Hepimiz hayatımızı idame ettirmek için belirli işlerde çalışmak mecburiyetindeyiz. Bu işleri icra ederken de bazı beklentilerimiz oluyor elbette. Bunlardan en önemlisi emeğimizin karşılığını almak yani beklentilerimizi karşılayacak kadar maaş. Bir diğeri ise şüphesiz yıl içerisinde ne kadar tatil yaptığımız. Tatil süresi ve kalitesi çalışma motivasyonunu artıran en önemli etkenlerden. Bu sebeple yorgunluğumuzu unutturacak molalar bizim için çok önemli.
Çevremizde mutlaka pek çok meslekten tanıdıklarımız var. E, öğretmenler de var haliyle. Hepimiz kulaktan kulağa dolaşan “eee öğretmenler yazın üç ay yatıyor canım” sözünü duymuşuzdur. Peki bu gerçek mi? Yoksa bir şehir efsanesi mi? Öğretmenler gerçekten de yazları üç ay tatil yapıyor mu?
Cevapları yazının devamında!
Öğretmenlerin Tatili Öğrencilerle Başlayıp Onlarla Bitmiyor
Öğretmenler tatile öğrencilerden daha geç çıkıyor ve bunun yanı sıra öğrenciler okula dönmeden onlar okulda oluyorlar. Bunun sebebi okullar kapandıktan sonra okullar açılmadan önce gerçekleştirmeleri gereken görevleri olması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından katılmaları zorunlu görülen pek çok eğitim olması. Yani öğrenciler tatile başladığında öğretmenler hala çalışmaya devam ediyor oluyor. Ve genellikle Eylül gibi açılan eğitim sezonu, öğretmenler için en geç Ağustos’un ikinci haftası başlıyor. Bu öğretmenlerin üç ay boyunca tatil yaptıkları efsanesinin çürütülmesi için en önemli dayanaklardan biri.
Geriye kalan iki ay da çok değil mi?
Aslına bakarsanız boş oldukları iki aya sahip olsalar da öğretmenlerin bu iki ay boyunca tatil yaptıklarını söylemek de çok mümkün değil. Ülkemizde çoğu öğretmen ek gelir için ekstra işler yapmakta. Eğitim öğretim sezonunun aktif olarak devam ettiği aylarda ek gelir için çalışmak ve başka işlere bölünmek çok mümkün olmadığından bunun için yaz aylarını tercih ediyorlar. Bu dönemde özel dersler veriyor, sınava hazırlanan öğrencilere destek oluyor, özel kurumlarda çalışıyor veya eğitim sektörü için kaynak doküman oluşturmada yardımcı oluyorlar. Elbette sektör dışına kaymayı tercih eden öğretmenler de olmuyor değil. Özetle, ülkenin ekonomik durumu malum olduğundan pek çok alanda olduğu gibi öğretmenlikte de iki aylık tatil çoğunlukla hayalden ibaret.
Öğretmenler Aynı Zamanda Öğrenci
Eğer öğretmenlerin öğrencilerden farklı olduğunu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Öğretmenler de en az öğrenciler kadar ders çalışmak mecburiyetinde. Hatta bazen öğrencilerden daha fazla çalışmak mecburiyetindeler. Müfredat, eğitim sistemi işlenecek konular ve bu konuların ağırlıkları neredeyse her yıl değişiyor. Öğretmenler de yaz sezonunda bir sonraki eğitim öğretim öğretecekleri konuların hazırlıklarını yapmak zorundalar. Konuları hazırladıkları gibi kendilerine bir ders programı çıkarmak ve bu programa yıl başlamadan hakim olmak için programda yer alan konularla ilgili de hatırlama çalışmaları yapmak mecburiyetindeler. Dünya üzerinde hiçbir şey aynı kalmıyor, eğitim sisteminin aynı kalmasını bekleyebilir miyiz? Elbette hayır. İşte öğretmenler de bu değişime daima ayak uydurmak mecburiyetindeler. Anlatacaklarım konuların değişmesi bir yana, bu konuları anlatma yöntemleri de değişiyor ve kendilerini güncellemeleri gerekiyor. Yaz dönemindeki boşluk kendilerini geliştirmeleri için harika bir fırsat. Aynı zamanda yeni soru tiplerine Göz atmak ve eğitim dönemi başladığında bu sorunların karşılarına gelmeleri halinde cevap verecek kadar hakim olmak durumundalar. Özetle işine saygı duyan her öğretmen yaz aylarını bir öğrenci gibi çalışarak geçiriyor.
Eee? Hiç tatil yapmıyorlar mı o zaman?
Yazının geneline baktığınızda öğretmenlerin hiç tatil yapmadığı gibi bir izlenim edinmiş olabilirsiniz. Merak etmeyin, elbette onlar da tatil yapıyorlar. Ama sandığınız gibi üç ay boşlukları olması bu süreyi kollarını kıpırdatmadan tatil yaparak geçirdikleri anlamına gelmiyor. Yani ne yazık ki bu söylem bir efsane.
Önerilen İçerik: Bir Şeye Sahip Olmak, Ona Hakim Olmak mıdır?