Okul Öncesi Eğitimi Es Geçme !

        Okul Öncesi Eğitim Nedir ?  Neden gereklidir ?

             Okul öncesi eğitimi 0-72 ay (0-6 yaş) dönemini kapsayan; çocukların temel alışkanlıklarının ve öğrenmesinin en hızlı olduğu, bilişsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği, aynı zamanda karakter yapısının da biçimlendiği en önemli dönemdir. Okul öncesi eğitim kurumlarında ( anaokulları, kreş vb.. )bu yaş grupları için ayrı ayrı eğitimler verilir. çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına gitmeleri, gerek okula hazırlanmaları gerek tüm gelişim alanlarında ( bilişsel, psikomotor sosyal vb..) gelişmeleri açısından oldukça önemli bir dönemdir.

            Araştırmalara göre tüm gelişim alanlarının; psikomotor, bilişsel sosyal ve duygusal, bedensel ve dilsel gelişimlerinin %70’i,  0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır. Bu süre içerisinde kazanılan davranış biçimleri sonucunda çocukların yaşam boyu nasıl bir birey olacaklarının temeli atılmaktadır. Okul öncesi eğitimi, çocukları ilk keşfettiğimiz ve ilk eğitimin verildiği kurum olduğundan, çocuğun uyumlu olup olmadığı, rehabilitasyon yardımına gerek olup olmadığı ve en önemlisi okula hazır olup olmadığı bu dönemde öğretmenler tarafından gözlemlenir.

            Ayrıca Okul öncesi eğitimi alan çocukların, okul öncesi eğitimi almayan çocuklara oranla çok daha mutlu, uyumlu, başarılı ve öz güvenli oldukları da bilinmektedir. Çocuk bu dönemde okul kurallarını da öğrenecek olduğundan, okula başlama hazırlığı daha kolay ve sorunsuz olacaktır. Yaşamın ilk yıllarında alınan eğitimin ve geçirilen deneyimlerin, ileri yaşlardaki öğrenme yeteneği ile gelecekteki başarı ve mutlulukları üzerinde de önemli etkileri vardır..

                         

Peki okul öncesi eğitimi alan bir çocuk hayata ve geleceğe dair neler kazanır?

         • Okul öncesi dönemde çocuk, arkadaşları ile bir arada sosyalleşir. Gelecekte ise insanlarla birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenir.

         • Yemek yemeye, tabak, bardak, kaşık-çatal tutma becerilerini, masada oturma, grupla birlikte hareket etmeyi, zamanında yemeğini bitirmeyi öğrenir. Gelecekte ise görgü ve nezaket kurallarına uygun davranışlar sergiler.

         • Belirli zaman diliminde uyumayı ve oynamayı keşfeder. Gelecekte ise sağlıklı beslenme ve uyku dilimini önemser, zaman yönetimini planlar.

         • Kendi işlerini sorumluluk üstlenerek yapmayı dener, giyinme, soyunma vs… Gelecekte ise bağımlı bir birey olmayarak kendi işlerini tek başına yapar, kendi kendine yetebilen güçlü ve özgüvenli yüksek bir birey karakteristik özelliklerini taşır.

          • Özgür düşünme becerisi kazanır, gelecekte ise sorunları kendisinin halletmesi ve bazı kararları kendisinin vermesi sayesinde  kendine olan güvenini yükseltir..

          • Sosyal olarak, oyuncaklarını paylaşmayı öğrenir. Gelecekte ise bencil bir insan olmamayı, yaşıtlarıyla çatışmaları ve ilişkilerde ortaya çıkan sorunları çözümlemeyi, kendini nasıl ve ne zaman koruyabileceğini öğrenir.

          • Okul öncesi eğitimde çocuk; manevi değerlerimizi, doğa sevgisini, insan ve hayvan sevgisini kazanır. Gelecekte ise tüm canlılara karşı sorumluluklarının bilincinde davranmayı öğrenir.

          •  Kişisel gelişim adına bir çok kazanıma sahip olup çeşitli mesleklere bürünerek onlar hakkında erkenden bilgi sahibi olur.

         Öyleyse tüm 0-6 yaş çocuklarımızın gelişimine destek olalım,okul öncesi eğitiminin öneminin farkında olalım. Önce Okul Öncesi Eğitim diyerek, çocuklarımızı okul öncesi eğitim kurumlarına gönderelim. Eğitimlerini es geçmeyelim..

Seyma
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Nedir Bu Gelişim Alanları?

Nedir Bu Gelişim Alanları?

Sonraki
Bu Hayatı Yaşayan Gerçekten Siz misiniz?

Bu Hayatı Yaşayan Gerçekten Siz misiniz?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.