Herkesin iyimser olduğu zamanlar olduğu gibi kötümser olduğu zamanları da vardır. Kötümser düşünmek doğanın kocaman hatalarından birisidir. Kötümserlik çok sık gereksinim duyduğumuz gerçekçiliği destekleyebilir. Yaşamın birçok alanında iyimser olmak için bir neden yoktur. Zaman zaman telafisi olmayan başarısızlıklar yaşarız. Pembe gözlüklerle bakmış olsak da bunların hiçbiri gerçeği değiştirmez. Kötümserliğin vermiş olduğu zararın, aşırı iyimser olma durumuna kıyasla daha fazla olduğu söylenebilir.
Lionel Tiger, epeyce tartışma yaratmış sivri dili Optimism: The Biology of Hope adlı kitabında “Evrim içinde neden depresyonun ve kötümserliğin var olmasına izin verilmişti?” sorusunu incelemiştir. Evrim ve insanın seçme davranışı ile ilgili iyimserlik yanılsamalarına bağlar. Kötümserliğin hayattaki rolü nedir? Gerçekliği doğru değerlendirmemizi sağlayan bir rolü vardır. Depresyondaki insanlar gerçeği doğru görürken, depresyonda olmayan gerçeği kendi çıkarlarına hizmet edecek bir biçimde çarpıttıkları görüşü rahatsız edicidir. Doğruluk ve mutluluk birbiriyle karşıt düşünceler olabilir.
Kötümserlik modern zamanlarda da işe yarar. Şirketlerin kötümser ve doğru bilgilere sahip olan insanlara da ihtiyacı vardır. Kasvetli gerçeklerin iyimserlerin işine sürekli burnunu sokmalarını sağlamaları şirket mali politikalarında doğru bilgiye ulaşmalarını sağlayabilir ve tedbirli olmakla sarı bayraklarıdır. Başarılı bir şirkette iyimserler, hayalperestler, satıcılar ve yaratıcılar vardır. Ancak, şirket, modern yaşamın bir biçimi olduğundan, kötümserlere, işleri tedbirli olmak olan gerçekçilere de gereksinim duyar. Kötümserlik, aksilikler karşısında etkinlikten çok hareketsizlik üretir. Öznel açıdan moral bozukluğu ve hüzün benzeri kötü duygular yaratır.