Nasıl düzenli ders çalışırım ?

Ders çalışmak için oturduğun zaman, önündeki kitap ve notlardaki o muazzam miktardaki bilgiyi zihnindeki güvenilir bir yere nasıl aktarıyorsun? Bunu yapmak için kendine iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmelisin. İlk zamanlar çalışma tarzını değiştirmek ciddi bir zihinsel çaba gerektirecek, fakat bir süre sonra senin için olağan bir durum hâline gelecek ve ders çalışmak senin için daha kolay bir hâl alacak.

  1. Zamanını yönet. Kendine haftalık bir program yap ve belirli bir süreyi ders çalışmaya ayır. Bu da notlarını iyileştirmeni sağlayacak. Ayırdığın süre lisede, üniversitede okumana ve hatta çalıştığın alana bağlı olarak değişecektir. Olabildiğince programına bağlı kalmaya çalış fakat bazen yaklaşan sınavlar nedeniyle fazla çalışarak programın dışına çıkmaktan da korkma. Bu programın imkansız değil gerçekçi olmasına dikkat et. Yemek yemek, giyinmek ve ulaşımdan laboratuvarlara ve derslerine kadar her şeyi programa dahil etmeyi unutma.[1]
    • Okul, iş ve diğer müfredat dışı aktivitelerini dengelemelisin. Eğer derslerin gerçekten yoğunsa, notlarını yükseltene kadar okul sonrası işten veya müfredat dışı aktivitelerden feragat etmek isteyebilirsin. Zamanını öncelemelisin. Unutma: senin için en önemli şey eğitimin, çünkü eğitimin gelecek başarının temelidir. [2]
    • Üniversite sınıfları için, ders çalışma saatlerini dersin zorluğuna ve dersin kredisine göre temellendirmelisin. Örneğin; eğer 3 saatlik çok zor bir fizik dersin varsa, haftada 9 saat çalışabilirsin (haftada 3 gün, 3 saat). Eğer 3 saatlik zor sayılacak bir edebiyat dersin varsa, haftada 6 saat çalışabilirsin (haftada 2 gün, 3 saat).
  2. 2Kendi hızını ayarla. Ders çalışmak için en iyi hızını bul ve buna göre kendini ayarla. Bazı kavram ve dersler sana daha doğal gelecektir, yani bunlara daha hızlı çalışabilirsin. Diğer konular iki katı zamanını alabilir. İhtiyacın olan zamanı ayarla ve kendini rahat hissettiğin hızda çalış.
    • 20 dakikalık aralarla çalışmak, bilgileri akılda tutmayı çok daha kolaylaştırmaya yardım edecektir.
    • Eğer daha yavaş çalışıyorsan ders çalışmaya daha çok zaman ayırman gerekecektir.
  3. 3

    Yeteri kadar uyu. Programında kendine yeteri kadar uyumak için vakit ayır. Her gece iyi bir uyku çektiğinde çalışmalarında verim alacağını göreceksin. Sınav yaklaştıkça ve özellikle sınav sırasında bunun önemini kavrayacaksın. Çalışmaların gösterdiğine göre, iyi bir uyku hafızayı ve dikkati geliştirerek derslere olumlu katkı sağlamaktadır. Tüm gece uyanık kalarak ders çalışmak iyi bir fikir gibi gelebilir, fakat tüm gece inekleme olayını bırak. Hafta boyunca çalıştığında gece boyu çalışmaya ihtiyaç duymayacaksın. İyi bir uyku çekmek daha iyi bir sonuç elde etmeni sağlayacaktır.[3]

    • Çok çabalamana rağmen kendini biraz uykulu hissedersen, ders çalışmadan önce kısa bir uyku çek. Bu uykunu 15-30 dakika kadar tut. Uyandıktan sonra, ders çalışmaya başlamadan önce (normal bir arada yaptığın gibi) biraz fiziksel egzersiz yap.
  4. 4

    Çalıştığın konuyla ilgili olmayan her şeyi aklından çıkar. Eğer zihnin çok meşgulse, biraz ara verip ne düşündüğün ve ders çalışmaya başlamadan önce nasıl hissettiğinle ilgili notlar al. Bu, zihnini temizlemeye ve tüm düşüncelerini işine odaklamaya yardımcı olacak.

