90’lı yıllarda Doğu Anadolu Bölgesinin bir köyünde yatılı okulda okuyan bir çocuğun banyoda arkadaşı ile şakalaştığı için öğretmeni soğuk duş alma cezası veriyor ve çocuklar soğuk su ile duş alıyorlar.
Mehmet adındaki öğrenci gece altını ıslattığı için arkadaşı Yusuf’u çağırarak birlikte kazan dairesindeki görevliye sigara ile rüşvet vererek 10 yaşındaki öğrenciler “cünüp olduk yıkanmamız gerek diyorlar” ve görevli yıkanmalarına izin veriyor.
Yıkanırken kazan dairesindeki bir demir Mehmet’in başına düşüyor. Daha sonra odalarına gidiyorlar fakat Mehmet’in midesi bulandığı için nöbetçi öğretmeninin yanına gitse de öğretmen git yat diyerek Mehmet’i odasına gönderiyor.
Sabah olduğunda Mehmet uyanmıyor ve arkadaşları onu revire götürüyor. Revir denilen yerde hemşire ve aspirin dışında ilaç yok. Aspirin veriyorlar ama çocuğun bilinci kapalı ve tepki vermiyor. Okul aracını müdür kişisel ihtiyacı için kullandığından, kardan dolayı yolların kapalı olmasından ambulansın gelememesinden, müdürün arabası ile de karı aşamadıklarından Mehmet saatlerce yatıyor ve o sırada öğretmenlerin ihmalkârlıkları ortaya çıkıyor.
Fakat hiçbiri kendi suçunu kabullenmiyor sadece başları derde girmesin diye Mehmet’i kurtarmaya çalışıyorlar.
Filmin sonunda ambulans geliyor ama Mehmet kurtuldu mu onu bilmiyoruz.
Burada öğretmenler üstlerine düşen görevleri yapsalardı Mehmet hastane de değil sınıfında dersinde olurdu. Fakat burada sadece öğretmenlerin ihmali değil Okul Sosyal Hizmetinin eksikliği de bulunmaktadır.
Peki, nedir bu Okul Sosyal Hizmeti ona bakalım:
Okul sosyal hizmeti, öğrencilerin okul eğitimi çerçevesinde psiko-sosyal sorunlarını çözmeye dönük sosyal hizmet uygulamaları şeklinde ifade edilmektedir. Okul sosyal hizmeti uygulamaları kapsamında, danışmanlık ve rehberlik, okul dışı boş zamanların faydalı bir şekilde değerlendirilmesine yönelik boş zaman faaliyetleri, gençlik sorunlarının çözümüne yönelik manevî, meslekî ve sosyal destek hizmetleri verilmektedir. (Seyyar ve Genç, 2010: 529-530).
Bu vakamızda okulda bir Sosyal Hizmet Uzmanı olsaydı ne olurdu?
- Öğrencilere şiddet uygulanmaması ve ağır cezalar verilmemesi gerektiğini okuldaki öğretmenlere rehberlik misyonu ile aktarırdı.
- Öğrencilerin aileleri ile belirli aralıklarla görüşüp kişisel ilişki bağının kurulmasını sağlardı.
- Mehmet’in altına kaçırma durumu ile ilgili bireysel görüşme yapar ve psikososyal destek sunardı. Şayet uzman yeterli olamayacağını düşünürse psikolog veya psikiyatriste yönlendirme yapar.
- Çocukların kazan dairesinde duş almasının yanlış olduğunu hem öğrencilere hem görevlilere rehberlik misyonu ile aktarırdı.
- Öğrencilere ergenlik dönemi ile ilgili rehberlik ve danışmanlık sunardı.
- Revirde gerekli ilaçların ve bir hemşirenin bulunması için gerekli yerlerle görüşerek temin edilmesini sağlardı.
- Öğrencilerin aileleri ile ilgili sorunları varsa çevresi içinde değerlendirme yaparak, hem öğrenci hem ailesi ile görüşmeler yaparak sorunun çözülmesine yardımcı olurdu.
- Öğrencide veyahut ailede şiddet, ihmal ve istismar gibi bir durum olduğunu fark eder ya da öğrenirse gerekli müdahaleyi yaparak sorunun çözülmesini sağlardı.
- Sosyoekonomik olarak zor durumda olan öğrenciler ve ailelerle görüşme yaparak gerekli yardım kanallarının bilgisini sunar, SED bağlanması için gerekli müracaatları gerçekleştirirdi.
Kaynakça:
Seyyar, A. ve Y. Genç; (2010), Sosyal Hizmet Terimleri Sözlüğü, 1. Baskı, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.