Bazı kişiler Kur’an’da namazın iki vakit farz kılındığını belirtmekte bu sebeple insanlardan 2 vakit kılmalarını istemektedirler evet bu doğru Kur’an’da açık bir şekilde 2 vakit namaz geçmektedir fakat diğer vakitlerede dolaylı bir işaret vardır. Bu sebeple namaz 5 vakit farzdır. Şimdide Kur’an ayetlerine bakalım.
Kovulmuş Şeytandan Rabbime Sığınırım
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
Gündüzün iki ucunda ve gecenin yakın kısmında namazı gözet. İyilikler kötülükleri silip götürür. Bu, öğüt alacak olanlara bir öğüttür.( Hud Sûresi 114. ayet) bu ayette ve ekleme değil açıklama anlamındadır. Kuran Arapçasına göre gece, güneşin batımından doğumuna kadar süren tüm zaman dilimidir. Akşam ve sabah namazlarının vakitleri, gündüzün iki ucunda gecenin gündüze yakın birer bölümüdür. Gecenin bitmesi, sabahın ilk vakitleri gündüzün bitmesi geceye ilk adım attığımız akşamın oluşudur. Ayetteki ve’ye gelince açıklama görevindedir. Yani gündüzün iki tarafı bilgisi devamında açıklanıyor, izah ediliyor ve diyor ki, gündüzün iki tarafında yani gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl.
Güneşin kaymasından gecenin kararmasına kadar namazı gözet. Sabah Kuran’ını da gözet. Sabahleyin Kuran (okuması) tanık olunur.(İsra Sûresi 78. ayet) bu ayette akşam namazından bahsetmektedir. Fakat malesef bu ayette sabah namazından bahsetmediği hâlde birileri tarafından bilerek veya bilmeyerek Kur’an yerine namaz yazılıyor.
Namazlara, özellikle hayırlı namaza dikkat edin. Kendinizi tümüyle ALLAH’a vererek namaza durun.(Bakara Sûresi 238. ayet) Ayette ilk bahsettiği SALÂT/namaz ile ikinci bahsettiği SALÂT/namaz ayrı zikredilmiş demek ki ortada birbirinden çok farklı iki namaz var. Allah namaz vakti belirlenmiş bir ibadettir diye bizlere bilgi vermektedir. Bu durumda demeki başka bir namazdan da Kur’an’da bahsedilmiştir. Bu namazda Toplantı günü namazı yani Cuma Namaz’ıdır. Bakara süresi’ndeki es-salâtu’l vusta muarref yani belirtili bir sıfat tamlaması olup bir başka ifadeyle sıfat ve mevsim, lam-ı tarifli olup nekre yani belgisiz değildir. Yani salâtu’l vusta , özel isim konumunda olup herkesin bildiği bir salâttır. Yine ayetteki salâtları ve salâtu’l vustayı , koruyun ifadesinde , iki meful (tümleç ; belirtili nesne ) bulunduğundan salâtu’l vusta’nın bildiğimiz salâtlardan ayrı, başka bir salât olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple, salâtu’l vusta’yı günlük salâtlardan biri olarak kabul etmek hatadır. Yine Ebu’l Hasen , “es-salâtu’l vusta Cum’a salâtıdır. Salâtların en hayırlısı Cum’â salâtıdır. Kim buna muhalefet ederse hata eder demiştir. İbn Side’de , el-Muhkem isimli kitabında , ” Kim salât-ı vusta Cuma’dan başka birşey derse hata eder” demiştir. Yani anlaşılacağı üzere orta demek olan vesat sözcüğü Araplar arasında ; ” hayırlı , yararlı” anlamında kullanılmaktadır. O halde v-s-t sözcüğünün ismi tafdili ve müennes(dişil) kalıbı olan el-vusta ile müzekkerleri kalıbı olan evsat sözcükleride , ” en hayırlı , en yararlı” anlamına gelmektedir. Yani toplantı günü namazı Bakara süresi 238. Ayetiyle farz kılınmış olup daha sonra da Cum’a suresi’nde buna gönderme yapılmıştır. Ancak Arube adını , “Cum’a”ya dönüştüren kişinin kimliği hakkında bir netlik bulunmamakla beraber bazıları bunu , Daru’n Nedve’de toplantı için Kureyş’in bazıları da Nebimiz Muhammed’in atalarından Ka’b b -Lüey’in değiştirdiğini ileri sürmektedirler.
Yine çok dikkat çekici ve bizlere namaz konusunda bilgiler veren bir ayeti sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ey inananlar, emriniz altında çalışanlar ve sizden henüz erginliğe ermemiş olanlar üç kez izin almalıdırlar: Sabah namazından önce, öğle vaktinde dinlenmek için elbisenizi çıkardığınız zaman ve Akşam namazından sonra… Bunlar, sizin özel üç vaktinizdir. Bunların dışında, birbirinizin yanına girip çıkmakta bir sakınca yoktur. ALLAH ayetleri size böyle açıklar. ALLAH Bilendir, Bilgedir.(Nur Sûresi 58. ayet)
Ayette Allah çevrenizde, yakınınızda, sizlerle beraber olan kişilerin, sizden şu üç vakitte izin alarak yanınıza girmeleri gerektiğini söylüyor. Nedenini de açıklıyor. Bunun nedeni, mahrem yani aile içinde başkalarının görmemesi gereken, özel bir konumda olunabileceğinden bahsediliyor.
Ayette dikkatimizi çeken konu, bu kişilerin ne zaman izin isteyerek, sizlere geleceği zamanları sayarken, sabah namazından önce, akşam namazından sonra diğeri ise öğleyin soyunduğunuz vakit. Yani öğlen dinlenmeye çekildiğinizde, çünkü bu vakitlerde insanlar soyunuk olabilir. Dikkat ettiyseniz, namaz olarak sabah ve yatmadan önce kılınacak namazdan özellikle bahsediyor. Ama öğlen dinlenmeye çekildiğinde, namazdan bahsedilmiyor. Allah Kur’an’da ibadetlerin detaylarını bizlere vermeyip lutfü olarak bizler için kolaylık yapmaktadır. Allah bizlere iki vakit namazı ruhsat olarak vermiş ve bizler 2 vakit namaz kılarak namazları eda edebiliriz. Zira namazı hastalık ve savaş gibi ortamlarda bile terk etmemeliyiz Nisa 101. ayeti gereği kısaltmalıyız. Diğer vakitleriyse Allah’ın bizlere verdiği bir ruhsat olarak tesbih ve zikirlede geçirebiliriz. Zira bizler Kur’an’ın açık hükümlerinden sorumluyuz.
NAMAZ VAKİTLERİNDEKİ KOLAYLIK
Subscribe
Giriş Yap
Yorum yapmak için giriş yapmalısın
0 Yorum