,
Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Nasıl bir Eğitim verilir? Eğitime Kaç Yaşında Başlamalı ?
Daha önceki yazımda okul öncesi eğitim dönemi yaş grupları ve öneminden bahsetmiştim. Okul öncesi eğitim programı kurumlarının ne kadar önemli olduğuna değindikten sonra sırada ki yazımda sizlere, çocuklarımıza bu kurumlarda hangi eğitimlerin verileceği, eğitime kaç yaşında başlanması gerektiği ve nasıl bir okula hazırlık süreçlerinin olacağından bahsedeceğim..
Öncelikle size biraz Okul öncesi eğitim kurumlarında nası bir sınıf düzenin olduğundan bahsedeyim. Kurumlarda her çocuk kendi yaş gruplarına göre ayrılarak sınıflar oluşturulur. Sınıflarda birer öğretmen ve her öğretmenin yanında yardımcı öğretmenler bulunur. Kreşler genellikle oyun yaş (0-3y) grubunu kapsar. Ancak günümüzde ki kreşler, ”Kreş ve Gündüz Bakım Evi” adı altında açılarak iki farklı hizmeti yani kreşten sonra tam gün anaokulu eğitimini de aynı çatı altında sunabilmektedir.
Dikkat edilmesi gerekilen bir nokta var ki; Süt çağı olarak bilinen 2 yaşına kadarki olan dönemde çocuk ebeveynine maddi ve manevi olarak daha çok gereksinim duyduğundan, 2 yaşına kadar gerekmedikçe çocuğun kreşe gönderilmesi, uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Peki Eğitime kaç yaşında başlamalı ?
”Çocuk ilk eğitimini ailede alır.” Cümlesi halk arasında da oldukça duyduğumuz doğru bir gerçektir. İki yaşına kadar eğer ailenin imkanı varsa ( anne çalışmıyorsa ) uzmanlarında dediği gibi çocukların ailelerine, özellikle de annelerine ihtiyaçları vardır. Bu yaş aralığında çocuk aile ile bol vakit geçirmelidir. Fakat günümüzde artık çalışan anneler çoğunlukta olduğundan çoğu anne-babalar çocuğunu bebeklik çağında iken kreşe göndermeye başlar. Bu yaş aralığında bebeklerin tüm bakımları gün içinde eğitmenler tarafından kurumlarda yapılır. Asıl eğitim amaçlı olarak ise çocuk 3 yaşından itibaren kreş ve anaokullarında eğitime başlamak için uygun yaş gruplarıdır.
3 yaş grubu genellikle oyun yaş grubu olarak adlandırılır. Bu yaş grubunda çocuklara beslenme, tuvalet, kişisel bakım, küçük kas büyük kas gelişim eğitimleri gibi tüm eğitim ve alışkanlıkların kazandırılması hedeflenir. Çocuk, sosyal yaşama da ayak uydurmaya başlar, çünkü aileden sonra ilk kez kendi yaş gruplarının olduğu kalabalık bir ortama girer. Günlük planlarında ise; oyun ve uyku saatleri, sanat etkinlikleri, müzik, beslenme gibi çeşitli eğitim aktiviteleri bulunur.. Bu aşamalar sürecinde çocuk, öğretmen tarafından sürekli gözlem üzerinde olarak sene içinde ki tüm gelişim alanlarının raporu tutulur. Bazı öğrencilerde disleksi, bedensel veya zihinsel gelişim geriliği, psikolojik sorunlar gibi sıkıntılara saptanılabilir. Böyle bir durumda öğretmen, kreş ve anaokulu döneminde olan her bir öğrenci için ayrı ayrı tuttuğu raporlar sayesinde, durum erken farkedilerek gerekli görüşmeyi veli ve rehberlik ile yapar ve çocuğun gerekli eğitimi buna göre devam eder.
4 yaşından itibaren ise çocuk bir çok gelişim alanına sahip olmaya başlamıştır. Oyun yaş grubunun plan saatine ek olarak özel anaokullarında ve kreşlerde isteğe bağlı; ingilizce, drama,satranç, jimnastik gibi eğitimler de verilmeye başlar. 5-6 yaşta ise hazırlık grubu dediğimiz okul öncesi dönem olup artık tamamen ilkokula hazırlanan yaş gruplarını kapsar. Çocuk, anaokulunda kendi başına yemek yemeyi, dişlerini fırçalamayı, oyuncakları ile oynadıktan sonra onları yerine koymayı, saatinde uyumayı, paylaşmayı ve daha birçok öz bakım gerektiren davranışları tamamen kazanmış olurlar. Bu da onlara okula hazırlık ve kişisel gelişimlerinde büyük bir öz güven kazandırır.
Kısaca özetleyecek olursam, Anaokuları ve kreşlerde aynı eğitimler verilerek, çocuğun okula hazırlık aşamasının en önemli basamağı olan okul öncesi eğitiminde, Çocuklara uzman öğretmenler tarafından; öz bakım becerilerine sahip, sınıf ortamına uyum sağlamayı öğrenmiş, bilişsel, psikomotor gibi bir çok gelişim alanlarında ilerlemiş, yaşlarına uygun olarak eğitici oyun, şarkı ve sanat etkinlikleri ile öğrenmenin eğlenceli yolunun uygulandığı, öz güvenli öğrenciler olmaları hedeflenir. Böylece çocuk artık ilkokul eğitimine büyük bir uyumla başlar.