ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (UUİ) 2020’nin başından itibaren turizme açarak uzay turizmi yapacağını açıkladı.
Yeryüzünden 350 kilometre yüksekte, saatte 28 bin kilometreden daha fazla bir hızda dünyanın etrafında dönen UUİ’nin ilk parçası 1998’de yörüngeye fırlatılmıştı. UUİ’de 2011’den beri aralıksız olarak insanlar yaşıyor. Ancak, NASA, Roscosmos, ESA, CSA ve Japon Uzay Araştırma Ajansı JAXA’nın ortak işlettiği, bugüne kadar uzay araştırmaları ve temel bilim deneyleri için kullanılan Uluslararası Uzay İstasyonu, hiçbir zaman uzay turizmi amaçlı kullanılmamıştı. NASA yaptığı açıklamayla Dünya’nın etrafındaki dönüşünü 90 dakikada tamamlayan UUİ’de günde 16’şar kez gündoğumu ve günbatımı izlemek mümkün olduğunu belirtti. Fırtınalı günlerde Dünya’ya bakan turistler şimşekleri yukardan görebilme şansını da elde edecek.
Uzaya Çıkmanın Bedeli 60 Milyon Dolar
UUİ Direktör Vekili Robyn Gatens yılda en fazla iki özel seyahat gerçekleştirileceğini söyledi. Ticari uzay araçlarıyla yörüngeye çıkarılacak uzay turistleri UUİ’de 30 güne kadar kalarak eşsiz bir deneyim elde edebilecek. NASA’dan yapılan yazılı açıklamada, her bir yolculuğun kişilere yaklaşık 60 milyon dolara (360 milyon TL) mal olacağı vurgulandı. Amerika New York’ta konuşan NASA’nın finans yöneticisi Jeff DeWit ise insanlık için ilk olacak olan uzay turizminin bireylere eşsiz bir deneyim sağlamasının yanında NASA’ya da maddi olarak kaynak sağlayacağını söyledi. DeWit konuyla ilgili şöyle dedi: “Bu adım yeni maddi imkanlar sunuyor ve bu imkanları daha önce eşi benzeri olmayan bir şekilde pazarlamamamızı sağlıyor.”
Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog
Önerilen İçerik: Ay’a Kadın Eli Değecek: NASA Ay’a İlk Kez Kadın Astronot Gönderiyor