Christopher Nolan‘ı birçoğumuz beyin yakan fakat bir o kadar da efsaneleşmiş filmleri ile tanırız. Aklına ve hayal gücüne hayran olduğumuz nadir yönetmenlerdendir kendisi. Öyle ki Interstellar ya da Inception gibi filmleri çoğumuzun ilk 5’ine girmiştir muhtemelen. Bu filmlerin yanı sıra; Christian Bale’i Bruce Wayne -namı diğer Batman- Heath Ledger’ı ise Joker olarak izlemenin hazzını da bize yaşattı Nolan. Fakat bu yazı efsane yönetmen Nolan’ı ve onun efsane filmlerini anlatmayacak; o efsanenin nasıl doğduğunu, Christopher Nolan’ın sinema tarihine attığı ilk adımı, ilk filmi anlatacak. Yani ”Following”i.
Following Christopher Nolan’ın yazıp yönettiği 1998 yapımı bir İngiliz suç-dram filmi. Film; Londra’da yaşayan işsiz bir yazarın, yeni romanına karakter bulmak için dışarıdaki insanları izleyip takip ettiğini ve daha sonra bunun yazarda bir takıntı haline geldiğini anlatıyor. Sonrasında yazarın takip ettiği takım elbiseli bir adamın azılı bir soyguncu olduğu anlaşılınca olaylar patlıyor.
Filmin konusundan daha ilginç bir şey varsa o da kurgusu ve çekim teknikleri. Çekim teknikleri ilginç diyorum çünkü bu film 6 bin dolarlık bütçe ile çekilmiş. Her ne kadar günümüz Türkiye’sinde ”İyi para…” olarak nitelendirsek de bu bütçe, ortalama bir film çekmek için gerekenden çok çok düşük. Hal böyleyken Nolan’da elindeki imkanları kullanarak filmin bazı yapıtaşlarında tasarruflu olmak zorunda kalmış.
6 bin dolar sermaye ile bu işe giren Nolan, 16 mm bir kamera ile filmi siyah-beyaz olarak çekmiş. Böylece renk paleti ve dekor renkleri gibi ayrıntılara pek girmemiş. Nolan ayrıca bu film için cast oyuncularına para harcayamayacağından, bir çok oyuncuyu akraba ve arkadaşlarından seçmiş. Hatta bununla da yeterli kalmayıp mekan seçimlerini arkadaşlarının evinden yana kullanmış. Işıklarda da profesyonellikten kaçan gariban Nolan, bu bütçesiyle ancak doğal ışıklarla çekim yapabilmiş. 3 ya da 4 ay boyunca her cumartesi günü 15 dakika çekim yapmış ve bu filmi 1 yılda tamamlayabilmiş. 6 bin dolar bütçe ile filmi tamamlayabildiğine şükretmeyen Nolan bu bütçeyi bile ‘aşırı’ olarak nitelendirmiş. (Nolan’ın bundan sonraki filmi Memento’nun bütçesinin de 9 Milyon dolar olduğunu hatırlatayım…)
Kısacası bizim çok sonradan hayranı olacağımız yönetmenimiz Christopher Nolan, kamerası elinde aklındaki filmi türlü imkansızlıklara rağmen çekerek bugünlere gelmiş ve efsane filmlerinin yanı sıra bizim de ilham alacağımız muhteşem bir başarı hikayesine imza atmış.
Neden düşeriz, Bruce? Tekrar ayağa kalkmayı öğrenebilmek için.
-Batman Begins (2005)