MENTAL YORGUNLUK

İnsanların evde kaldığı şu zamanlarda ve hayatlarının belli başlı kısımlarında mental bir yorgunluğa maruz kalırlar. Bu isteyerek olan birşey değil aksine insanların elinde olmadan olan birşeydir. Mental yorgunluğu, zihin yorgunluğu olarak da tanımlayabiliriz. Bu zihin yorgunluğunda motivasyon eksikliği, uykusuzluk, sinirlilik, iştahsızlık, kaygı ve tükenmişlik semptomları sıkça görülmektedir. Bu durumda hayatımıza olan etkisinin büyük olduğu da aşikar.

Peki mental yorgunluğa neler sebep olur?

  • Memnun olmadığınız işler yapmak
  • Belli olmayan bir düzen (özellikle kişisel yaşamda)
  • Finansal sıkıntılar
  • Beklentilerin altında sonuçlarla karşılaşmak
  • Uzun çalışma saatleri

Mental yorgunluktan kurtulmak için neler yapabiliriz?

  1. Bir sabah rutinine sahip olmak : Güne güzel başlamak için kendinize özgü bir rutine sahip olmalısınız. Bu rutin sizi zorlamayacak bir rutin olmalı ve aynı zamanda sizi güne hazırlamalı. Ayrıca bu rutin sizin mental sağlığınızı da iyileştirecek şeyler olmalı. Buna ek olarak da başarılı olan insanların hepsinin bir sabah rutini olduğunu ve ona uygun hareket ettikleri saptanmış. Örneğin ünlü besteci Beethoven güne tam 60 kahve çekirdeğinden oluşan ( gerçekten 60 tane olması önemliymiş) kahvesini içerek başlarmış, ünlü filozof Immanuel Kant ise pipo ve çay içmekle başlar ve daha sonrasında meditasyon yaparmış. Sizin de bu başarılı insanlar gibi özgün sabah rutininiz olmalı.

   2. Odağınızı arttırmak için sakin bir çalışma ortamının olması. Hafızanın nasıl çalıştığına dair 2 tane yazı yazmıştım. Dilerseniz onları da okuyup bu maddenin nasıl yapılması gerektiğine bakabilirsiniz. Ayrıca verim arttırmak için de size ilham olabilir.

Hafıza nedir, nasıl işler ve neden unuturuz? : https://www.kooplog.com/bizim-sakli-kutumuz-hafiza/

Hafızayı nasıl geliştiririz ve teknikler : https://www.kooplog.com/bilgiyi-hafizada-tutmak-ve-guclu-bir-hafizaya-sahip-olmak/

   3. Bir düzene sahip olmak : Bu bahsettiğim şey rutinden apayrı bir konudur. Düzen ile anlatmak istediğim şey yapacağınız şeylerin bir düzeninin olması. Yani bir öncelik listesi olması. Bir liste hazırlamak ve sadık kalmak iyi hissettirecektir. Zor olan işleri ilk yapabilirsiniz veya o işleri de küçük parçalara bölüp tamamladıkça işaret katarsınız. 

Ayrıca yukarıdaki maddede de verdiğim linklere baktıysanız “somutlaştırmak” diye bir maddesi vardı. O maddenin asıl anlatmak istediği şey de buydu. Aklınızdakileri ne kadar somutlaştırırsanız beyninizin algılaması o kadar kolaylaşır. Bu yüzden to do listlerin; günlük, aylık veya yıllık planların önemi büyüktür. Grafikleştirmeyi, renklendirmeyi, aklınızdakileri fiziksel olarak görmeyi unutmayın.

   4. Bir sonraki günü de planlayın.

   5. Molalar vermeyi unutmayın.

   6. Kendinizi ödüllendirin. Yeni bir tat, yeni bir kalem, yeni bir kafe veya yeni bir kıyafet olabilir. Günün, işin sonunda o ödüle ulaştığınızda sizi mutlu edecek, varlığı sizi motive edecek birşeyler olmalı.

İyi veya yapıcı yorum yaparsanız sevinirim 🙂

APP INSIDE
Çabalayan biri.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
BİR KAHRAMANLIK HİKAYESİ: 15 TEMMUZ

BİR KAHRAMANLIK HİKAYESİ: 15 TEMMUZ

Sonraki
İlgisiz Ebeveynlere

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.