  5. 5

    Dikkatini dağıtacak olan elektronik eşyalardan kurtul. Çalışırken dikkati dağıtan en önemli etkenlerden biri elektronik aletlerdir. Sosyal medya, kısa mesajlar ve internete bağlı bilgisayarlar… Telefonunu sessize al veya çantanda tut ki birisi seni aradığında veya mesaj attığında dikkatini dağıtmasın. Eğer mümkünse bilgisayarını açma veya internete bağlama.

    • Eğer YouTube, Facebook ve diğer sosyal medya siteleri dikkatini kolayca dağıtabiliyorsa, bilgisayarına dikkat dağıtan siteleri engelleyen bir uygulama yükle. İşin bittiğinde bu engelleri kaldırabilirsin.[4]

Kısım2Ders Çalışma Alanını Ayarlamak

  1. 1

    İyi bir ders çalışma alanı bul. Ders çalışma alanının kontrolünü eline bulundur. Rahat hissetmelisin ki ders çalışmandan zevk alabilesin. Bir kütüphanede sandalyede oturmaktan nefret ediyorsan, koltuk, minder koltuk gibi daha hoşlandığın bir yer bul. Eşofman üstü veya yoga pantolonu gibi rahat kıyafetlerle ders çalışmayı dene.[5] Çalıştığın yer dikkatini dağıtmaktan uzak ve sessiz olmalı.[6]

    • Seni uyutacak rahatlıkta bir yer seçme. Rahat olmak istiyorsun, uykuya dalmak değil. Yorgun olduğunda yatak çok da iyi bir ders çalışma yeri değildir.
    • Pencere dışındaki trafik ve sessiz kütüphane konuşmaları güzel beyaz gürültülerdir, fakat rahatsız eden kardeşler ve yan odadan gelen müzik sesleri öyle değil. Seni rahatsız edebilecek insanlardan uzak bir yere gitmek isteyebilirsin.
  2. 2

    Arka plan müziğini seçerken dikkatli ol. Kimileri çalışırken sessizliği tercih ederler, kimileri de arka planda bir müzik çalmasını. Müzik sakin kalmana yardım ederek, moralini yükselterek ve seni motive ederek çalışmana olumlu katkı sağlayabilir. Eğer müzik dinleyeceksen, klasik, film müzikleri, trans veya barok tarzı söz içermeyen enstrümantal müzikleri tercih et.[7]

    • Eğer dikkatini dağıtmıyorsa, sözlü tanıdık müzikler dinleyebilirsin. Çalışırken dikkatini dağıtacak diğer her şeyi kapat. Sözsüz rock müzik dinleyebilirsin ama pop olmaz. Sana neyin yardımcı olduğunu deneyerek bul.
    • Ses seviyesini orta-kısık bir seviyede tut. Gürültülü müzik dikkatini dağıtır fakat sessiz müzik çalışırken sana yardımcı olur.
    • Radyo açma. Reklamlar ve DJ sesleri seni çalışma ortamından uzaklaştırabilir.[8] Televizyon da dikkatini dağıtabilir, o yüzden televizyonu kapat.
  3. 3

    Arka plan seslerini dinle. Arka plan sesleri “ortama girmene” ve dikkatin dağılmadan çalışmalarına odaklanmana yardım edebilir. Şelale, yağmur, gök gürültüsü ve orman sesleri gibi doğal sesler seni odakta tutan ve diğer sesleri engelleyen beyaz seslerdir. İnternet üzerinden veya YouTube’dan bu tür sesleri bulabilirsin.[9]

