Yüzyıllardır yemek kültürü ilk insanlardan bu yana sürekli değişti. Coğrafyadan , cinsiyetten , yaştan vs. kaynaklı değişimler yaşandı. Yemek kültürlerinde değişim yaşanırken insan vücudunda da değişimler yaşandı sağlıklı beslenmedeki basit basamaklara basacağız gelin tam üstüne basalım
Ne Yedik Ne Olduk
Anadolu coğrafyasında uzun yıllardır tarımla uğraşan toplum genelde buğday çavdar ve yulaflı beslenmeyi yani tahıl ağırlıklı beslenmeyi benimsemişlerdir. Bunun sonucunda da bağırsaklarında tahıl sindiren bakteriler ağırlıkta olup et ile beslenen Doğu Anadolu insanına göre farklı sindirim bakterileri geliştirmiştir. Tabi bu dünya üzerinde her yer için de örneklendirilebilir.Norveç de balık yiyen biriyle , Akdeniz diyeti yapan bir Antalyalının bağırsağı aynı olmayacaktır. Vücudumuzda yediğimiz besinlerden kaynaklı hormonal bakteriyel değişiklikler yaşanır . Genelde et tüketen birinin daha agresif bitkilerle beslenen bir veganın daha sakin olması gibi.Bunun sebebi vücuda alınan her besinin sizin duygularınızı ,enerji durumunuzu ve düşünme becerinizi etkiler boşuna dememişler tokken kimseye söz vermeyin diye bunun sebebi tok olunca bağırsaktan beyne giden sinyallerle dopamin salgılanır bilinidiği gibi mutluluk hormonudur yemek yerken veya yedikten sonra kendinizi iyi hissetmenizin sebebi bu hormondur tabi ki kısa süreliğine.
En Sağlıklı Diyet
Tabikiii Karatay diyetiii demeyeceğim sağlıklı diyet kişiden kişiye değişir misal gluten hassasiyeti olan birine tahıllar sağlıksızken glutene toleransı olan birinin annem gibi tahıllar sağlıklıdır tabi vücuda alındığı saat ve miktarları da önemli. Uzmanlara göre hangi uzman bunlar derseniz isim vereyim Michael Mosley çeşit olarak beslenmek size yani herkese göre denenmesi sağlıklıdır ne diyorum açıklayayım. Siz bir besini vücudunuza aldığınızda kendinizi nasıl hissettiğinizi ölçerek o besinin sizin için sağlıklı veya sağlıksız olduğunu anlayabilirsiniz. Sporcu ve diyetisyenlerin de üzerinde durduğu su meselesi ayrı bir başlık ama şu şekilde açıklamak isterim vücudunuzda özellikle göbek bölgesinde biriken 3 kilo fazlalarınız genelde sudur evet sadece su peki neden deri altında bekler bu . Çünkü vücudumuzun %70 i sudur öğretmeniim aferin çocuğum çök yerine evet %70 i su ve vücudumuz bir depo yapmak zorunda siz sabahtan akşama kadar 1 bardak su içen birisi olarak yaşamsal faaliyetleriniz ve kan akışı için vücudunuz su kullanmak zorunda ve bu suyu deri altında depo eder sizin 3 kilolar burdan gelir pekii nasıl gider bunlar basit siz sürekli bir su kaynağı verirseniz vücut da açgözlü değil şimdi depo falan etmez bırakır geçer buna günlük su ihtiyacınız denir ve her 20 kg başına 1 litredir yani 80 kilo bir birey günlük 4 litre su içerse deri altında su tutmaz ve fit canlı bir görüntüye kavuşur uzun son bir tavsiye su hakkında içemem edemem aman içesim yoğudu olmaz sabah kalkar kalkmaz yarım litre akşam yatmadan önce yarım litre gün içinde de yemeklerden önce 1 er bardak bana göre mantıklı bir su içme dağılımı.Deneyebilirsiniz.
Ot Önemli
Önemli olduğunu siz de biliyosunuz ama tüketmiyosunuz sebep sonuç yediklerinizden verim alınmaması. Ne demek istiyorum şu en temel besin kaynakları protein ,karbonhidrat ve yağlar bunların kana geçmesi yani sizin hücrelerinize faydalı olması için A B C D bütün alfabetik viteminleri almanız şart çünkü yağlar A D E K vitaminleri sayesinde hücrelere geçer yani siz havuç yiyeceksiniz ki cevizdeki balıktaki yağ bi işe yarasın yoksa hepsi 100 numaraya 🙂 . İşin şakası bir yana yeşil yapraklı sebzeler gerçekten önemli bir kırmızı et vücutta asit özelliği arttırır yeşil yapraklı besinler de ph derecesini dengeler ve su içsem yarıyor diyenlere gelsin yedikleriniz içinize oturmuyor sebze yemediğiniz için asite bulanmış küflü demir gibi oksitleniyorsunuz .Sebzeler sizin için her öğünde faydalı midenizin rahatlamasına ve kolay sindirime yardımcı olur suyu da yemekten önce içerseniz daha az yemek yiyerek doyar ve kilo almanızı durdurmuş olursunuz bide spor faaliyetleri yaptınız mı ney(e)diğinizi öğrenmiş olursunuz okuduğunuz için teşekkürler başınızı ağrıttım.