Öğrenci koçluğu hakkında konuşalım!

Kaynak belirtilmedi

Öğrenci koçluk sistemi;son zamanlarda çoğunuzun rastladığını tahmin ettiğim,tamamen öğrenci odaklı bir uygulamadır.Çoğunuz bu uygulamayı duysa bile hala bu  sistemin gereksiz olduğunu savunan bir kitle mevcut.Bu kitlenin görüşlerine saygı duymakla beraber ilk yazımda size öğrenci koçluk sisteminin niçin gerekli olduğunu anlatacağım.

Bu sistemi anlatmamın asıl sebebi zor,sıkıntılı öğrencilik dönemi geçirmiş bir öğrenci koçu olmam ve geriye dönüp baktığımda,ortaokul ve lise yıllarımı hatırladığımda bir öğrenci koçunun ne kadar yararlı olabileceğini düşünmüş olmam.

Ve maalesef ki,öğrenciler dünyanın hiçbir yerinde,hiçbir vaktinde sadece dersleri ile uğraşmamışlardır,çünkü yaşları ve yaşlarının getirdiği duygular buna izin vermemiştir.

Öncelikle koçluk sisteminin önemsenmemesi,ya da gereksiz görülmesi hakkında konuşursak,birçok ebeveyn psikologlar,psikiyatristler,öğretmenler,eğitim danışmanları mevcut olduğundan öğrenci koçuna gerek duymuyor.Fakat asıl bilmemiz gereken hepsinin farklı görevleri olduğudur.

Benim gözlemlerime göre birçoğumuz hayatımızda bir problem yaşadığımızda tam olarak nereye,kime gideceğimizi kestiremiyoruz.Yaşam koçuna mı,psikologa mı,psikiyatriste mi gitmemiz gerektiğini çözemeyebiliyoruz.Ebeveynler de ne kadar bilinçli olursa olsun bazen çocuklarının tam olarak ne hissettiğini ve kime gitmesi gerektiğini anlayamayabiliyor.

Tüm bu durumlar sebebiyle koçluk gereksiz görülebiliyor.Koçluğun tam olarak ne ifade ettiğini anladığımızda bu sorunun çözüleceğini umuyorum.

O zaman artık koçluk hakkında bilinçlenelim!

Koçluk sistemi sanıldığının aksine yeni bir sistem değildir.1980’lerde Seattle’da Thomas J. Leonard tarafından geliştirilmiştir.

Öğrenci koçluğu koç ile öğrenci arasında karşılıklı güven ve gönüllülük üzerine inşa edilen planlı bir gelişim ilişkisi ve iş birliği modelidir.Sorumluluk tamamen koça ya da öğrenciye ait değildir.Koçluk sistemi ve koçun soruları sayesinde öğrenci kendini daha iyi tanır.Öğrenci bu sistem sayesinde potansiyelini keşfeder.

Koçluk sistemini hayata geçiren okullarda öğrencilerin ders başarısı ve kendilerine olan güvenleri artmıştır.

Öğrenci koçluk sisteminde gündem her zaman öğrenciye aittir.Gündemi her seansta öğrenci belirler.Koç,öğrenciye “Bugün bunu konuşalım.” tarzı bir öneride bulunmak yerine “Ne hakkında konuşmak istersin?” gibi bir soru yöneltmelidir.Koç,öğrenciye sorular sorarak onun doğru yolu bulmasını sağlar.Tabii ki “doğru yol” her öğrenciye göre değişiklik göstermektedir.Bu durumda da hiçbir koç öğrenciye doğru yol hakkında yönlendirmede bulunmaz.Öğrenci gündemimizde olduğundan ne yapmak istediğine dair sorular sorarız ve onun mutlu olacağı yolu seçmesini umarız.

Öğrenci koçluk sisteminde öğrenci her daim ders başarısını konuşmak istemeyebilir ve bu durumda koç,öğrencisini dinlemekle yükümlüdür.Bunun asıl sebebi öğrencinin başarısının sadece dersin zorluğu ya da konuyu anlamaması ile ilgili olmayabileceğidir.Sosyal hayatı hakkında kötü hisseden bir öğrenci de netlerinde düşüş yaşayabilir.