  4. 4

    Televizyonu kapalı tut. Çalışırken televizyonu açık tutmak genelde kötü bir fikirdir. Dikkatini dağıtır ve kitap yerine Televizyondaki programa veya filme odaklanmana neden olur. Ayrıca, sesler son derece dikkat dağıtıcıdır çünkü beyninin konuşma merkezini harekete geçirir.[10]

  5. 5

    Atıştırmalıklarını dikkatli seç. Çalışırken şekerli ve yağlı gıdalar yerine sağlıklı ve besleyici gıdalar tüket. Meyve gibi enerji verecek veya sebze ve çerez gibi seni tok hissettirecek şeyleri tercih et. Eğer tatlı ihtiyacın varsa, siyah çikolata ye. Susuz kalmamak için su tüket, kafein ihtiyacın olursa da çay içebilirsin.

    • Hazır erişte, cips ve şekerleme gibi yüksek miktarda şeker ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçın. Enerji içecekleri ve gazoz içme çünkü içlerindeki yüksek miktardaki şeker seni çarpar. Eğer kahve içeceksen, şekersiz tüket.[11]
    • Ders çalışmaya başlayacağın zaman atıştırmalıkların hazır olsun ki acıkıp da yiyecek aranma.

Kısım3Etkili Ders Çalışma Tekniklerini Kullanma

  1. 1

    SQ3R metodunu kullan. SQ3R, aktif okumayla konuyu anlamana ve öğrenmeye başlamana yardımcı olan bir ders çalışma metodudur. Bu metot, konuyu gözden geçirmeni ve aktif bir şekilde okumanı sağlar, böylece bir bölüm veya makaleyi okurken daha hazırlıklı olursun.

    • İnceleme (Survey) ile başla; yani bölümdeki tabloları, şekilleri, başlıkları ve kalın kelimelere hızlıca göz gezdir.
    • Sonra Sorgula (Question); yani her başlığı bir soru haline getir.
    • Bölüm başlıklarından oluşturduğun soruları cevaplamaya çalışırken bölümü Oku (Read).
    • Soruların cevaplarını ve bölümden hatırladığın önemli bilgileri sözlü olarak Bakmadan Cevapla (Recite).
    • Tüm ana fikirleri dahil ettiğinden emin olmak için bölümü Gözden Geçir (Review). Sonra bunun neden önemli olduğunu düşün.
  2. 2

    THIEVES stratejisini kullan. Yeni bir bölümü çalışmaya başladığında, bölümü THIEVES ile göz gezdirmen, içerdiği bilgileri çok daha anlamlı ve öğrenmesi kolay haline getirir.

    • Ana başlık (Title) ile başla. Başlık sana makale/bölümle ilgili ne anlatıyor? Konu hakkında öncesinde ne biliyorsun? Okurken ne düşünmelisin? Bu sana okumanı bir çerçeveye oturtmanda yardımcı olacak.
    • Başlıkları (Header) ve bölüm başlıklarını tara. Bu başlık ve alt başlıklar sana okuyacağın bölüm hakkında ne anlatıyor? Her başlık ve alt başlıkları okumana rehberlik etmesi açısından soru haline getir.
    • Giriş (Introduction) bölümüne geç. Giriş sana okuma parçası hakkında ne anlatıyor?
    • Her paragrafın ilk cümlesini (first sentence of Every paragraph) oku. Bunlar genelde konu cümleleridir ve paragrafların ne hakkında olacağı hakkında düşünmene yardımcı olur.
    • Görsellere ve kelimelere (visuals and vocabulary) bak. Buna tablolar, grafikler ve çizelgeler dahil. Daha da önemlisi, kalın harfli, italik ve altı çizili kelimelere veya farklı renkteki paragraflara ve sayı listelerine bak.
    • Bölüm sonu sorularını (end of chapter questions) oku. Bölümü okumayı bitirdiğinde hangi kavramları biliyor olmalısın? Okurken bu soruları aklında tut.
    • Bölümün tamamını okumadan önce bölümün ne hakkında olduğuyla ilgili bir fikir edinmek için bölüm özetine (chapter summary) bak.
  3. 3

