Notre-Dame' ın Kamburu

Noter-Dame Kamburu

 

Notre-Dame’ın Kamburunu okurken biraz araştırma yaptım ve şu ayrıntı dikkatimi çekti.Victor Hugo bu kadar ayrıntı içeren ve muazzam bir şekilde mimarı betimleme yaptığı  bu abidei altı ay da yazmıştı evet her cümlesinde, her kelimesinde bir kaynak bulunan büyük bir bilgi birikimi barındıran bu romanın  bu kadar kısa bir zamanda yazılmasının bir sebebi olmalıydı. Gelin size kısaca Victor Hugo’un, bir amaç uğruna  bütün alışkanlıklarını bir tarafa bırakıp, altı ay nerdeyse hiç evden çıkmadan yazdığı romanın amacını-derdinin ne olduğundan birazcık bahsedeyim.

700 yıllık Katedrali yıkılmaktan kurtaran romandır Notre-Dame’ın Kamburu ve bütün Fransız mimarisinin kaderine terk edilmesinin önüne geçmiştir  Victor Hugo bu romanla. Bu  inanılmaz, şiddetli  ruhban ve kraliyet  karşıtı romanında bu gotik abidenin farkına varılmasını sağlamıştır. Şüphesiz bu tarihi abideyi kitabın konusu yapmasının sebeplerinden biriside Notre-Dame’ın karanlık kulesine kazınmış gizemli sözcüklerin kilisenin papazları tarafından tamir adı altında tahribat yapmaları yazının birden ortadan kaybolması ve asıırlar önce bu sözcüğü bu duvara yazan kişinin,  kuşaklar boyunca kaybolup gitmesidir.

Victor Hugo, romanın ön sözünde “belki de kısa bir süre sonra bu kilisede dünyadan silinip gidecektir”  diyerek seneler öncesinden Notre- Dame hazin sonu görmüştür. Evet, bu hazin sona Victor Hugo bir dur demiştir ama Notre-Dame’ın yok olmasının önüne geçmemiştir. Asırlar öncesinden günümüze kadar gelen bu gotik abide Notre-Dame  katedrali 2019  yılında bir yangın sonucunda yok olmaya mahkûm edilmiştir. Victor Hugo, bu muazzam romanında yenileme ve restorasyon adı altında  bir tarihin yok oluşunu anlatmaktadır. Victor Hugo evinde kitabını yazarken dışarda bir devrim oluyordu ve kitap bittiğinde artık her şey eskisi gibi değildi! Diğer yazımda da büyük aşk hikâyesini kahramanlırı  Quasimodo ve güzeller güzeli çingene kızı Esmeralda’nın aşk hikâyesini anlatacağım, keyifli okumalar.

Canansaka
Tarih...
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
VİCTOR HUGO-MOHOMET (HZ. MUHAMMED)

VİCTOR HUGO-MOHOMET (HZ. MUHAMMED)

Sonraki
Eski TÜRKİYE YOK! Erkek giyim tarzları gelişiyor

Eski TÜRKİYE YOK! Erkek giyim tarzları gelişiyor

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.