Minimal Sanat

Elime fırçayı aldığım an özgürleşiyorum, uçup gidiyorum başka diyarlara… 

Yaptığım bütün tablolar, resimler daha çok soyut şeylerdi bunun farkındaydım ama bir ad veremiyordum eserlerime. Bende bu yüzden sanat dallarını araştırmaya başladım ve sonunda ne tür resimler yaptığımı ve neden daha çok hoşuma gittiklerini bulmuş oldum. Bende bu sanat türünü ve hakkındaki bilgileri sizinle paylaşmak istedim. 

Minimalist sanat terimini ilk kez Alman düşünür Richard Wolheim, “içeriği en aza indirilmiş, sadeleştirilmiş sanat” anlamında 1961’de, Art Magazin adlı dergide yayımlanan makalesinde kullanmış. 

Soyut dışavurumculuğun biçime ve duyguya verdiği aşırı öneme karşı tepki olarak, nesnenin nesne olma özelliğine dikkat çekmek, ifade, tarihsel ve sembolik anlamaları minimuma indirgemek amacıyla ortaya çıkan minimal sanat ve bu akımın sanatçıları, nesnelere ve nesnelliğe olan bu ilgiden dolayı daha çok heykel üzerinde yoğunlaşmıştır. Minimal sanatın öncülerinden olan Donald Judd, sanatta düş gücü ürününe, her türlü dışavurumcu anlatıma karşı olmuş, “belirli nesneler” adını verdiği yalın geometrik biçimleri kullanarak nesnel heykel anlayışını savunmuştur, kompozisyonu, parçalar arasındaki ilişki üstüne kurma ilkesine karşı çıkmış, tümevarım ilkesini benimsemiştir. Ayrıca bu akım resim ve heykel dışında müzik, sinema, mimari ve edebiyat gibi diğer sanat dalarında da görülmüştür.

Bu sanat anlayışının gerçekçilik, nesnellik, işlevsellik, sadecilik anlayışlarına sahip olmaları kişiliğimi yansıtıyor. Bu yüzden sürekli minimal şeyler çiziyor ve araştırıyorum. Bunun farkına varmak beni mutlu etti. Çünkü yapılan ve  yaşanılan şeylerin bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Bende bunun nedenini buldum, umarım sizde nedenlerini merak ettiğiniz şeylerin cevaplarını bulur ve tutkuyla yapmaya devam edersiniz. Bu yazıyı Kant’ın bir cümlesi ile sonlandırmak istiyorum.  Akla, hem de saf akla hitabeden sadece saf akıl ile haz alınan bir güzelliktir minimalizm. 

Minimal, tutkulu ve kitaplarla kalın, yeni konuları okumak, farklı bakış açıları kazanmanız dileğiyle… 

azraünal
Okumak ve yazmak özgürleştirir.
Subscribe
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Zaman
Sonraki
KADİM UYGUR ALFABESİ VE TÜRKÇESİYLE YAZILAN TÜRKÇE ESERLER

KADİM UYGUR ALFABESİ VE TÜRKÇESİYLE YAZILAN TÜRKÇE ESERLER

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.