Öğrencilere asla “Neden ders çalışmıyorsun?” ya da “Bugün de mi çalışmadın?” gibi sorular sormayız,bunlar yerine “Bugün ne olsaydı ders çalışırdın,nasıl hissetsen ders çalışabilirdin?” gibi sorular sorarız.Öğrenci kendi cevabını kendi verir ve bu cevaplar sayesinde bolca düşünür.

Hata diye bir şey yoktur.

Öğrenci koçluk sisteminde hatalar tecrübe olarak kabul edilir.Böylece öğrenciler yanlışları yüzünden suçlu hissetmektense tecrübeleri sayesinde öz güvenli hissederler.

Koçluğun hedefi,öğrencinin potansiyelini hedeflerini,öğrenme becerilerini,sorumluluk duygusunu geliştirmesine yardımcı olmaktır.

Koçun öğrenciye karşı sorumlulukları nelerdir?

Sistemimiz bir iş birliği modeli olsa da elbette koçun öğrenci üzerinde sorumlulukları vardır.Öğrencinin ders başarısını gözlemleme ve arttırma,sınav başarısını takip etme ve yükseltme,arkadaşlık ve aile ilişkilerinin sağlıklı gelişimi,sınav kaygısını minimalize etme,stresi faydalı hale getirme,zaman yönetimi gibi konular bu sorumluluklardan birkaçıdır.

Şimdi ise en önemli ve son konumuza gelelim!

SWOT ANALİZİ

Swot analizi,koç ile öğrenci arasındaki iletişimi geliştiren ve öğrencinin kendini tanıma yolunda aracı olan bir uygulamadır.Bu analiz öğrenci ve koç ile beraber öğrenciye odaklı yapılır.Öğrenciye güçlü yönleri,zayıf yönleri,fırsatları ve tehditleri sorulur.Bence bu analiz sadece öğrencilik döneminde değil,iş hayatında da yapılması gereken önemli bir analizdir.Bu analiz sayesinde birey kenedini ve çalışma yöntemlerini tanımaya başlar.Öğrencinin nereden başlayacağını anlamasını sağlar.

Örneğin öğrencinin güçlü yönü yardımcı kitaplarının fazlalığı olabilir ve koç bireye“Bunu nasıl değerlendirebilirsin?” sorusunu sorar.Aynı öğrencinin zayıf yönü eksik konuları olabilir.Koç öğrenciye“Bu durumu nasıl çözebileceğini düşünüyorsun?”sorusunu yöneltir.Fırsat olarak da aynı öğrenci,Youtube tekrarlarını varsayabilir.Öğrencinin tehdit olarak algıladığı durum oyun bağımlılığı olabilir,koç bu konuda ise öğrenciye “Her şey senin elinde.”motivasyonunu vermeli ve bu tehdit ile öğrencinin nasıl savaşacağını sormalı,anlamaya çalışmalıdır.

Özetle,koçluk öğrencinin kendi dünyasını tanımasına ve bu dünya içinde nasıl ders çalışabileceğini anlamasına yardımcı olur.Öğrencinin hedef belirlemesine ve o hedefe koşmasına yardım eden öğrenci koçu,daima bireyin kendisi için “doğru yolu” bulmasını sağlar.

LGS,YKS öğrencileri ve ara sınıflar ile online öğrenci koçluğu,eğitim danışmanlığı randevuları için sosyal medya adreslerimi ve mail hesabımı ziyaret edebilirsiniz.

Eğitime ve öğrenci ruhuna olan ilginiz için teşekkürler! 🙂

Nur Ö.
Kişisel Koç
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Kumburgaz Çilingir Kumburgaz Anahtarcı
Sonraki
Eski ABD Başkanı Donald Trump“Sus Payı Davası” Siyasi Analizi

Eski ABD Başkanı Donald Trump“Sus Payı Davası” Siyasi Analizi

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.