    Önemli detayları vurgula. Metindeki önemli noktaları fosforlu kalemle veya altını çizerek belirt, böylece konuyu gözden geçirirken onları daha kolay tespit edebilirsin.[12] Her şeyi vurgulayarak işin amacından uzaklaşma. Bunu yerine, sadece en önemli ifade ve kelimeleri vurgula..[13] Ayrıca önemli noktaları özetlemek veya yorumlamak için kenar boşluklarına kendi kelimelerinle notlar almak da yardımcı olur.

    • Öğrendiğin konuyu hafızanda henüz tazeyken hızlıca gözden geçirmek için sadece bu kısımları okuyabilir ve ana noktaları özümseyebilirsin.
    • Eğer çalışma kitabı okula aitse, o zaman cümle veya paragrafların yerine vurgulayıcı yapışkanlı not kağıtları veya normal yapışkan not kağıtları kullanabilirsin. Notlarını yapışkan not kağıtlarına yaz ve onları paragraflarına yanına yapıştır.
    • Yeni öğrendiğin, hafızanda henüz taze olan yüklü bilgileri final sınavı, kapsamlı bir branş sınavı, sözlü mezuniyet sınavı veya bir uzmanlık alanı sınavı için ana hatlarıyla uzun bir süre hafızanda tutman gerekiyorsa, bunları belirli aralıklarla bu şekilde gözden geçirmek iyi bir yol.
  4. 4

    Konuyu özetle veya taslak hazırla. Ders çalışmanın güzel yollarından biri de konuyu kendi kelimelerinle defterine ve ders kitabına yazmaktır. Böylece konuyu ders kitabının dili yerine kendi terimlerinle düşünebilirsin. Eğer bir bağlantı varsa özetlerini notlarında birleştir. Ayrıca bir taslak da hazırlayabilirsin. Bunu, ana fikirle ve sadece önemli noktalarla düzenle.[14]

    • Eğer ortam müsaitse, çıkardığın özetleri sesli okumak anlamın bütünleşmesine yardım eder. Eğer işitsel öğrenen biriysen veya kelimelere döktüğünde daha iyi öğreniyorsan, bu metot sana yardım edebilir.
    • Eğer konuyu özümsemek için özetlemekte zorlanıyorsan, bunu birine öğretmeyi dene. Konu hakkında hiç bilgisi olmayan birine öğretiyormuş gibi yap veya bu konuda bir wikiHow sayfası yaz! Örneğin; Kanada eyaletleri ve bölgeleri Nasıl Ezberlenir, 8. sınıf öğrencisi için çalışma rehberi olması için hazırlandı.
    • Özet çıkarırken farklı renkleri kullan. Beyin renklerle ilişkilendirilmiş bilgileri daha kolay hatırlar.
  5. 5

    Bilgi kartları hazırla. Bu genelde dizin kartlarıyla yapılır. Kartın bir tarafına bir soru, terim veya fikri, diğer tarafına da cevabını yaz. Bunlar çok pratik şeyler çünkü bunları yanında taşıyabilir ve otobüsü veya dersin başlamasını beklerken veya canın sıkıldıkça çıkarıp okuyabilirsin.[15]

    • Ayrıca boşlukları ayarlayarak masrafı azaltan bilgisayar programları da indirebilirsin.Normal kağıt parçaları da kullanabilirsin. Soruları kağıdı katladığında gördüğün tarafa yaz; içindeki cevapları görmek için de kağıdı aç. Tüm cevapları hata yapmadan verene kadar kendini sınamaya devam et. Unutma: “Tekrar bilginin anasıdır.”
    • Ayrıca notlarını Cornell not tutma tekniğini kullanarak bilgi kartlarına dönüştürebilirsin. Bu teknikte notları anahtar kelimeler etrafında gruplandırırsın ve daha sonra notları kapatarak sadece anahtar kelimeyi görerek ne yazdığını hatırlamaya çalışarak kendini sınayabilirsin.
  6. 6

    Çağrışımı kullan. Bilgi çağırmanın en etkili yolu, onu hafızanda mevcut olan bir bilgiyle ilişkilendirmektir. Hafıza tekniklerini kullanmak zor veya çok fazla bilgiyi hatırlamanda yardımcı olabilir.

