”Bone China”
“Bone China”… Aman dikkat; sakın kırılmasın! Çünkü çok kıymetli, ışığı geçirgen, sesi ahenkli, kendi çok değerli, fiyatı da pahalı idi çocukluğumdaki algı. Çin porseleni ne kadar özelse , “Son İmparator” filmi de bir o kadar fenomendi.
Pekin’e 1991’de gittiğimde büyülenmiştim. Çin Seddi’nde yürürken, Pekin Ördeği menüsünün özenle sunumundan, kaldığımız otelden, sokak aralarında yaşadığımızdan çooook farklı hayatlardan etkilenmiştim.
Sonra birdenbire Çin=Ucuz, Çin=Kalitesiz, Çin=Çakma algıları yerleşti zihinlerimize. Çocuklara oyuncak mı alıyoruz hemen bakıyoruz Çin Malı mı diye; bir şeyler taklit gibi mi göründü, hemen inceliyoruz arkasını Çin Malı mı diye… Baktılar olmadı Made In China oldu Made In P.R.C. Hani daha sofistike daha iyi ; ya da China yazmayınca olur diye belki de…
Milward Brown, 2013 yılının marka değeri en yüksek şirketleri açıkladı. İlk 3 sırada Apple, Google ve IBM ile teknolojik hayatımızın vazgeçilmezleri, 4 ve 5.sırada ise FMCG sektörü Mc Donald’s ve Coca-Cola var. Açlığımızı yatıştıranlar kategorisi gibi.
China Mobile
China Mobile ise bu listeye 10.sıradan giriyor (sektörel yakını Vodafone 17.sırada). Ardında ise 8 Çin markasını daha sürüklüyor. Genellikle finans ve enerji şirketleri olsa da ilk 100 içerisinde 9 tane Çin markası var. Birçok “lovemark” şirketin çok çok üzerinde değerlerle hem de.
Marka değeri en yüksek 100 küresel şirketin %10’u Çin’den, ekonomik ve konjonktürel resmi görebilmek için yeterli mi? Markalar için ne diyorsunuz? Markalaşma yatırımları yerinde mi?
Made in China or Made in P.R.C?
Bu içerik PazarlamaBulbulu.com adına kooplog‘da yayınlanmak üzere Gülsüm Akşit tarafından hazırlanmıştır.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Sosyal Medya Pazarlaması için Mutlaka Uygulamanız Gereken 5 Adım
- Pazarlamacının Tarifi
- Pazarlama Yolunda: Yeni Başlayanlara Küçük Öneriler
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: