ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’ne göre 2000 ve 2011 yılları arasında 11 bin 100’den fazla kişi karşıdan karşıya geçerken yaralandı. ABD’deki telefon kullanımından kaynaklı dikkatizlik sonucu meydana gelen yaya ölümleri ise 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde dokuz oranında artarak 5 bin 987’e ulaştı. Amerika’da her geçen yıl telefon kullanımı nedeniyle meydana gelen trafik kazası artıyor. Bu nedenle yetkililer bu duruma bir çözüm getirmeye karar verdi ve para cezası uygulaması akıllara geldi.
New York’ta Mesajlaşarak Karşıdan Karşıya Geçenlere Para Cezası Yolda
Önceki gün Amerika’nın en kalabalık eyaleti olan New York’ta Eyalet Senatosu yürürken mesajlaşmayı kanunen yasaklayan bir kanun tasarısını gündeme getirdi. Yasa tasarısına göre, “taşınabilir cihazlarla fotoğraf çekmek, fotoğraf göndermek, oyun oynamak ya da şimdi veya gelecekte iletişim kurmak amacıyla bir internet sayfasına erişmek üzere komut ya da istekte bulunmak, e-posta, kısa mesaj, anlık ileti ve diğer elektronik verileri yazmak, göndermek, okumak, görüntülemek, kaydetmek” tamamen yasaklanacak.
Brooklyn’li Meclis Üyesi Felix Ortiz’in desteklediği yasa tasarısı, karşıdan karşıya geçerken cep telefonuna bakarken yakalananlar için 25 dolardan (yaklaşık 150 TL) 50 dolara (yaklaşık 300 TL) kadar para cezası öneriyor. Suçlu yayalar, 18 ay içinde aynı suçu tekrar işledikleri takdirde 250 dolara (1500 TL) kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. Ancak, telefonlarını acil durum operatörü, hastane, itfaiye ya da polis memuruyla iletişime geçmek için kullanan kişiler ve karşıdan karşıya geçerken telefonla konuşanlar bu cezadan muaf.
Sağduyuyu Artırmayı Hedefliyor
Yasa tasarısının amacının yayaların dikkatlerinin dağılmamasını sağlamak olduğunu belirten Queens senatörü John Liu, Amerikan haber sitesi ABC7’ye verdiği demeçte şöyle dedi: “Bu yasa tasarısı karşıdan karşıya geçerken mesajlaşmamanızı, karşıya geçene kadar bir 10 saniye sabretmenizi söyleyen bir yasa tasarısı ve sağduyuyu artırmayı hedefliyor.” Liu, New York’ta yasayı uygulayan organa belediyenin karar vereceğini belirterek, “Polis ya da diğer kolluk kuvvetleri olabilir” dedi. Yasa tasarısının kısa zamanda kabul edilip yürürlüğü girmesi bekleniyor.