındayım. 🙁
Hayatını Kaybeden Turistler
Richard Aaron Elzer, 32, from Australia
Barbara Jean Hollander, 49, from the U.S.
Berend Lawrence Hollander, 16, from the U.S.
Matthew Robert Hollander, 13, from the U.S.
Martin Berend Hollander, 48, from Australia
Julie Richards, 47, from Australia
Jessica Richards, 20, from Australia
Krystal Eve Browitt, 21, from Australia
Tipene Maangi, 24, from New Zealand
Zoe Ella Hosking, 15, from Australia
Gavin Brian Dallow, 53, from Australia
Karla Michelle Mathews, 32, from Australia
Jason David Griffiths, 33, from Australia
Kristine Elizabeth Langford, 45, from Australia
Anthony James Langford, 51, from Australia
Winona Jane Langford, 17, from Australia
Hayden Bryan Marshall-Inman, 40, from New Zealand