    • Öğrenme stilinin avantajlarından faydalan. Öğrenip de kolayca hatırladığın şeyleri düşün; şarkı sözleri, koreografi, resimler… Bunu ders çalışma alışkanlıklarında kullan. Bir kavramı ezberlemekte zorlanıyorsan, onunla ilgili akılda kalıcı bir şarkı yaz (veya sevdiğin bir şarkının tınısına uygun bir şiir yaz); onu çağrıştıran bir dans koreografisi yap; bir karikatür çiz. Ne kadar aptalca ve acayipse o kadar iyi; çoğu insan aptalca şeyleri hatırlamakta sıkıcı şeylere göre daha iyidir.
    • Mnemotekni (hafıza yardımları) kullan. Bilgiyi senin için anlamlı olacak bir dizi şekilde tekrar düzenle. Örneğin, müzikte porte çizgilerine denk gelen notaları hatırlamak için şu mnemotekniyi kullanabilirsin: Minik Solak Sincap Resmen Facia = Mi, Sol, Si, Re, Fa. Bir cümleyi hatırlamak bir seri rastgele harfi hatırlamaktan çok daha kolay.[16] Ayrıca örneğin; Amerika’daki 13 koloni listesini kronolojik olarak ezberlemek için bir hafıza sarayı veya Roman room inşa edebilirsin. Eğer liste kısa ise listedekileri zihnindeki bir imgeyle ilişkilendir.
    • Bilgiyi bir zihin haritası ile düzenle. Sonuç ürün yazarın zihninde bir şekilde ilişkili olan ağ gibi bir kelime ve fikir yapısı olmalı.
    • Görselleştirmeyi kullan. Zihninde hatırlamaya çalıştığın kavramı canlandıran bir film tasarla ve bunu birkaç kez oyna. Her küçük detayı hayal et. Hislerini kullan; kokusu nasıl, görüntüsü nasıl, hissi nasıl, sesi nasıl, tadı nasıl?
  7. 7

    Konuyu küçük parçalara ayır. Ders çalışma yollarından birisi de konuyu küçük parçalara ayırmaktır. Bu, bilgiyi tek seferde anlamaya çalışmaktansa azar azar öğrenmene yardımcı olur. Konu, anahtar kelime veya senin için anlamlı olan başka herhangi bir metotla gruplandırma yapabilirsin. Burada kilit nokta, konuyu tek seferde öğrenebileceğin kadar bilgiye indirgemek, böylece konunun tamamına devam etmeden önce küçük parçayı öğrenmeye odaklanabilirsin.

  8. 8

    Bir çalışma kağıdı hazırla. İhtiyacın olan bilgiyi bir sayfada veya çok gerekliyse iki sayfada toplamaya çalış. Bunu yanında taşı ve sınav zamanına kadar müsait olduğun zamanlarda göz gezdir. Notlar al ve bunu konulara ayırarak en önemli kısımlarını çıkar.[17]

    • Eğer bunu bilgisayarda yazarsan yazı tipi boyutunu, kenar boşluklarını, maddeleri değiştirerek kağıt düzenini kontrol edebilirsin. Eğer görsel öğrenen biriysen bu sana yardımcı olabilir.

