Fransa’nın başkenti Paris’in ikonik yapılarından olan 856 yıllık Notre Dame Katedrali’nde geçen pazartesi yangın çıkmıştı. Her yıl 13 milyon turistin ziyaret ettiği katedraldeki yangıni 500 kişilik itfaiye ekibinin yoğun çalışması sonucu 8 saat sonra söndürülmüştü. Fransa’yı derinden sarsan büyük yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çökmüştü. Katedralin kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarılmıştı.
Notre-Dame Katedrali’nin en küçük sakinleri ise Paris’teki arı nüfusunu artırmak için başlatılan proje kapsamında 2013’te tarihi yapının çatısına konulan kovanlarda yaşayan 200 bin arıydı. Büyük hasara neden olan yangında arıların öldüğü sanılıyordu. Ancak bir mucize gerçekleşti. Arıların bakıcısı Nicolas Geant, arıların hayatta olduğunu söyledi.
Avrupa Arıları, Kraliçe Arıyı Korumak İçin Kovanda Kalıyor
Notre Dame Katedrali’nin güney kanadında kutsal eşyaların tutulduğu odanın üzerinde, ana çatının 30 metre altında tutulan arı kovanları yangında mucize eseri hiç hasar almadı. Avrupa arıları, diğer arı türlerinin aksine tehlike sezdiklerinde midelerini balla dolduruyor ve kraliçe arıyı korumak için kovanlarını terk etmiyorlar. Bu nedenle arılar hayatta kalmayı başardı.
Karbon Dioksit Arıları Sadece Bayıltıyor
Nicolas Geant şöyle dedi: “Karbon dioksit arıları öldürmüyor, sadece sarhoş edip, uyutuyor. Bu nedenle yangında dumandan ölmediler. Yüksek sıcaklık nedeniyle arıların öldüğünü sandık. Tanrı’ya şükür, alevler arılara dokunmadı. Bu bir mucize.”
Önerilen İçerik: Hugo’nun ve Avrupa’nın İlham Kaynağı Notre-Dame Katedrali Cayır Cayır Yandı
Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog