Türkiye’de son zamanlarda artan hayvana şiddet ve işkence olayları yürek parçalayan manzaralara neden olmuştu. Köpeğin bacaklarını kesenler, kediyi silahla vuranlar, hayvanlara tecavüz edenler, sokak hayvanlarını öldürmek için zehirli et verenler küçük cezalara çarptırılmıştı çoğu ise maalesef cezasız kalmıştı. Caydırıcı olmayan yasalara göre hayvanlar canlı değil sadece eşyaydı.
Son zamanlarda faytonların kaldırılması gibi hayvan hakları ile ilgili problemler gündeme geldikçe olumlu bir takım gelişmeler de yaşandı. Tüm partilerin desteği ile hayvan hakları yasası ile ilgili olarak Meclis Araştırma Komisyonu raporunu tamamladı. Raporda hayvan hakları ile ilgili pek çok düzenleme var. Hayvan hakları kanun teklifi Ocak’tan itibaren mecliste görüşülecek. Hayvan hakları yasası pek çok katı cezayı ve kısıtlamaları beraberinde getirecek.
Umarım hayvan hakları yasası bir an önce yürürlüğe girer de artık hayvanların da bir can olduğunu kabul eden bir ülkede yaşarız. Ne kadar da ayıp ruhu, sevgisi, acıları olan yani bir ruhu olan hayvanlara “eşya” gözüyle bakmak. Pek çok ülkede köpekler kafelere alınıyor, toplu taşıma araçlarında rahatlıkla seyahat ediyor hatta onlara ait ayrı bir geçiş turnikesi bile oluyor. Hayvanı sevmeyen kişi insanı da sevmez. İşte öyle insanlardan korkmalı çünkü onlar hiç hayal edemeyeceğinizden fazla acımasız olabilirler.
Bu güzel gelişme geç olsa da sonunda gerçekleşti. Ama en önemlisi yasalaşması. Benim inancım var Ocak ayından sonra da pek çok şey yasa haline de gelecek.
Hayvan hakları yasasının temelini oluşturan raporda, yasa teklifinde olması istenilen önerilerden bazıları ise şunlar:
- Hayvanlar hukuk öznesi sayılmasa da hukuk nesnesi de (eşya) sayılmamalı.
- Apartman yönetimleri kedi-köpek besleyemezsin yasağı koyamayacak.
- Hayvanlara yönelik bir hayvan neslini yok etme, hayvanı öldürme, hayvana acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve hayvan dövüştürme suç kapsamında.
- Belediyeler bütçelerini yaparken bütçenin belirli bir oranının hayvanların korunması ve bakımı için ayrılmasının zorunlu hale getirilmesi.
- Hayvanları dövüştürenlerin, bahis oynatanların, internet üzerinden bunları yapanların fiilleri katalog suçlar kapsamında.
- Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verilecek.
- Hayvanların bakıldığı ortamların asgari standartlarının belirlenmesi ve ‘istifçilik’ olarak tabir edilen hayvana kötü muameleye varacak derecede yetersiz bir alanda çok fazla sayıda hayvanın barındırılmasının önüne geçilmesi için ‘refah kriterlerinin’ ortaya konulması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nca mevzuat çalışması yapılması.
- Üzerine kayıtlı olan ve çevreye sorun yaratan hayvanların önlemini almayan, sahibi olduğu hayvanı sokağa atan kişilere ceza. Ev hayvanını terk etmek gibi fiillere ilişkin 10 bin liradan az olmamak üzere idari para cezası getirilmeli.
- Petshop’larda kedi ve köpek satışı yasaklanmalı.
- Adalar’da elektrikli ulaşım araçlarının kullanımına geçilmesi
- Şehir merkezlerinde hayvanat bahçesi açılmasına izin verilmemeli. Kafes tipi barındırma tamamen ortadan kaldırılmalı. Hayvanlar için geniş barınma, beslenme ve aktivite alanlar bulunacak şekilde asgari teknik koşul tanımlanmalı. Bu koşulları sağlayamayan hayvanat bahçeleri kapatılmalı.
- Hayvanlı kara sirklerinin hiçbir çeşidinin kurulmasına ya da ülkeye girişine izin verilmemelidir.
- Yunus ve diğer deniz memelilerinin barındırıldığı işletmelerde hayvanların eğitilmesine ve gösterilerde kullanılmasına izin verilmemeli.