Kitap Okumayı Nasıl Sevebiliriz? dediğinizi duyar gibiyim. Çağımızın sorunlarından biri: Kitap okuyamamak! Vaktimizi ne kadar boşa harcadığımızı fark ediyorum. Elimizde telefon, karşımızda bilgisayar… Ah şu sosyal medyanın zamanımızı çalması…
Vaktimizin ne kadar değerli olduğunu anlatmama gerek yok. Herkes hayal kurmayı, düşünmeyi, anlamayı, sohbet etmeyi sever. Ya da seviyor-muş gibi yapar. -Muş gibi, yapar diyorum, çünkü tüm bunları sevmek için okumak gerekiyor ve işin korkutucu yanı; Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de kitap okumaya ayrılan zaman sadece 1 dakika! Maalesef kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. Bunun nedenlerini tartışmadan önce gelin, kitap okumayı nasıl sevebilir ve sevdirebiliriz bununla ilgili bilgiler edinelim.
1. İlk önce ”Hangi tür ilgimi çekiyor?” sorusunun cevabını bilmeliyiz.
Okumaya başlamadan önce ne tür kitap okumak istediğimizi, nelerin ilgimizi çektiğini bilmemiz gerekiyor. Kitap alışverişi yapmadan önce muhakkak çevremizden kitap tavsiyesi almalıyız. Ufak bir araştırma yaptıktan sonra kendi ilgi alanımızı keşfedeceğiz.
Örneğin:
Aile, anı, aşk, araştırma, biyografi, deneme, destan vs.
2. Kalın kitaplarla başlamamalıyız.
Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek istiyorsak başlarda kalın ve konusu ağır kitaplar seçmek yerine; ince, akıcı bir öyküsü olan kitapları seçmeliyiz
3. Okuma alanı oluşturmalıyız.
Kitap okurken dikkatimizin dağılmaması gerekiyor. Bu nedenle ortamın ışığı, atmosferi, sessizliği, oturduğumuz yerin rahatlığı çok önemlidir.
4. Her gün okumaya vakit ayırmalıyız.
Her gün 1 saat kitap okumaya zaman ayırmalıyız. Başta zorlansak da zamanla kitap okumak alışkanlık haline gelecektir.
5. Kitap, her zaman yanımızda olmalıdır.
Boş vakitlerimizde telefonumuza gömülüp, sosyal medyada saatlerimizi heba etmemiz ne kadar normalleşti değil mi? Oysa o boş vakitlerimizi okuyarak geçirmenin bize katacağı pek çok şey var. Kültür, bilgi, hayal gücü…
6. Yazar seçimi
Okuyacağımız kitabın türü kadar yazarı da önemlidir. Bir yazarın yazı dili ve anlatımı okuyucuyu etkisi altına alır. Sevdiğimiz kitapların yazarlarını bilmeli ve o yazarların diğer kitaplarını da takip etmeliyiz. Böylelikle kitap okumayı sevebilir ve alışkanlık haline getirebiliriz.
7. Altını çizerek okumalıyız.
Kitap okurken dikkat çok önemlidir. Etkilendiğimiz ve bizim için önemli olduğunu düşündüğümüz bölümlerin altını çizerek okumak hem konsantrasyon hem de muhakeme yeteneğimizi arttıracaktır.
8. Elimizdeki kitap bitmeden başka bir kitaba başlamamalıyız.
Kitap okumayı alışkanlık haline getirmenin temellerinden biri de kitabı yarıda bırakmamaktır. Bir kitabı bitirmeden öbür kitaba başlayarak, ondan da sıkılıp öbür kitaba geçerek bir başarı elde edemeyiz. İlk maddede söylediğimiz gibi seveceğimiz türü belirlemeliyiz.
Önerilen İçerik: Kitap Okumanın Size Kazandıracağı 9 Şey
İlgimiz olmayan bir kitabı okumak can sıkıcı ve vakit kaybı olarak algılanabilir. Bu nedenle kitap okumayı sevmek ve kitap okumayı yarıda bırakmamak için ilk maddeyi dikkate almalıyız. 🙂
9. Okuduğumuz kitabı yakınlarımızla tartışmalıyız.
Kitap okumayı anlatarak ve tartışarak sevebiliriz. Yakınlarımızla aynı kitabı okumayı denemeliyiz. O kitap hakkında sohbet etmek bizi motive edecektir.
10. Kitap fuarlarını gezmeliyiz.
Arkadaşlarımızla, ailemizle kitap fuarlarını gezmeyi unutmayalım. Birbirimize bu konuda destek olmalıyız. Böylelikle kitap okumayı sevebilir, alışkanlık haline getirebiliriz.
Önerilen İçerik: Kitap Seçerken & Okurken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Şey