Ben de bir Türk olduğum için ne kadar istesemde tam olarak objektif bir şekilde anlatamam ,ama elimden geldikçe bir yabancının gözünden anlatmaya çalışıcam
Türkiye,topraklarının ,%97’si Asya’da geri kalan %3’ü ise Avrupa’da bulun bir devlet.
Sınır komşuları ise Kuzeybatıda Bulgaristan ,batıda Yunanistan ,kuzeydoğuda Gürcistan ,doğuda Ermenistan ,İran ,Azerbaycan’ın nahvican toprağı ,Güneydoğusunda da ırak ve Suriye bulunur .Güneyinde Kıbrıs adası ve Akdeniz ,batısında Ege denizi ,kuzeyinde de Karadeniz çevreler .Türkiye Asya’yı ,Avrupa’yı ve hatta orta doğuyu bir birine bağlayan çok önemli bir jeopolitik konuma sahiptir .Başkenti ankaradır ama bir çok yapancı turist İstanbul olarak bilir .Hatta Napolyon İstanbul hakkında şu sözleri söylemiştir “Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti kesinlikle İstanbul olurdu”demiş.
Türkiye ,halkın %40’ı geçim sıkıntısı,gelecek kaygısı ,güvenlik gibi nedenlerden çok stresli ve üzgün, geçen yılın verilerine göre dünyanın en sinirli 6. ülkesi seçildi.Nüfusu resmi verilere göre 83 milyon ,ayrıca Türkiye dünyada en çok mülteciyi kendi ülkesine alan tek ülke ve bu yüzden de aslında nüfusu çok daha fazla.
Ülke aynı zamanda internet ve telefon kullanımında en fazla olan ülkeler arasında .
Ayrıca kadınlar için en tehlikeli ülke sıralamasında 13. Sırada yer alıyor .
Ve dünyanın 7 hârikasından ikisine ev sahipliği yapıyor .
1-artemis tapınağı /İzmir :
2-halikarnas mozalesi / Muğla :
Ülkenin etnik yapısı ;
%80’i türk ,%13’ü Kürt ,%7’si Arap,Azer,vb. Diğer azınlıklar .
Nüfusu genç ve dinamik yapıdadır ,nüfusunu %60’ı 30 yaşın altındadır.
Ülkenin resmi dili Türkçe ,burası aynı zamanda büyük şehirler dışındaki kırsal kesimlerde yaşıyan insanların en az İngilizce bildiği ülkelerden bir tanesi .
Ülkenin resmi bir dini yok ama halkın %97’si müsliman , aynı zamanda da en çok camiye sahip bir ülke İstanbul’da 3,365 ve ülke genelinde 84,468 adet cami bulunur.
Aynı zamanda Türk mutfağı,çin ve Fransız mutfağıyla beraber dünyanın en zengin mutfakları arasındadır .Türk kahvesi ,lokumu ve çeşit çeşit baklavalarla turistleri kendine çeken bir mutfağa sahip . Osmanlı saray mutfağının etkisi ve bulunduğu coğrafya kültürüne ve lezzetlerine büyük etkide bulunmuştur ..Burası ayrıca en çok çayın tüketildiği yer aynı zamanda , Türkler yılda ortalama 1300 bardak çay tüketirler ,ihracat konumunda dünyada 5. sıradalar .
Kültür;
Türk kültüründe sosyal hayat ,aile ve akrabalık üzerine kurulmuştur.Özel günlerde,bayramlarda büyüklerini ziyaret ederler ve bir çok aile , geniş aile olarak yaşar,bir ailenin ortalama çocuk sayısı 3 ila 4 arası değişir .
Ve ülkenin her yerinde türk bayraklarını asılı olması ,gelen turistleri çok şaşırtıyor,ülkelerine, bayraklarına oldukça önem veriyorlar gittiğiniz her yerde evin balonlarında ,küçük bakkallarda ,camilerde vb. Bir çok yerde türk bayrağı mevcuttur .
Türk halkı misafirperver bir toplumdur ,İstanbul dünyanın en misafirperver şehri seçilmiştir .Her evde misafirlere ait yemek tabak takımı ,nevresimler ve onlara ait havlu bulunur .Hatta eskiden ve hâlâ da oturma odalarını misafir gelince kullanılır ,misafir gelince günlük yemekler yerine çok daha zahmetli yemekler yapılır .Misafirin memnuniyeti için her şey en iyi şekilde hazırlanır,hoşnut edilir .”Misafir evin bereketidir”
Adet ve gelenekler:
Türklerin bulunduğu coğrafya nedeniyle ve atalarından gelmiş adetlerle çok çeşitli geleneklere sahip bir yapı.
Halk oyunu ;
Düğünlerde ,nişanlarda ,milli ve dini bayramlarda ,asker uğurlama da ,doğumlarda vb. ,Geniş alanlarda oynanır ve her bölgenin kendine has oyunları vardır .Karadeniz’in horonu ,Ege’nin ve Akdeniz’in zeybeği gibi çok çeşitli yöresel kıyafetlerle oynanan oyunlardır .
Kına geceleri;
Bayanlar için düzenlenen ,düğünden önce yapılan bir gelenektir, gelini bir yere oturtarak etrafında dönerek kına gecesine özel türküler söylenir ve kız ağlarsa bir eline kına konulur üzerinede ,kayınvalidesi ( sanırım) bir altın kolay.Ve gece sonu kadar oyunlar oynanır ,bazı yörelerde de damadın serçe parmağına da kolaylar .
Milli Bayramlar ;
23nisan (Çocuk bayramı)
Her yıl çocukların kutladığı bu bayramı , TBMM’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ,23 nisan 1920 yılında çocuklara armağan etti bu günde ,tüm çocukların eğlendiği ,okulların süslendigi ,gösterilerin yapıldığı bir bayramdır.
19 Mayıs Atatürk’ü anma ve gençlik ve Spor bayramı
Bu gün Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti için yapmış olacagı dönüm noktasıdır ,bu tarihte Atatürk Samsun’a bandırma vapuruyla ayak bastığı gün olarak hafızalarda yer etmiştir .
15 temmuz demokrasi ve milli birlik günü
2016 yılında ,ülke hainlerinin, devletin konrtolünü eline almak istemesiyle ama başarılı olamamasıyla ,Ve türk halkının vatan severliligini bir kez daha tüm dünyaya gösterdiği bu tarihte bir çok şehit verilmiştir başta Ömer halisdemir olmak üzere halkın göğüs gererek bir olduğu bu mücadelede , 2016 yılından sonra kutlanmaya başladı .
Dini bayramlar;
Ramazan Bayramı;
Bir ay boyunca oruç tutulur ve bir ayın sonunda, tüm İslam devletlerinin kutladığı bu bayramda büyükler ziyaret edilir ,küçük çoçuklara şeker verilerek 3 gün boyunca kutlanılır.
Kurban Bayramı;
Bu bayramda Allah için adadığınız büyük ya da küçük baş hayvanlar kesilir ve ihtiyaç sahiplerine ya da evinize gelen misafirlere ikram edilerek paylaşma duygusunu güçlendirir .
Ayrıca ülkede bir çok turistik yer var. Türkiye eşsiz güzellikleriyle ve tarihiyle çoğu yabancı insanların tatil için ilk durağı ,ama ne yazık en çok göç veren ülkeler arasında .🙏❤️🌺