Kısım4Daha Etkili Ders Çalışmak

  1. 1

    Aralar ver. Eğer tek seferde birkaç saat çalışıyorsan, her yarım saate bir gibi 5 dakikalık aralar ver. Bu, uzun bir süre oturduktan sonra eklemlerinin hareket etmesini sağlar; zihninin rahatlamasına da yardımcı olur ki bu da konuyu daha etkili hatırlamanda yardımcı olabilir. Bu ayrıca dikkatinin dağılmamasına da yardımcı olur.

    • Kan akışını sağlamak için fiziksel aktivite yap ve daha zinde kal. Birkaç kez zıpla, evin etrafında koş, köpekle oyna, çömelme hareketi yap… Seni havaya sokmaya yetecek kadar hareket et ama yorulma.
    • Ayakta ders çalışmayı dene. Yani bilgileri ezberinden okurken masanın etrafında yürüyebilir veya notlarını okurken duvara karşı dikilebilirsin.[18]
  2. 2

    Kendini odaklamak için bir anahtar kelime kullan. Çalıştığın şeyle ilgili bir anahtar kelime bul ve konsantrasyonunu kaybettiğinde, dikkatin dağıldığında veya zihnin başka yerlere gittiğinde konuna geri dönene kadar bu kelimeyi zihninde tekrarla. Bu teknikteki anahtar kelime tek, sabit bir kelime değildir ve çalışman veya işine değişir. Anahtar kelimeyi seçmek için herhangi bir kural yok, konsantrasyonunu geri getireceğini hissettiğin bir kelimeyi anahtar kelime olarak kullanabilirsin.

    • Örneğin; gitar hakkında bir makale okurken, anahtar kelime olarak gitar kullanılabilir. Okurken dikkatin dağıldığında, anlayamadığın veya konsantre olmadığında, zihnin yazıya dönene kadar gitar, gitar, gitar, gitar, gitar diyerek anahtar kelimesini söylemeye başla ve sonrasında okumaya devam et.
  3. 3

    Derste iyi notlar al. Dersteyken, notlarını olabildiğince iyi aldığından emin ol. Düzgün bir yazıyla veya her şeyi cümle cümle yazmaya değil, önemli olan tüm bilgileri yakalamaya çalış. Bazen öğretmenin söylediği bir terimi not alıp eve gidince ders kitabından onun tanımını yazman gerekebilir. Olabildiğince not almaya çalış.

    • İyi notlar almak seni ders sırasında olan her şeye dikkat kesilmene ve tetikte olmanı sağlar. Ayrıca uyuklamana da engel olur.
    • Kısaltmalar kullan. Böylece her şeyi uzun uzun yazmadan hızlı bir şekilde yazabilirsin. Kendi kısaltmalarını oluşturabilir veya bilinen kısaltmaları kullanabilirsin.
    • Ders sırasında aklında oluşan soruları hemen sor veya sınıfta yapılan bir tartışmaya dahil ol. Sorgulama yapmanın veya bağlantı kurmanın bir yolu da kitap boşlukların notlar almaktır. Eve gittiğinde sorulara bakabilir veya o gün çalışma yaparken parçalar arasında bağlantılar kurabilirsin.[19]
  4. 4

    Evde notlarını tekrar yaz. Not alırken, bilgiyi anlayarak temize çekmeye odaklan. Notlarını dersten sonra olabildiğince erken temize çek ki hazır konu zihninde tazeyken hafızandaki boşlukları tamamen doldurabilesin. Notlarını temize çekmek, zihnini bilgi ile aktif bir şekilde meşgul ettiği için ders çalışmaya daha aktif bir yaklaşımdır. Bir şeyi okuyorken aklın başka şeylere kolayca dalabilir fakat bunları yazmak konu hakkında düşünmeni sağlar.[20]

