Mikroplar Uzay İstasyonu’nu İstila Etti

Mikroplar Uzay İstasyonu’nu İstila Etti

Dünya’dakilerden Daha Güçlüler

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) yaptığı araştırmaya göre; şu an yörüngede olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) bakteri ve mikrop yuvası olduğu ortaya çıktı. İstasyonun yüzeyinde üreyen zararlı organizmaların çoğunu bakteriyel ve mantarsı biyofilm tabakaları (canlı veya cansız bir yüzeye yapışarak kendi ürettikleri polimerik yapıda jelsi bir tabaka içinde yaşayan mikroorganizmaların oluşturduğu topluluk) oluşturuyor.

Bu zararlı mikroorganizmalar, astronotlarla uzay istasyonuna geliyor ve dünyadaki ofis, kamu binalarında rastlanılanlara benziyor. Ancak antibiyotik direncine sahip olmaları insan sağlığını tehdit ediyor. 6 astronotun görev yaptığı ISS’in yüzeyinin, yerçekiminden ve temiz havadan yoksun olduğu için hastalık yapan bakteri ve mikropların üremesine çok elverişli olduğu belirtiliyor.

Mikroplar Uzay İstasyonu’nu İstila Etti

Astronotlar İçin Çok Tehlikeli

ISS’in seyir penceresi, tuvalet ve idman platformundan alınan örnekler sonucu ortaya çıkan bakteri ve mikropların varlığı astronotların sağlığını tehdit ediyor. NASA’dan Dr. Kasthuri Venkateswaran, “Kapalı ortamda mikroplar, insan sağlığı üzerindeki etkileri, uzay uçuşlarına bağlı olarak değişen bağışıklık ve yetersiz tıbbi teçhizattan ötürü astronotlar için çok daha tehlikeli olabilir” dedi. Venkateswaran durumun ciddiyetini şu sözlerle gözler önüne serdi: “Belirli tür mikroplar, Dünya’daki kapalı ortamlarda hastalık yayabiliyor. Bahsi geçen durum uzay uçuşlarında görev alan astronotlar için ise oldukça önemli. Zira bu kişiler değiştirilmiş bağışıklık sistemlerine sahip ve Dünya’da bulunan kapsamlı tedavi yöntemlerinden muaflar.”

Önerilen İçerik: Zuckerberg’in Çöplüğünden Servet Kazanan Adam

Uzay İstasyonunda Fiziki Hasara Neden Olabilir

Zararlı bakteri ve mikropların astronotların sağlığını tehdit etmenin dışında uzay istasyonunun altyapısında mekanik tıkanmalara yol açarak fiziki hasara da neden olabileceği belirtildi. NASA, araştırmanın sonucuna göre astronotlar için uzun uzay uçuşlarına ve uzayda yaşama yönelik güvenlik tedbirleri alacağını açıkladı.

Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog


İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

İrem Surel
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Erteleme Hastalığı: Tembellik mi, Hastalık mı?
Sonraki
Ya Güçlüysek ve Bunu Göremiyorsak? İçimizdeki Gücü Nasıl Buluruz?
içimizdeki güç

Ya Güçlüysek ve Bunu Göremiyorsak? İçimizdeki Gücü Nasıl Buluruz?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.