Merhaba bugün hep birlikte Bursa’ya gidiyoruz. Önce eskiden başlayalım. Bursa 6 Nisan 1326’da Orhan Bey tarafından fethedilmiştir. Tarihi yerleri olan bursa aynı zamanda Uludağsı ile meşhurdur. Haydi o zaman bugün biraz gezelim
Bursa’nın Muhteşem Tarihi Yerleri
1) Ulu Camii ve Hanlar Bölgesi
Orhan Bey’in Bursa’yı fetheetmesi sonrasında büyük gelişmeler olmuştur.En önemli gelişmeler ise ticaret yönünde olmuştur. Bu sebeple de Bursa ticaret merkezi olmuştur. Anadolu’nun ticaret yollarında özellikle ipek yolunda bulunmasından dolayı yoldan geçenlerin hem gece kalabilecekleri hem de yorulduklarında dinlenecekleri hanlardır. Hatta hanların bir büyüğü Kervansaray olarak geçer. Bursa’nın oldukça eski olan Hanlar bölgesinde ki Hanlardan en bilinenleri; Apolyont Han, Kubbeli Han, Balibey Han…
Ulu Camii ise Hanlar bölgesinin incisidir. Evliya Çelebi Ulu Camii için “Bursa’nın Ayasofyası” demiştir. Ulu Camii 1. Bayezid’in mimarı Ali Neccar’a yaptırılmıştır. Yaklaşık 600 yıllık bir Camii’dir. Bursa’ya gittiğiniz zaman kesinlikle burayı görmenizi tavsiye ederim. Minberi Samanyolu galaksisi’nin Kündekâri sanatı ile işlendiği için çok özeldir. Hanlar Bölgesi Ulu Camii’yi içine alarak UNESCO koruması altındadır.
2) Hüdavendigar Külliyesi
Hüdavendigar Külliyesi 1. Murat tarafından yaptırılmıştır. halk arasında 1. Murat’a Hüdavendigar denildiği için adını buradan almıştır. Bu mimarinin içinde Camii, Medrese, Türbe, Çeşme ve Hamam vardır. Külliye’de ki Camii Hüdavendigar Camii’dir ve 1360’lı yıllarda yapılmıştır. Osmanlı’nın meşhur “ters T” planı ile yapılmıştır. Külliye standarta uygundur çünkü Camii alt katta Medrese ise üst kattadır. Hamamın adı ise Cık Cık (Gir Çık) Hamamıdır. Medrese’de okuyan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmıştır.
3) Yıldırım Külliyesi
Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. İçerisinde ise Medrese, Cami, Darüşşifa, Hamam, imaret ve Türbe vardır. Bu Camii de “ters T” mantığı ile yapılmıştır. Bursa’nın Yıldırım tepesinde bulunmaktadır. Külliye’nin içinde ki Medrese şu an sağlık ocağı olarak kullanılmakta. Yıldırım Daşüşşifası ise Osmanlı’nın ilk hastenesi olma özelliğini taşımaktadır. Şimdi ise göz hastanesi olarak kullanılmaktadır.
4) Muradiye Külliyesi
Bu Külliye Osmanlı padişahları tarafından yaotırılan son Külliyedir. 1420 yılında 2. Murat tarafından yaptırılmıştır.Aynı zamanda bulunduğu bölgeye ismini vermiştir. İçinde Medrese, Cami, Hamam, Darüşşifa ve Türbe vardır. Muradiye Cami’nin motifleri ve süslemeleri oldukça ihtişamlıdır bu da Osmanlı’nın sanat bakış açısını bize sunmaktadır. Külliye içinde kullnım farklılıkları olmuş olsa da hâlâ büyük bir kısmı kullnıma açıktır mesela Muradiye Külliyesi’nin umumi mutfağı şu anda restoran olarak kullanılmaktadır. Külliye’nin içinde 12 tane Türbe vardır Bursa bu yüzden “Türbeler şehri” unvanını almıştır.
5) Orhangazi Külliyesi
bulunmaktadır.1300’lü yıllarda Orhan Bey tarafından yaptırılmış olup içinde Cami Medrese Mektep Hamam ve Emir Han adında bir han bulunmaktadır. Burada ki yapılardan günümüzde ayakta kalan üç tane yapı vardır; Orhan Cami, Emir Han ve Orhan Hamamı. Emir Han Bursa’nın en çok kullanılan Hanlarından biridir. İçinde tekstil ürünleri, kitap vb.
6) Yeşil Külliye
Yeşil Külliye 1. Mehmet tarafından 1400’lü yıllarda yaptırılmıştır. Medrese Cami Türbe ve Hamam bulunmaktadır. Osmanlı’nın tam düşmek üzereyken ayağa kalktığı vakit yaptırılmıştır bu yüzden ihtişamlı bir görüntüye sahiptir. İçinde ki Yeşil Cami Hacı İvaz Paşa yapmıştır ve en önemli eserlerinden biridir. Bu Camii de ters T mantığı ile yapılmıştır. Camii’nin küçük bir kısmı Çelebi Mehmet’in ölüm sebebiyle yarım kalmıştır. Külliye’nin ev sahipliği yaptığı medrese şu anda Türk-İslam eserleri müzesi olarak kullanılmaktadır.
7) Cumalıkızık Köyü
Uludağ’ın eteklerinde yer alan bu köy kentsel ve kırsal yaşamın bir araya gelgiği bir köydür. Cumalıkızık köyünün UNESCO listesine eklenme sebebi. Bursa’daki sistemi gösterebilecek ve yardım sağlayan tek kırsal köy olmasıdır. Cumalıkızık köyü Orhangazi Külliyesi’ne bağlı olup ona gelir sağlamaktadır. Bu yüzden Cumalıkızık “vakıf köyü” olarak da bilinir. Cumalıkızık renkli, küçük ve şirin bir köydür insanları da sıcak kanlıdır Bursa’ya gidiyorsanız buraya uğramadan geri dönmemenizi öneririm.
Sizin İçin Bursa’da Kısaca gezilecek yerler listesi
Buraya da sizin için gezme listesi bırakıyorum yani bugün yazmadığım yerleri ekliyorum;
- Atatürk Evi Müzesi
2. Mudanya Mütakere Evi Müzesi
3. Şemaki Evi Müzesi
4.Uluumay Osmanlı Müzesi
5. Cumalıkızık Müzesi
Siz peki Bursa hakkında ne düşünüyorsunuz? gezenlerle yorumlar da buluşalım.
Bugünlük Bloğumuzun sonuna geldik Bir daha ki gezi rehberi yazımızda görüşmek üzere. Hoşçakalın 🙂
Kaynak: https://www.bizevdeyokuz.com
Kaynak 2: https://blog.biletbayi.com