    • Bu, anlamaya çalışmaman veya notlarını düzenlememen anlamına gelmez; sadece evde halledebileceğin bir şeyi sınıfta yaparak zamanını boşa harcama. Derste aldığın notları “kaba bir taslak” olarak düşün.
    • İki defter kullanmak daha kolayına gelebilir; birisi kaba taslakların, diğeri de yazılı notların için.
    • Bazıları notlarını bilgisayarda tutar, fakat bazıları da el ile yazmanın notları hatırlamakta yardımcı olduğunu düşünür.
    • Konuyu kendi cümlelerinle ne kadar anlatırsan, o kadar iyi. Aynısı çizim için de geçerli. Eğer anatomi çalışıyorsan, örneğin; sistemi hafızandan “tekrar çiz”.
  5. 5

    İşleri ilginçleştir. Mantıksal tartışmalar çalışırken sana motivasyon sağlamaz. “Eğer çok çalışırsam, iyi bir üniversiteye ve iyi bir işe girerim.” diye düşünmek sana bir yarar sağlamaz. Çalıştığın konuda ilginç bir şeyler bul. Her konuda bir güzellik bulmaya çalış ve en önemlisi, bunu hayatındaki olaylarla ve seni ilgilendiren şeylerle ilişkilendir.

    • Bu ilişkilendirme, kimyasal tepkime, fiziksel deney veya bir formülü ispat için yapılan matematiksel hesaplama gibi bilinçli olabilir veya parka gitmek, yapraklara bakmak ve “Geçen hafta biyoloji dersinde öğrendiğimiz yaprak kısımlarını inceleyeyim.” diye düşünmek gibi bilinçsizce olabilir.
    • Bir şeyler uydurmak için yaratıcılığını kullan. Çalıştığın konu ile alakalı hikayeler uydur. Örneğin; tüm N ile başlayan nesneler, O ile başlayan objeler ve F içermeyen fiillerle bir hikaye yazmaya çalış. Kelimelerle, tarihi kişilikler veya diğer anahtar kelimelerle bağlantılı bir hikaye yazmaya çalış.[21]
  6. 6

    Önce zor konuları çalış. Ders çalışmana öncelikle en zor konulardan veya kavramlardan başla. Böylece bu konulara yeterince çalışma vaktin olur ve daha enerjik ve uyanık olursun. Kolay kısımları sonraya sakla.[22]

    • Önce en önemli gerçekleri öğren. Sadece baştan sona okumakla yetinme. Karşına gelen her yeni şeyi ezberlemeyi bırak. Yeni bilgiler, daha önceden bildiğin şeylerle ilişkilendirildiğinde daha kolay öğreniliyor. Sınavda çıkmayacak konulara fazla zaman ayırma. Tüm enerjini ve dikkatini önemli bilgilere yoğunlaştır.
  7. 7

    Önemli kelimelere çalış. Bölümdeki kelime listelerine veya kalın yazılan kelimelere bak. Kitabında kelimeler bölümü, sözlük veya terim listesi olup olmadığına bak ve bunları tamamen anladığından emin ol. Onları ezberlemek zorunda değilsin, fakat belirli bir alanda önemli bir kavramla karşılaştığında genelde ona atıf yapan özel bir terim vardır. Bu terimleri öğrenip kolayca kullanabildiğinde, konuyu öğrenme konusunda uzun bir yol kat etmiş olacaksın.

  8. 8

    Bir çalışma grubu oluştur. 3-4 sınıf arkadaşınla bir araya gel ve herkesin bilgi kartlarını getirmesini söyle. Kartları elden ele dağıtarak birbirinizi test edin. Eğer bir konuda eksiği olan varsa, sırayla konuyu birbirinize açıklayın. Daha da iyisi, çalışmanızı bir genel kültür oyununa dönüştürün.

    • Kavramları üyeler arasında bölüşün ve her üye kendi konusunu diğerlerine anlatsın.
    • Dersleri gruplar halinde bölüşün ve her grup kendi konusunu özetlesin. Bunu, gruba sunarak, bir taslak veya 1 sayfalık özet hazırlayarak yapabilirler.
    • Haftalık ders çalışma grupları oluşturun. Her hafta bir konuyu ele alın. Böylece sadece sonunda ders çalışmak yerine dönem boyunca çalışmış olursunuz.
    • Seçeceğin kişilerin gerçekten ders çalışmak isteyen insanlar olduğundan emin ol.

