Ne okuyoruz kardeşim? – Okuduğumuzu daha iyi anlamak için SQ3R yaklaşımı

Üniversiteli öğrenciler için geliştirilmiş daha sonra ise lise ve ortaokul öğrencilerinin de kullanabileceği yöntemleri barındıran SQ3R yaklaşımı, bir belgeyi, bir yazıyı veya makaleyi anlamamızı, hatırlamamızı sağlayan ve beyin belleğinde uzun süre bilgileri saklamamıza yardımcı olan bir yaklaşımdır.

1946 yılında Amerikalı eğitim filozofu Francis Pleasent Robinson tarafından ortaya atılan bu yaklaşım, önceki yazılarımda bahsettiğim SWOT analizi ve S.M.A.R.T. ‘a benzer olarak ingilizce 5 kelimenin birleşiminden oluşmaktadır. Eğer Türkçe kaynaklarda araştırmayı dilerseniz de İSOTEG olarak arama motorlarında aratabilirsiniz.

Bu metodun 5 aşaması şu şekildedir :

  1. Survey ( inceleme )
  2. Question ( soru )
  3. Read ( okuma )
  4. Recite ( özümseme – anlatma )
  5. Review ( gözden geçirme )

Peki bu metodu nasıl uygulayabiliriz?

AŞAMA 1 : Survey – İnceleme

Bu aşamada asıl amacımız konu, ders veya kitap ile ilgili ön bilgiye sahip olmaktır. Bu şekilde beynimiz küçük bir miktar da olsa bir taslak oluşturacaktır. Bu kısımda içeriği hızlıca gözden geçirebilir, konu başlıklarını inceleyebilir ya da dilerseniz araştırabilir, metinde, makalede veya kitapta bulunan resimleri inceleyebilirsiniz. Eğer konuya bu aşamada daha hakim olmak istiyorsanız özetlerine de bakabilirsiniz.

AŞAMA 2 : Question – Soru

Bir şeyleri sorgulamak her zaman bir sonuç doğurur ve dolayısıyla kafanızda somut şeyler oluşturur. Beynimiz bu bilgileri daha zor unutur. Dolayısıyla ikinci aşama bir şeyi öğrenmek için çok önemlidir. Neyi bilmediğimiz hakkında fikirler ediniriz. Örnek olarak okuduğunuz kitaptaki içerik kısmının başlıklarını kendinize sorabilirsiniz. 

  • Bu bölüm ne hakkında?
  • Bu bölüm bana ne anlatmayı amaçlıyor?
  • Bu bilginin bana avantajları neler?
  • Bunu ben neden okuyorum? Bana katmasını umduğum şey ne?

Bunlar ve benzer sorular neden okumanız gerektiğini, ne istediğinizi, neyi bilmediğinizi ve neler öğrenebileceğimizi bize açıkça sunar. Bunları sorgulamaya başladığımızda kendimizi o bilgiyi öğrenmeye hazırlarız. Sorduğumuz soruların cevabı geldiği kısımlarda ise bu bilgileri kafamızda tutmamız çok daha kolaydır.

AŞAMA 3 : Read – Okuma

Bu kısımda ise elimizdeki materyali okuyoruz. Okurken yazarın altını çizdiği kısımları ve bizim altını çizmemiz gerektiğini düşündüğümüz yerlere dikkat ediyoruz. Ayrıca 2. aşamadaki sorularımıza ise cevaplar arıyoruz. Cevap bulamadığımız her şeyi ise not ediyoruz. Daha sonra bunların hepsine cevap buluyoruz.

AŞAMA 4 : Recite – Anlatma – Özümseme

Okuduğumuz her şeyi bakmadan, anladığımız kadarıyla anlatıyoruz. Burd önemli olan kısım bakmamak. Çünkü ne kadar anladığımızı, ne kadar ilerlediğimizi anlamak açısından önem taşımaktadır. Ayrıca bu şekilde öğrendiğiniz şeyleri kendi cümle ve kelimelerinizle konuyu açıklarsınız. Sözlü olarak istemezseniz yazılı olarak da yapabilirsiniz. Pekiştirmek için en iyi yollardan biridir.

AŞAMA 5 : Review – Gözden geçirme

Bir önceki aşamada aklımıza gelmeyen, unuttuğumuz şeyleri son kez gözden geçirmektir. Daha sonra ise başka biriyle paylaşmanın faydası olacaktır.

Ben bu metodla karşılaşmadan önce de buna benzer yollar kullanıp sınavlardan hep yüksek aldığımı farkettim. Bence üzerinde durulması gereken bir durum. Size de tavsiye ederim.

İyi veya yapıcı yorumlarınızı bekliyorum.

APP INSIDE
Çabalayan biri.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dostoyevski Hakkında Az Bilinenler

Dostoyevski Hakkında Az Bilinenler

Sonraki
Hangi Çikolata Kaç Kalori?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.