Teknoloji devi Microsoft, dünya çapındaki iş sektörünün olumlu yönde dönüşmesi adına örnek teşkil eden, çok önemli bir teste imza attı. Microsoft Japonya şubesinde çalışanlarını ilginç bir denemeye tabi tuttu. Geçen ağustosta bir ay boyunca şirketin 2 bin 300 çalışanı haftada 3 gün tatil yaptı. Cuma günü de tatil yapan çalışanların maaşından da kesinti yapılmadı ve çalışılmayan günler yıllık izinlerden düşülmedi. Sadece dört gün çalışılacağından toplantılar da kısa sürdü ya da sanal olarak gerçekleştirildi.
Ayrıca şirket, çalışanların ailesiyle tatil yapması ya da kendini geliştirmesi için her çalışana 100 bin yen (5 bin 260 lira) verdi. Daha iyi bir iş ve hayat dengesi sunmayı hedefleyen denemenin sonucunda çalışanların işteki verimliliği yaklaşık yüzde 40 arttı. Yayınlanan rapora göre; bu sürenin sonunda çalışanlar yüzde 25.4 daha az ekstra izin istedi, elektrik kullanımı yüzde 23.1 azaldı ve yazıcılar yüzde 58.7 daha az kullanıldı. Kısacası şirket, çalışanların daha az çalışmasına rağmen önemli ölçüde “kâr” elde etti. Ayrıca, çalışanların yüzde 92.1’i 4 günlük mesaiyi daha çok sevdiğini belirtti. Microsoft, benzer bir denemeyi önümüzdeki yaz tekrar yapacak.
Dünyanın en önemli şirketlerinin başında gelen Microsoft’un bu çalışması, ister istemez Türkiye’deki şirketlerin çalışma prensiplerini gözümün önüne getirdi. Elbette Microsoft gibi bir devle Türkiye’deki şirketleri kıyaslamak mantıksız olur. Ancak ülkemizde en ünlü şirketlerde bile çalışma saatleri uzarken, mesailerin ardı arkası kesilmezken çalışana herhangi bir ekstra ödeme yapılmıyor. Türkiye’de haftada sadece 1 gün izinli olanlar, mesailerini izne dönüştüremeyenler, prim alamayanlar oldukça fazla. İşçilerin ise durumu daha kötü. İşçilerin temel hakları bile genelde gasp ediliyor. Ancak beyaz yakalılarda da durum pek iç açıcı değil. Oysa ki Microsoft’un bu girişimi henüz deneme aşamasında olsa da tüm dünyadaki şirketlere büyük bir mesaj veriyor: Çalışanın hayat kalitesini artırdığında, şirketin kâr oranı da artar.