Laz Fıkrası Gibi: 12 Bin Yıllık Gölü Define Uğruna Yok Ettiler

gümüşhane 12 bin yıllık göl define

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası’ndaki 12 bin yıllık Dipsiz Göl, hoş görünümü ve tarihi geçmişi sayesinde bölgenin önemli doğal güzelliklerindendi. “Di” diyorum çünkü trajikomik olaylarla pek çok güzelliğin hunharca katledildiği ülkemizde bir başka kıyımın son hedefi Dipsiz Göl oldu. Deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl başka bir ülkede yer alsaydı, bölge halkı tarafından nadide bir çiçek gibi bakılırdı. Ancak bizim ülkede, ‘define’ söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu.

gümüşhane 12 bin yıllık göl define

Bunun üzerine “ne akla hizmetse” Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile bir güzel de (!) kazıldı. Bir şehir efsanesine göre bölgede Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen, 15’inci Apollinaris lejyonunun hazinesi vardı. Ancak, uğruna 12 bin yıllık gölü yasal izinle boşaltıp ekosistemi bozdukları altınlar 4 gün boyunca bir türlü bulunamadı.

Gölün inşaat alanı haline gelen fotoğrafları sosyal medyada yayılınca pek çok kişi izinsiz bu işin yapıldığını düşündü ancak valilikten açıklama geldi. Gümüşhane Valiliği açıklamasında kısaca şunu diyordu: “Hazine arama talebine biz izin verdik, bir şey bulunmayınca da eski haline getirdik.” Valiliğin “Eski haline getirdik” dediği de suyunu tahliye ettiği Dipsiz Göl’ü toprakla doldurularak, kapatmaktı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanına ise bir de su akarı için plastik boru koyuldu. Yani şu anda içinde su olmayan göl alanı, taş ve toprak yığınına dönüştü. Göl bölgesine suyu geri konulsa bile bilim insanlarına göre artık göl ve ekosistem geri döndürülemez bir şekilde yok oldu. Çünkü suyu tahliye edilen göle su konulsa bile şu an günümüzdeki su ilave edilecek. Oysa gölün suyu 12 bin yıllık bir süreçte oluştu ve eşsiz verilere sahipti. Bir buzul gölü olan Dipsiz göl, dünyanın en eski göllerinden ve buzul gölü olduğu için de en temiz sulara sahipti. Küresel ısınmanın olduğu, su rezervelerinin tükendiği şu günlerde belki de gelecek nesiller için altın değerinde olan bir kaynak yok edildi. 

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz, bu olayla ilgili şaşkınlığını şöyle ifade etti: “Böyle bir alanda, bilim insanı olarak bizler araştırma yapabilmek için en az 5 kurumdan herhangi bir şekilde müdahalede türlerin zarar görmeyeceğini, ekosisteme zarar verilmeyeceğini ve elde edilen sonuçları da raporlarla ilgili kurumlara sunmak suretiyle izin alabiliyoruz. ‘Hazine var’ denilerek böyle bir ekolojik varlığı darmadağın etmek çok yazık oldu. Bölgemizin tarihi açısından çok kötü oldu. Böyle bir değeri kaybettik. Dipsiz Göl’ün tahrip edilmesi ulusal kayıp.”

İnanılmaz bir laz fıkrası gibi değil mi? Ama güldürmeyen cinsten bir fıkra oldu bu. Acı gerçek şu ki Türkiye’ye en çok zarar yine kendisinden geliyor.

Pelin Aykın
26 Şubat 1996’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2 yıl bir gazetede çalıştı. Yazmayı, okumayı, seyahat etmeyi ve farklı renkleri tanımayı sever. En önemli özelliği ise Rock’n Roll aşığı olması.
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Erken Boşalma: Evrimsel Bir Bakış
sigara içen erkek ve erken boşalma yüzünden bekleyen kadın

Erken Boşalma: Evrimsel Bir Bakış

Sonraki
İntiharların Sosyo-Psikolojik Nedenleri

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.