Okurken çalışmak öğrenciler için hem büyük bir hayal hem de endişe verici bir tercihtir. Üniversitenin tadını çıkarmak mı yoksa geleceğin için ya da geçimini sağlamak için bir iş kovalamak mı daha iyidir? Tabi ki her iki tercihin de olumlu ve olumsuz yanları vardır. Fakat ben yine de geri gelmeyecek öğrenci yıllarınız için pişmanlık duymayın diye bu konu hakkında konuşacağım.
Önce Ne Yapman Gerektiğine Karar Ver
Tam zamanlı bir iş ile birlikte okumak zaten imkânsız. Bu yüzden ara ve yaz tatillerinde staj yapabilir veya okul sonraları, boş günlerde yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz. Burada amacınız iyi vakit geçirip biraz da para kazanmak ise o zaman zevklerinize uygun işler kovalayın. Mesela kitap tutkunuz varsa bir kitapçıda çalışabilir ya da okuduğunuz bölümle ilgili işlerde staj yapabilirsiniz.
Para Kazanmanın Tatmini Başkadır
Yalnız yaşasanız da ailenizle kalsanız da insanın harçlık ve burs dışında sadece kendi kazandığı parayı harcaması büyük bir zevktir. Sırf bu durumu yaşamak için dahi insanın çalışası ve kendi ayakları üzerinde durası gelmektedir.
Arkadaşlarınızdan Bir Adım Önde Ol
Daha öğrenciyken iş tecrübesine sahip olmak diğerlerinden farkınızı ortaya koyar. Problem çözme yeteneği, grup çalışması, bir işe başlayıp bitirmek gibi sorumlulukları almış ve bir beceri geliştirmiş olursunuz. Mezun olduktan sonra ise iş başvurularında çok daha önce olacaksınızdır.
Mesleğini Gerçekten Seviyor Musun?
Birçok öğrenci bölüm seçerken mesleğini sevip sevmeyeceğini pek düşünmez. Mezun olduğunda da artık çok geç kalmış olur. Eğer okuduğunuz bölümle ilgili yarı zamanlı çalışırsanız o mesleği sevip sevmediğinizi deneyimlemiş olursunuz. Vakit kaybetmeden başka işlere eğilme fırsatınız olur.
Fakat Hiç Uykunu Alabilirsin
Dersten çıkıp koşa koşa işe gitmek, oradan eve yorgun gelip bir de ders çalışmaya çalışmak hiç kolay değildir. Hele bir de vize ve final dönemleri sabahlamanız kesindir. Bu da sizi psikolojik olarak olumsuz etkileyecektir. Fakat mezuniyetten sonra durumunuz biraz daha hafifleyecektir.
Bu Yaşta Bunca Strese Değer Mi?
Bütün işler stres içermektedir. “İşi yetiştirebilecek miyim?” ya da “Acaba yaptığım işi beğendiler mi?” gibi sorular sizi eşelerken, gerilim kaçınılmazdır. Ancak korkmayınız, belli bir süre sonra stresle başa çıkmayı öğreneceksiniz.
Hiç mi Boş Zaman Olmaz?
Hem okul hem iş derken hoşunuza giden aktivitelere ara vermek zorunda kalabilirsiniz. Yatakta uzun süre yayılıp kitap okumak yerine tıkış tıkış toplu taşımalarda okumaya çalışacaksınız. Bu süreçte arkadaşlarla ve aileyle de çok fazla vakit geçiremeyebilirsiniz.
Arkadaşlarla Yapılacak Uzun Sohbetlere Hasret Kalmak
Siz okul hayatınızı ve iş hayatınızı bir arada götürmeye gayret gösterirken bazı arkadaşlarınız sadece öğrencilik hayatlarına odaklanmış olacaklardır. Bu yüzden de rahatça derslerini çalışıyorlar ve ardından arkadaşlarıyla vakit geçirebiliyorlar. Lakin sizin için bu oldukça zor görünmektedir. Arkadaşlarınız vakit geçirirken sizin işte olmanız sizi psikolojik olarak etkileyecektir. Arkadaşlarınızla yapacağınız uzun konuşmaları çokça özleyeceksinizdir.
Ders Notları Aramak ve Bulacağına İnanmak
Hem okul yaşantınızı hem de iş hayatınızı birlikte yürütmeye gayret ederken bazı zamanlar aksaklıklar olacak. Derslere katılamayacaksınız. Sınavlar yaklaştığı zaman ise notlarınız bir hayli eksik olduğunu fark edeceksiniz. Bu gibi zamanlar için bazı yardımsever arkadaşlar edinmekte fayda vardır.
Üniversiteden sonra önünüzde çok uzun bir çalışma hayatı olacaktır. Fakat şimdiden geleceğiniz için bazı birikimler yapmaya başlamak, geleceğiniz için daha güvenli bir atılım olacaktır. Geleceğinizi inşa ederken bu gününüzü de kaybetmeyin ve öğrencilik ile iş hayatını dengede götürmeye gayret gösterin.