Geophysical Research Letters adlı bilimsel yayında yer aralan araştırmaya göre, son yıllarda dünyanın kuzeyinin yazları anormal derecede sıcak olması nedeniyle Kanada yakınlarındaki Kuzey Kutup Bölgesi’nde bulunan donmuş topraklar erken erimeye başladı.
Donmuş topraklar ve buzullar iklim değişikliğinin hızlanması nedeniyle 70 yıl erken eriyor. Kuzey Kutup Bölgesinde üç alanda erime oranları iklim değişikliği nedeniyle dramatik biçimde arttı. Bunun sonucunda tepecikler ve göletler oluştu. Bölgede erime oranı yüzde 240’ken, zeminin de 2003-2016 yıllarında 90 cm battığı belirtildi. Bilim insanları ayrıca, üç bölgede de thermokarst oluşumu olduğunu açıkladı. Buz tabakası eridiğinde ortaya çıkan kara yüzeyini betimleyen thermokarst, alçak ve yuvarlak tepelerle küçük göletlerden oluşuyor. Bilim insanları bu durumun olağanüstü olduğunu vurguladı. Ayrıca, donmuş toprakların çözülmesiyle buzun altında depolanan karbondioksit ve diğer sera gazlarının da atmosfere salındığını belirten uzmanlar insanlığın büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kutup Bölgesindeki Kötü Gidişat Gözler Önüne Serildi
Prens Patrick Adası’ndaki Mold Bay ise iklim değişikliğinden en kötü etkilenen bölge olarak ilan edildi. Bölgelerdeki donmuş toprağın, 2090’a kadar varlığını sürdürmesi bekleniyordu. Ancak çalışmalar, erime seviyesinin tarihsel oranların yüzde 150 ila 240 üzerinde olduğunu ortaya koyarak kötü gidişatı gözler önüne serdi. Öte yandan buzulların hızla erimesi dünya genelinde sıcaklıkların yükselmesine ve diğer donmuş toprakların da erimesine neden oluyor.
Önerilen İçerik: Bilim Dünyasında Önemli Gelişme: Kan Grupları Arasındaki Fark Kalkıyor
Haber Editörü: Pelin Aykın