MEHMET ENES GEÇİCİ

Londra haritada görüldüğü üzere altı bölgeye ayrılmış. Biraz karmaşık gözüküyor olabilir ama gözünüzü korkutmasın. Turistik yerlerin tamamı şehrin göbeği olan 1. Zone da. Onun için ulaşım hiç de zor olmuyor. Benim Londra’da bulunduğum tarihlerde yaklaşık 5-6 istasyon kapalıydı 1-3 zone arasında yenileme çalışmaları dolayısıyla şahsen ben hiç fark etmedim. En ufak aksama duraksama olmadı.

MEHMET ENES GEÇİCİ

Kısaca zone olayından bahsettikten sonra şehir içi ulaşım nasıl olur ne kadara mal olur onlardan bahselim. Şehir içinde ulaşım için mutlaka bir oyster card edinin. Bu kart İzmir’deki kentkart İstanbul’daki istanbulkart tarzında, içine yükleme yapıyorsunuz. Ayrıca haftalık, aylık, yıllık seçenekleri var. Ben bir haftalık 1-3 bölge için almıştım, 41 pound verdim. Bunun 5 poundu depozito kartı geri verdiğinizde 5 poundunuzu alıyorsunuz. 1 ile 3 bölge arasında istediğiniz zaman istediğiniz yere otobüs, metroyla gidebiliyorsunuz herhangi bir sınır yok kaç defa binmişsiniz vs. Eğer haftalık almazsanız “pay as you go” yapabilirsiniz yani bineceğiniz kadar yükle bizim Türkiye’deki sisteme denk geliyor. Ama ben bunu önermem 1 hafta ve üzeri kalacaksanız. Çünkü çok daha pahalıya geliyor. Pay as you go da hem zone uygulamasından hem de “peak hours” uygulamasından etkileniyorsunuz. Zone olayı şöyle ki birinci zone içerisinde 2, 20 pound ödüyorsunuz. 1-2 arasından 2, 80/2, 20 1-3 arasında ise 3, 20/2, 70 ödüyorsunuz. 1-2 ve 1-3 için gördüğünüz gibi iki ayrı fiyat yazdım. Pahalı olanlar peak hours oluyor. Peak hours saatleri sabah 06:30-09:29 arası ve 16:00-18:59 arası olmak üzere oluyor. Sabah iş gidiş ve dönüş saatleri olarak da tanımlayabilir bu saatleri. Hafta sonları da ucuz fiyatlardan gidiyorsunuz.

Kaynak

Bu fiyatlar metro için geçerli otobüslerde herhangi bir zone sınırlaması yok. Hepsi 1, 41 pound, sadece otobüs için Oyster kart almak isterseniz 20 Pound haftalık.

Burada eklemek istediğim bir şey var Oyster kartı öğrenci olarak alabilmek için İngiltere’ye resmi olarak öğrenci sıfatıyla gitmek lazım. Demek istediğim üniversite, değişim programları tabii ki bu kapsam da bunların dışında dil okullarına 14 hafta ve üzeri kayıt olduğunuzda Oyster öğrenci kartı alabilirsiniz. Fiyat yarı yarıya fark ediyor. Haftalık 41 değil de 20 küsur pound oluyor.

Londra’da Yeme-İçme

Londra tam anlamıyla kozmopolit bir şehir. İngiliz’den çok yabancı kökenli insanlar gördüm diyebilirim. Bu yüzden herkes damak tadına hitap edecek bir şeyleri rahatlıkla bulabilir. Çin mutfağı, Meksika mutfağı, Türk mutfağı… Bu çeşitlilik dışında Londra’da yemek konusunda dikkatimi bir şey daha çekti herkesin yemek konusunda acelesi var, herkes çok yoğun. İnsanlar parklarda, yolda yürürken, metrodayken karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Bizde kalıplaşmış olan “yemek oturarak yenir” anlayışı hiç yok sizin anlayacağınız…

Derindevlet.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Mehmet Enes Geçici, Reynmen
Sonraki
mehmet enes geçici

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.