“Ne diyorsunuz?” sorusu, iç dünyamıza isteğimiz dışında giren ve cevaplanarak kapı dışarı edilmesi gereken bir saldırgandır. Bize hiç soru sorulmadan habire anlatılsa, dikkatimiz donuklaşır ve giderek konudan uzaklaşır. Soru sorulması dikkatimizi mahmuzlar, cevap hazırlamak için akıl yürütmemizi sağlar.
Kitaplar sayfalarca anlatır, soru sorsalar da yanıtımızı dinlemezler. Sellüloz ve elektronik kitaplar, cansız nesnelerdir. Onları canlandıran okurlarıdır. Bir kitabı tek başına okuyan kişi, kendi ufku ile sınırlıdır. Aynı kitabı birden çok kişi okuyor ve yazarıyla tartışıyorsa; yazar dahil hepsinin ufku genişler.
ALTIOKRASİ, Erol Erdoğmuş, Politik ve Filozofik Bence’ler, www.ciniusyayinlari.com, 2015; adlı kitabımın önsözünü şöyle bitirmiştim: “Bu satırlara göz nuru dökerek beni onurlandırmaktasınız… Lütfen önerilerimi eleştirin, geliştirin”. erolerdogmus@hotmail.com
NOT: Düşüncenin edebileştirilmesine “Deneme” denilmesini yadırgarım oldum olası. Yazar bilim ve teknolojide denemeler yapmamış, kendine görecelerini, bence’lerini aktarmıştır. Edebiyatta deneme yerine Bence denilse yanlış mı olur? Ne dersiniz?
İNTERAKTİF KİTAPLAR
Kütüphaneler, kitap mezarlıklarıdır. Bazılarını gün yüzüne çıkararak duasını okuyanlar vardır. Ne var ki kitap, tek okur için yazılmış değildir. Kitap; zihni besleyen bilgi beceri besinidir. Paragraf paragraf lokmalanmalı, çiğnenerek parçalara ayrılmalı, bu haliyle yutulmalı, belleklenerek sindirilmeli özümlenmelidir. Lokmalayıp çiğnemek -akıl yürüterek okumak- zor geldiği için, bazıları bilgileri çiğnemeden yutmakta, ezberlemektedir.
NE YAPACAĞIZ?
ALTIOKRASİ’de bir çok öneri var. Size bu öneriler için “Ne diyorsunuz?” sorusunu yönelteceğim. Sistem için “Beğendim”, “Beğenmedim” yanıtlamasını yaptıktan sonra, aşağıdaki 4 şıktan en az birini ayrıntılı olarak yanıtlayıp erolerdogmus@hotmail.com adresime yazarak tartışmayı başlatabilirsiniz.
1. Niçin onaylıyorsunuz?
2. Niçin onaylamıyorsunuz?
3. Eksik bulduklarınız nelerdir?
4. Lüzumsuz bulduklarınız nelerdir?
ÖNERİ 1. KIŞ UYKUSUNA YATAN SİYASAL PARTİLER
SORU: Seçim panayırlarından seçim panayırlarına tezgah açan, dört beş yıl yarı uyur yarı uyanık olan, ya da kış uykusuna dalan “Siyasal Tabela Partileri”nin demokrasimize kazandırılması konusu bu partilerce niçin göz ardı ediliyor?
ÖNERİ a
İnternet ortamında ayrı ayrı değil, birleşerek “Sağ Partiler Portalı”, “Sol Partiler Portalı”, “Sağcı Solcu Olmayan Bağımsızlar Portalı” oluşturularak; güncel olan ve olmayan konularda seçmenleriyle görüş alışverişinde bulunmak; hem partilerini hem seçmenlerini formda tutmak, birbirlerini yakından tanımak yararlı olacaktır.
ÖNERİ b
“Parlamento Dışında Kalan Partiler Grubu” oluşturularak, antidemokratik yasalar ve uygulamalar konularında yasal girişimlerde bulunulmalıdır.
Ne dersiniz?