İpuçları

  • Öğrendiklerini ezberlemek yerine, konuyu hiçbir şey bilmeyen bir kişiye anlatabilecek kadar anladığından emin olmalısın.
  • Konu hakkında senin kadar ciddi olan bir ortakla ders çalışmak, daha sıkı ders çalışma konusunda seni motive edebilir. Çalışmayı bölümlere ayırın, notları inceleyin, bölümün ana hatlarını çizin ve kavramları tartışın. (Her ikiniz de anladığınızdan emin olmak için birbirinize öğretmeye çalışın.)
  • Erteleme, stresten kaçınmak için ders çalışmaya erken başla. Ertelemeye alışma, bu kötü bir alışkanlık. İşin sonunda ertelemek yerine hemen çalıştığın için mutlu olacaksın.
  • Çoğu ders kitabındaki her bölümün sonunda bölüm incelemesi vardır. Onlardan faydalan, çünkü bu sorular kendini test etmek için iyi yöntem ve bazı öğretmenler bu soruları sınavda kullanıyorlar.
  • Üzerinde çalıştığın kavramı anladığından emin ol. Aksi takdirde, çalıştığın şeyi anlamak daha zor olabilir.
  • Okulda notlarını düzgünce al ve renkli hale getir, böylece evdeki çalışmanı daha eğlenceli hale getirebilirsin.
  • Ders çalışma alanını düzenle ve ihtiyacın olan her şeyi yanında bulundur ki kalkmak zorunda kalmayıp vakit kaybetmeyesin.
  • Çalışırken cep telefonunu kapat.
  • Çalışırken, arka planda sesler olmalı. Eğer çok sessizse, öğrenmek zor olur ve muhtemelen ara verme ihtiyacı duyarsın. Eğer çalışırken stres olursan, derin nefes alıp ver çünkü muhtemelen nefes almıyor ve nefesini tutuyorsundur.
  • Bazı insanlar en iyi birden fazla şekilde öğrenebilir, bu yüzden yöntemleri birleştirmek yararlı olabilir. Örneğin, eğer görsel ve işitsel öğreniyorsan, çalıştığın konuyla ilgili videolar izleyebilirsin. Bu aynı zamanda çalışmanı biraz daha ilginç bir hale getirebilir. Eğer bir şey dikkatini çekerse aklında kalması daha muhtemeldir.
  • Daima bilgi için çalış, yüksek not almak için değil, çünkü bir şey biliyorsan, o konuda iyi puan da alabilirsin.
  • Sınıfta dersi dikkatli dinle. Sınıfta öğrendiğin kavramları gözden geçir.
  • Ders çalışmak için havanda değilsen, temiz hava almak için balkona çıkabilir veya yakınlardaki bir parkta 5 dakika yürüyebilirsin, bu ruh halini düzeltecektir.

Uyarılar

  • Çok gergin olduğun veya bir konuda endişelendiğin için çalışamıyorsan, düzenli bir çalışma yapmadan önce duygularını kontrol altına alman gerekebilir. Eğer bunu tek başına yapamıyorsan, bir rehber öğretmene danışman gerekebilir.
  • Erteleme eğilimlerine dikkat et. Örneğin, ders çalışmak yerine bu makaleyi mi okuyorsun? Tüm çabalar başarıya ulaşacak değildir. Eğer ertelersen, etrafındaki şeyleri sorumlu tutacaksındır
ismail-ata
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
mutluluk nedir , nasıl mutlu olurum ?

mutluluk nedir , nasıl mutlu olurum ?

Sonraki
Gelecekte hangi mesleği seçmeliyim ?

Gelecekte hangi mesleği seçmeliyim ?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.