Sindirim sistemimizin düzenli şekilde çalışması, yaşam kalitemizi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bu sistemin temel organı ise elbette midedir. Dolayısıyla sürekli iş başında olan bu organı sağlıklı tutmak da son derece önemli hale geliyor.
Peki, pek çok insanın mustarip olduğu mide rahatsızlıklarından korunmak için neler yapılmalı? İşte 10 maddede mide sağlığını korumak için yapılması gerekenler.
Ağız Sağlığını Korumak
Mide sağlığını korumanın temel kurallarından biri ağız sağlığını korumaktır. Ağız, sindirimin başladığı yer olması nedeniyle tüm sinirim sistemi etkileyebilmektedir. Ağız boşluğu, sindirim işleminde kalite kontrol ve hazırlayıcı olarak görev yapar. İşte bu sebeple dişlerin ve ağız boşluğunun sağlığına, dikkat etmek ve en az yılda 2 defa diş doktoruna gitmek gerekli.
Yavaş Yemek Yemek
Mide hacmi, yiyecek ve içeceklerle değişebilmektedir. Kısacası, siz ne kadar yemek yerseniz mideniz de o kadar genişler. Besinleri hızlı şekilde ve fazla miktarda tüketmek, mide gerginliğine neden olarak reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları yaşama riskini arttırıyor. Mide sağlığını korumak için yemek yeme sürelerini en az 15-20 dakika olarak ayarlamak gerekli. Bununla birlikte besinleri 25-30 defa çiğneyerek hem midenizi daha az yorabilir hem de yemek yeme sürenizi arttırabilirsiniz.
Stresten Kaçınmak
Psikolojik nedenler de mide sağlığını etkileyebiliyor. Özellikle stres mide ülseri şikâyetlerini tetikliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre endişeli ruh hali taşıyanlarda 10 yıllık takip süresi içerisinde mide ülseri görülme oranının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle olabildiğince stresten uzak yaşamalı, beden sağlığınıza önem verdiğiniz gibi ruh sağlığınıza da önem vermelisiniz. Açık havada yürüyüş yapmak, hobilerinize zaman ayırmak stresin olumsuz etkilerinden korunmanıza yardımcı olacaktır.
Alkol ve Asitli İçeceklerden Kaçınmak
Özellikle yaz aylarında mide sağlığını korumak için alkol, asitli ve gazlı içecekleri tüketmemek gerekiyor. Bu içeceklerde bulunan fosforik asit, midede bulunan hidroklorik asidi nötralize ederek sindirimi zorlaştırıyor ve yiyeceklerin besin değerini düşürüyor.
Sigara İçmemek
Tamamen kimyasal bir zehir olan sigara, midede de pek çok tahribata yol açıyor. Sigara tüketimi, mide kanseri riskini 1.5 oranında arttırıyor. Sigarayı hayatınızdan çıkarmak, mide ve tüm vücut sağlığınızı korumak adına atmanız gereken en önemli adım.
Az Porsiyonlarda Yemek Yemek
Olması gereken fazla yemek yemenin midenin sağlığı için doğru olmadığı gibi uzun süreli aç kalmak da doğru değil. Midenin sağlığını korumak için az ve sık yemek yemek en doğru olanı.
Yemekten Sonra Uyumamak
Midenin yiyecekleri sindirmesi, ortalama üç saat gibi bir sürede gerçekleşiyor. Bu sebeple yemek yedikten hemen sonra yatmak ve uzanmak midenin dinlenmesini engelliyor ve midede hazımsızlık meydana gelebiliyor. Aynı zamanda yemek yedikten kısa bir süre sonra yatıldığında mide asidi yemek borusuna doğru çıkarak reflü şikâyetlerinin şiddetlenmesine sebep olabiliyor. Bununla birlikte yemekten sonra ağır egzersizler yapmaktan da kaçınmak gerekiyor.
Temiz Su Tüketmek
Su şebekesinden gelen sular, içerisindeki çok sayıda zararlı maddeler nedeniyle insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Suyun temizliğinde kullanılan kimyasal maddelerin etkisinden korunmak için su şebekesinden gelen suları olabildiğince az tüketmek önemli.
Hareket Etmek
Hareketli bir hayat sürmek, sağlıklı bir vücudun temel kurallarından biridir. Hareketsiz bir yaşam, diğer pek çok sistemi etkilediği gibi sindirim sistemini de etkiliyor. Gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıkları yaşamamak için günde en az yarım saat yürüyüş yapmak gerekiyor. Eğer gün boyunca masa başında olduğunuz bir iş yapıyorsanız kısa egzersizlerle sağlığınızı koruyabilirsiniz.
İlaç Kullanımına Dikkat Etmek
Antibiyotik gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımı midenize zarar verebilir. Bu sebeple hekiminiz önermediği sürece antibiyotik kullanmamalısınız. Mutlaka antibiyotik almanız gerekiyorsa, aynı zamanda bir koruyucu kullanmak antibiyotiğin olumsuz etkilerinden korunmanıza yardımcı olacaktır.
Önerilen İçerik: Kansere Sebep Olabilecek 10 Yiyecek